Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

SOS BESZAMELOWY

Czas 15 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł 

Składniki:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- półtorej szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
- 2 żółtka (ja sobie podarowałam)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (ja dodaję jeszcze w zależności od przeznaczenia: czosnek granulowany, imbir)
- wyciśnięty sok z cytryny (lub imbir w proszku)

Sposób wykonania:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Na powstały tłuszcz sypiemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Sos można bardzo łatwo przypalić /będzie miał wówczas gorzki smak/, więc przez cały czas przyrządzania mieszamy go. Zaraz po połączeniu mąki z masłem dolewamy mleko i mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Ściągamy sos z ognia i doprawiamy przyprawami.

W tym czasie należy rozetrzeć żółtka ze śmietaną i dodać do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia i ściągamy z ognia, po czym doprawiamy sokiem z cytryny.

Sos beszamelowy podajemy na gorąco.

Źródło: http://www.przepis-kulinarny.pl/sos-beszamelowy-id678.html

ja dzisiaj serwuję ten sosik w postaci zapiekanki makaronowo-brokułowo-pieczarkowej własnego pomysłu pod beszamelem :)
Zapraszam do mojego pamiętnika. W prawdzie nie wszystkie przepisy są bezmięsne, ale napewno cos dla siebie znajdziecie, wszytkie dietetyczne i codziennie nowe dodaję, jak coś znajdę albo sama wymyślę

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO

-4 gałązki selera naciowego-pokroić drobno

-puszka kukurydzy

-puszka ananasa - pokroić 

-2 jabłka - pokroić drobno

sól, pieprz, curry, jogurt naturalny do smaku

podzielę się takim skromnym przepisem na lody owocowe....
na 1 dużą porcję
3/4 szklanki zamrożonych truskawek ( lub owoców jakie mamy)
3/4 szklanki mleka sojowego light
słodzik/ cukier puder do smaku
wszystko zmiksować w blenderze do kruszenia lodu....

deserek od razu gotowy do zjedzenia

dla tych co akurat nie mają lub nie lubią mleka sojowego:
świeże banany zmiksowane z zamrożonymi wiśniami równie pyszne i puszyste....
smacznego
Pasek wagi
ZAPIEKANKA WARZYWNA

-kilka marchewek - ugotować, pokroić
-pieczarki - podsmażyć z cebulką
-brokuł - ugotować al dente
-puszka kukurydzy

Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem czosnkowo-ziołowym [jogurt naturalny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn - co kto ma :), kilka ząbków czosnku, wieśniak - wymieszać wszystko dokładnie i polać], posypać utartym żółtym serem i zapiekać ok. 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Ostatnie 10 minut zapiekać bez przykrycia, w celu wykształcenia się skórki :)

Ciasteczka owsiane


Kruche ciasteczka owsiane to zdrowa przekąska i doskonały dodatek do gorącego kakao.


Ciasteczka owsiane

Składniki na ciasteczka owsiane

  • 250 g płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2-3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.

Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.

Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.

Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C.


BROKUŁY W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki:


  • 2 łyżki oliwy;
  • 1 posiekana cebula;
  • 1/4 szklanki mąki razowej (dałam zwykłą);
  • 400 g puszka posiekanych pomidorów (podlałam później jeszcze przecierem);
  • 750 g ugotowanych brokułów;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • 1 szklanka startego sera żółtego (dałam zwykłej goudy); sól
  • pieprz.


  • Sposób przygotowania:

    Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, dodać mąkę, chwilę smażyć. Wrzucić pokrojone pomidory, sól, pieprz, cukier.Przykryć, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Ugotowane brokuły włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalać sosem pomidorowym, posypać serem. Piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku (piekłam znacznie krócej i było wyśmienite. (190 stopni). Zjadłam z makaronem penne.


  • Źródło: www.wegetarianie.pl 

    A ja dziś zakosztowałam po raz pierwszy w życiu tofu (z chińskimi warzywami smażone na oliwie z dodatkiem curry i jasnego sosu sojowego). Trochę bezsmakowe, a wrażenie jakby się jadło tekturę, ale poza tym - bez zarzutu. Myślę, że póki co uda mi się żyć bez mięsa. Jednakże na razie przynajmniej nie rezygnuję  z ryb. W związku z jazdami (czasem dość długimi na rowerze) chcę się przejść od mojego rodzinnego porobić parę badań, poprosić o wskazówki (on zapalony rowerzysta jest :)) i dopiero po jakimś czasie ewentualnie rzucić również rybo-owoce morza. Terapia wstrząsowa to jednak nic dobrego dla organizmu.

    Mmmmm, zrobiłam dziś tartę ze szpinakiem (strona 1), z tą różnicą, że dorzuciłam na szpinak, a pod ser żółty, podsmażone pieczarki. Przepyszna wyszła, polecam każdemu!

    .
    DOMOWY CHLEB RAZOWY

    Przepis ulepszony przeze mnie.

    Składniki:
    -1,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 1850)
    -1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
    -50g drożdży
    -1 łyżeczka cukru
    -1 szklanka ciepłej wody (temp. 37C)
    -1 łyżeczka soli z czubkiem
    -100g ziaren słonecznika
    -masło i otręby pszenne do wysypania formy keksówki lub rynienki

    Do dużej miski przesiać obydwie mąki i wymieszać. Do drugiej miski pokruszyć drożdże, rozetrzeć, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Wlać połowę ciepłej wody i wymieszać (woda nie może być zimna bo to spowalnia fermentację, nie może być za gorąca bo wysoka temperatura zabija drożdże, idealna jest taka o temp. 37C). Dodać pół szklanki przesianej mąki, wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (ściereczka służy ku temu aby w misce była równomierna temperatura). Odstawić na ok. 10-15 minut (ja stawiam na górnej szafce w łazience). Ziarna słonecznika wsypać do kubka i zalać je wodą na przynajmniej 3 godziny (wg oryginalnego przepisu wystarczy ziarna uprażyć, ale w praktyce lepiej jest je namoczyć).
    Mąkę posypać solą, dodać wyrośnięte drożdże i namoczone ziarna słonecznika wraz z wodą. Wyrabiać aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji co przy mące żytniej jest trochę cięzkie do opisania. Normalnie ciasto jest gotowe jak przestaje się kleić do rąk. W przypadku mąki żytniej ciasto i tak się będzie nieco kleić. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji (na oko, do gładkości) dodawać nieco ciepłej wody i mąki (można zwykłej pszennej typ 500-550).
    Uformować jeden bochenek w postaci wałka i włożyć do wysypanej otrębami formy (jak są małe keksówki to ciasto podzielić na dwie części), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Piekarnik nagrzać do 210C.
    Posmarować za pomocą pędzla dość obficie wodą ciasto chlebowe, włożyć do nagrzanego piekarnika, wlać na dolną blaszkę ok. kubka wody (aby bochenek po upieczeniu nie był za suchy), zmniejszyć temperaturę do 200C i piec chlebek ok. 40 minut. Nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić czy chleb się upiekł (po wyjęciu patyczek powinien być suchy).
    Wyłączyć piekarnik i zostawić w zamknietym piekarniku chleb na jeszcze ok. 20 minut. Następnie wyjąć bochenek z formy na przewiewną podstawkę do ostygnięcia.

    Przepis jest bardzo szybki i nieskomplikowany, ale jak to z chlebem bywa, wymaga wprawy :)

    Źródło: Kuchnia wegetariańska + własne doświadczenie.

    © Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.