- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 stycznia 2010, 15:38
Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.
SPIS TREŚCI:
Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem- 20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46
"WEGE CYTATY" - str. 8
WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl
Edytowany przez Diamandka 27 lipca 2012, 20:24
7 września 2010, 14:14
Edytowany przez chce56 7 września 2010, 14:14
8 września 2010, 13:55
• przepis na 1 porcję
• ilość kalorii w jednej porcji: 340
9 września 2010, 14:49
Serek homogenizowany 3% | 60,00 | 47,40 | 4,20 | 3,60 | 1,80 | |
Mąka kukurydziana | 20,00 | 76,60 | 1,40 | 16,80 | 0,40 | |
Jaja kurze | 65,00 | 90,35 | 8,13 | 0,39 | 6,31 |
Suma | 145,00 | 214,35 | 13,73 | 20,79 | 8,51 |
Serek homogenizowany 3% | 40,00 | 31,60 | 2,80 | 2,40 | 1,20 | |
Borówki surowe | 80,00 | 29,60 | 0,56 | 6,40 | 0,48 | |
Jogurt naturalny 2% | 30,00 | 16,50 | 0,99 | 1,80 | 0,60 | |
Suma | 150,00 | 77,70 | 4,35 | 10,60 | 2,28 |
17 września 2010, 10:31
Składniki: 1 opakowanie soi (ok 40 dag) - moje miało 35 2 średnie marchewki - ja dałam wielkie :) 1-2 jajka - nie dałam bo zapomniałam kupic 1-2 cebule -dałam dwie 1 większa pietruszka - dałam 3 mniejsze sól, pieprz, inne przyprawy do smaku według uznania, ewentualnie czosnek według uznania, bułka tarta, margaryna - dałam jeszcze zioła prowansalskie i 6 ząbków czosnku - trzeba kombinować sobie jak się da i wg uznania :) A jak się jajek nie da to i posmakować czy smak masy nam odpowiada :) Soję zalac zimną wodą na 12 godzin. Przed gotowaniem wylewamy tę wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 2 godzin. Szumowiny zbieramy łyżką i usuwamy. Osączoną soję należy zemleć w maszynce do mięsa 3-4 razy (ja zmieliłam dokładnie blenderm). Marchewkę i pietruszkę należy ugotować (ja ugotowałam w mundurkach). Do soi dodajemy zmieloną marchewkę, pietruszkę i cebulę (pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na olwie), jeżeli ktoś dodaje czosnek to najlepiej przepuścić go przez dziadka do orzechów (lub praskę), natępnie dodajemy jedno jajo (lub nie). Jeżeli masa pasztetowa będzie za gęsta, należy dodać drugie jajko. Może się tak stać, że po dodaniu drugiego jajka masa będzie za rzadka, wtedy należy dodać odrobinę bułki tartej i po sprawie. Masę sojową doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania, można również dodać pieczarki, paprykę lub wszystko inne na co macie ochotę (Ja dodałam jeszcze paprykę i pomidora). Formę do pieczenia (korytko) smarujemy margaryną i obsypujemy dobrze bułką tartą. Przekładamy do niej masę sojową i wyrównujemy jej wierzch, można również kilka razy wypuścić formę z rąk na stół żeby wyszło powietrze, wtedy lepiej odchodzi po upieczeniu. Po tym należy położyć kilka plasterków margaryny na wyrównanej masie i włożyc do piekarnika )ja posypałam jeszcze bułką tartą). Piec ok 1 godz. w temperaturze ok 180 stopni Celcjusza. Po upieczeniu wyjąć formę z pasztetem i pozostawić tak to wystudzenia. Przestudzony pasztet wyjąć z formy. Smacznego. Jak podawać? Pasztet można jeść samodzielnie lub jako dodatek do kanapek. |
Uwagi: Przy wyjmowaniu pasztetu z formy pasztet może być lekko ciepły. Jak nie dodamy jajek to pasztet można przechowywac w lodówce przez ok. 10 dni. Jak dodamy jajka to lepiej zapiec. Upieczony pasztet nie wiem ile może stac bo robiłam go pierwszy raz w życiu. Więc podzieliłam na porcje, zawinęłam je w folię aluminiową i opisane bach do zamrażalnika. Można masę podzielić na kilka części i każdą osobno zrobić z innym dodatkiem np. 1-pieczarki, 2-czosnek, 3-zioła, 4 papryka itd. wg własnej radosnej twórczości :) Można też kombinować z proporcją marchewki do pietruszki i cebuli jak również zastąpic soję każdą inną roślinką strączkową jak ciecierzyca, fasola, soczewica. W necie jest sporo przepisów, na pewno jeszcze pokombinuję i wówczas wrzucę przepis :) SMACZNEGO :) Z podanych proporcji wyszło mi 7 czy 8 porcji po ok. 200g każda !!! |
19 września 2010, 10:28
Edytowany przez Finni 19 września 2010, 10:30
27 września 2010, 11:57
2 października 2010, 22:03
2 października 2010, 22:07
17 października 2010, 17:27
Oliwę mieszamy z przyprawami. Pociętego selera układamy na blasze,
polewamy oliwą z ziołami mieszamy rękoma, tak, żeby seler był otoczony
nią z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy tam
naszego selera w przyprawach. Powinien się piec ok 15 minut. W czasie
pieczenia mieszamy frytki od czasu do czasu.
Inna metoda:
Pociąc seler, rozgrzać olej, jak do frytek i smażyć. Oczywiście w tej wersji pomijamy przyprawy przed pieczeniem.
23 października 2010, 18:37