Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

kraverka - uprzedzam przed gotowaniem soczewicy, jak ja ugotowałam 2 szklanki wyszedł mi chyba gar 5 litrowy xD

Nooo bo ja zawsze robię megaporcję i potem zamrażam, nie mam czasu na gotowanie w tygodnie więc robię w weekendy na zapas. No i lepiej od razu za jednym zamachem zrobić korytko pasztetu i podzielić na porcje niż się babrać za każdym razem z garami :D
Smacznego życzę :)
> kraverka - uprzedzam przed gotowaniem soczewicy,
> jak ja ugotowałam 2 szklanki wyszedł mi chyba gar
> 5 litrowy xD

a jak ja ugotowałam całe opakowanie 400 g za pierwszym razem to wyszedł mi zamiast zupy gulasz, który w dodatku musiałam podzielić na dwa gary
ŻÓŁTA SAŁATKA

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka ryżu

  • puszka kukurydzy

  • 2 żółte papryki

  • 1 łyżeczka curry

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • łyżeczka oleju (ja nie daję)

  • majonez
PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować. Gdy będzie już miękki, odcedzić, posypać curry, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Dzięki curry powinien przebarwić się na żółto. Papryki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Do zimnego ryżu dodać kukurydzę, papryki i czosnek. Połączyć z majonezem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


ŻÓŁTA SAŁATKA

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka ryżu
  • puszka kukurydzy
  • 2 żółte papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju
  • majonez
PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować. Gdy będzie już miękki, odcedzić, posypać curry, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Dzięki curry powinien przebarwić się na żółto. Papryki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Do zimnego ryżu dodać kukurydzę, papryki i czosnek. Połączyć z majonezem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

ja tam myślę aby ugotować tylko pół szklanki soczewicy - to wychodzi ok 90g
pogadam z mama ile do tego trzeba wody ;p
zobaczę też jaka porcja mi wyjdzie - teraz dopiero zauważyłam, że soczewica ma dużo błonnika :D a nie pamiętam kiedy ostatnio ją jadłam :)
Dziewczyny dzięki za super przepisy ! ; )))) Nie jem czerwonego mięsa i mi już pomysłów co jeść brakuje, a nie lubię monotonii. Wątek bardzo pomocny ; )
Proszę bardzo w imieniu swoim i innych Vitalijek :)
a'la pizza na spodzie z tortilli:)

składniki:
spód tortilli pełnoziarnistej
sos meksykański
jogurt + czosnek = sos czosnkowy:)
kapusta pekińska, kukurydza, groszek i co się tylko chce:)





Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów



Czas przygotowania: 2 godziny 10 minut
Ilość porcji: 6

Lista składników

2 szklanki mąki pszennej tortowej               3 dag drożdże
2 szt. żółtko jaja kurzego                            8 dag masło
1 szczypta sól biała                                    1 szczypta gałka muszkatołowa
0.5 szklanka mleko                                    4 szt. borowiki suszone
0.5 l kapusta kiszona                                  1 szt. cebula
1 łyżka olej                                                2 szt. jaja kurze całe
1 szczypta sól                                            1 szczypta pieprz
1 łyżka tłuszcz                                           1 szczypta kminek

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto:
pokruszone drozdze rozprowadzamy w lyzce mleka z dodatkiem duzej szczypty cukru. Pozostale skladniki ciasta przekladamy do miksera dodajemy podrosniete drozdze wyrabiamy przez 3 minuty jednolite gladkie ciasto wykladamy lekko na posypana maka stolnice przykrywamy sciereczka trzymamy cieplo do wyrosniecia

przygotowujemy farsz:

namoczone wczesniej i ugotowane w wodzie w ktorej sie moczyly kapelusze grzybów odsaczamy i drobno siekamy. Kapuste gotujemy gdy bedzie prawie miekka odsaczamy z wody siekamy rownie drobno siekamy cebule na rozgzanym oleju podsmazamy cebule gdy sie zeszkli dodajemy grzyby kapuste i przez chwile smazymy caly czas mieszajac az skladniki nabiora dpowiedniej konsystencji zestawiamy z ognia do przechlodzenia dodajemy jajko zoltko przyprawy farsz powinien byc lekko pikantny o wyraznym smaku. waska dluga blache smarujemy tluszczem wyrosniete ciasto rozciagamy palcami w ksztalt prostokata na srodku ciasta ukladamy formujac walek przygotowany cieply farsz, brzegi ciasta zlepiamy w ozdobny grzebien i przekladamy ostroznie do przygotowanej formy, wierzch ciasta smarujemy rozstrzepanym bialkiem, posypujemy kminkiem i wstawiamy na 35-40 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarniaka upieczony goracy pierog kroimy w zgrabne porcje i podajemy jako dodatek do filizanki czerwonego barszczu.

Jeszcze nie robiłam z tego przepisu, ale musiałam tutaj go umieścić, to mój smak z dzieciństwa. Niebo w gębie !!!!!! na pewno niedługo będę pichcić pyszny kulebiaczek :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.