Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

oooooooooooj, dzięki za przypomnienie! fritatta = MNIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMMMM!

:))

Gorące warzywa z tofu


• przepis na 1 porcję

• ilość kalorii w jednej porcji: 340


Składniki:
1 mała (90g) czerwona cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
125 g tofu pokrojonego w kostkę
1 mała marchew pokrojona w cienkie plasterki
1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
1 róża (50g) brokuła
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
1 szklanki wywaru z warzyw
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego imbiru


Sposób przygotowania:
• Cebulę pokroić na cząstki. Rozgrzać olej na patelni teflonowej, włożyć cebulę i tofu. Smażyć, aż cebula będzie miękka, a tofu się zrumieni.

• Dodać wszystkie pozostałe składniki i doprowadzić do wrzenia. Na wolnym ogniu gotować około 5 min bez przykrycia, aż warzywa będą półmiękkie.

Potrawę podaje się na ciepło


PLACUSZKI SEROWE Z SOSEM BORÓWKOWYM
CIASTO
- 3 łyżki serka homogenizowanego PILOS
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 4 tabletki słodzika
- 2 krople aromatu waniliowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Zmiksowałam żółtko z mąką i serkiem, dodałam aromat, słodzik i proszek do pieczenia.
Osobno zmiksowałam białko na sztywna piane.
Za pomocą łyżki zmieszałam białko z masa serową.
Rozgrzałam patelnię na maxa (smażyłam bez użycia tłuszczu na teflonie) i wrzucałam ciasto (wielkości tak ze 2 łyżki na 1 placuszka).
Wyszło mi 8 grubiutkich i pulchnych placków.
Całość polałam sosem.


                                                     g.        kcal.          B        W       T
Serek homogenizowany 3%60,00  47,40     4,20 3,60  1,80
Mąka kukurydziana20,0076,601,40  16,800,40
Jaja kurze65,0090,35  8,130,396,31
Suma                                145,00  214,35  13,73   20,798,51

SOS
- garść borówek (mogą być każde inne owoce)
-  3-4 tabletki słodzika(można łyżkę miodu lub cukier ;))
- 2 łyżki serka homogenizowanego PILOS
- 1 łyżka jogurtu naturalnego PILOS (do rozrzedzenia)

                                                 g.         kcal.        B        W          T
Serek homogenizowany 3%  40,00  31,60   2,802,40     1,20
Borówki surowe  80,0029,600,566,400,48
Jogurt naturalny 2%  30,0016,500,991,800,60
Suma  150,0077,704,35    10,602,28


Zmiksowałam blenderem wszystkie składniki.

Gotowe ciepłe placki polałam sosem....mniaaammm
PASZTET SOJOWY

Składniki:
1 opakowanie soi (ok 40 dag) - moje miało 35
2 średnie marchewki - ja dałam wielkie :)
1-2 jajka - nie dałam bo zapomniałam kupic
1-2 cebule -dałam dwie
1 większa pietruszka - dałam 3 mniejsze
sól, pieprz, inne przyprawy do smaku według uznania, ewentualnie czosnek według uznania, bułka tarta, margaryna
- dałam jeszcze zioła prowansalskie i 6 ząbków czosnku - trzeba kombinować sobie jak się da i wg uznania :)

A jak się jajek nie da to i posmakować czy smak masy nam odpowiada :)

Soję zalac zimną wodą na 12 godzin. Przed gotowaniem wylewamy tę wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 2 godzin. Szumowiny zbieramy łyżką i usuwamy. Osączoną soję należy zemleć w maszynce do mięsa 3-4 razy (ja zmieliłam dokładnie blenderm). Marchewkę i pietruszkę należy ugotować (ja ugotowałam w mundurkach). Do soi dodajemy zmieloną marchewkę, pietruszkę i cebulę (pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na olwie), jeżeli ktoś dodaje czosnek to najlepiej przepuścić go przez dziadka do orzechów (lub praskę), natępnie dodajemy jedno jajo (lub nie). Jeżeli masa pasztetowa będzie za gęsta, należy dodać drugie jajko. Może się tak stać, że po dodaniu drugiego jajka masa będzie za rzadka, wtedy należy dodać odrobinę bułki tartej i po sprawie. Masę sojową doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania, można również dodać pieczarki, paprykę lub wszystko inne na co macie ochotę (Ja dodałam jeszcze paprykę i pomidora). Formę do pieczenia (korytko) smarujemy margaryną i obsypujemy dobrze bułką tartą. Przekładamy do niej masę sojową i wyrównujemy jej wierzch, można również kilka razy wypuścić formę z rąk na stół żeby wyszło powietrze, wtedy lepiej odchodzi po upieczeniu. Po tym należy położyć kilka plasterków margaryny na wyrównanej masie i włożyc do piekarnika )ja posypałam jeszcze bułką tartą). Piec ok 1 godz. w temperaturze ok 180 stopni Celcjusza. Po upieczeniu wyjąć formę z pasztetem i pozostawić tak to wystudzenia. Przestudzony pasztet wyjąć z formy. Smacznego.


Jak podawać?
Pasztet można jeść samodzielnie lub jako dodatek do kanapek.

Uwagi:
Przy wyjmowaniu pasztetu z formy pasztet może być lekko ciepły.

Jak nie dodamy jajek to pasztet można przechowywac w lodówce przez ok. 10 dni. Jak dodamy jajka to lepiej zapiec.

Upieczony pasztet nie wiem ile może stac bo robiłam go pierwszy raz w życiu. Więc podzieliłam na porcje, zawinęłam je w folię aluminiową i opisane bach do zamrażalnika.

Można masę podzielić na kilka części i każdą osobno zrobić z innym dodatkiem np. 1-pieczarki, 2-czosnek, 3-zioła, 4 papryka itd. wg własnej radosnej twórczości :)

Można też kombinować z proporcją marchewki do pietruszki i cebuli jak również zastąpic soję każdą inną roślinką strączkową jak ciecierzyca, fasola, soczewica.

W necie jest sporo przepisów, na pewno jeszcze pokombinuję i wówczas wrzucę przepis :)

SMACZNEGO :)

Z podanych proporcji wyszło mi 7 czy 8 porcji po ok. 200g każda !!!
Witam :) Nie jestem wielkim miłośnikiem mięska więc często korzystam z przepisów wegetariańskich :) dopiero przed chwilką natafiłam na ten wątek - wasze przepisy są super! Na pewno jakieś wykorzystam :) Stwierdziłam, że warto się podzielić moją inwencją twórczą
Oto sałatka brokułowa z przepisu mojej mamy ;) prosta, szybka i smaczna!


Brokuł gotować w osolonej wodzie bez przykrycia przez 15 min. Podziabać na różyczki i wrzucić do miski. Do tego z 3-4 pomidory pokrojone w kostkę, oliwki, feta. Sos: oliwa z oliwek z 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Proste, szybkie łatwe i niesamowicie smaczne! W moim mniemaniu ta sałatka pobija na głowę sałatkę grecką :)

100g takiej sałatki to 55kcal jeżeli zachowamy takie proporcje:
800g brokuła
150g fety
500g pomidorów
parę oliwek czarnych (w zależności od preferencji)
30g oliwy z oliwek z 4-5 ząbkami czosnku
Podaję przepis na kalafiora z cebulą :)

Pół kalafiora 
kilka cebul ( objętościowo ma byc tyle samo co kalafiora )
włoszczyzna na bulion warzywny
czosnek według uznania
2 łyżki posiekanego imbiru
2 jajka 
sos sojowy ok. 2 łyżki
oliwa/olej

Znam osoby, które zamiast bulionu używają bulionu w kostce, ja jednak preferuję całkowicie naturalne danie :). Robimy bulion z warzyw.
Kroimy kalafiora i podsmażamy go na patelni, następnie podlewamy bulionem, dodajemy pokrojona w talarki cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy sosu sojowego. Kalafior powinien zmięknąc, a cebula powinna byc chrupiąca :). W między czasie robimy cienki omlet z dwóch jaj, kroimy go na małe kawałki i dodajemy do całej potrawy. 

Wsuwamy bo jest bardzo dobre. Jadłam z brązowym ryżem obok, który dobrze pasuje do dania :)
RATATOUILLE

Składniki:

-100g sera żółtego - utrzec
-1 bakłażan - umyc, odciąc końcówkę, pokroic w kostkę, posypac solą i skropic cytryną, odstawic na 20 minut po czym przepłukac na sitku wodą (jeżeli bakłażan jest młody to nie trzeba). Ten zabieg ma na celu pozbycie sie goryczki.
-2 cukinie - umyc, odkroic obie końcówki, młode cukienie pokroic w kostkę. Starszą cukinię wydrążyc i wyrzucic nasiona
-puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą
-1 cebula - pokroic w kostkę
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki białego wytrawnego wina lub wody
-1/2 łyżeczki suszonej bazylii
-1/4 łyżeczki soli
-1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Wszystkie składniki, poza serem wrzucic do garnka, wymieszac i doprowadzic do wrzenia. Gotowac na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Podawac posypane serem z makaronem lub ryżem i surówką.

To jest przepis podstawowy.

Ja do tego dodałam jeszcze:

-1 marchewkę pokrojoną w drobną kostkę
-1 słoik domowej roboty adżiki ( to taki przecier warzywny, tradycyjny ukraiński, przepis podam następnym razem)
-przyprawy dodatkowe: po łyżeczce: papryka czerwona, czubrica, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalkie, łyżka stołowa majeranku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- garśc tortellini quatro fromaggi, tak do przegryzienia smaku - całkiem fajnie to się skomponowało :D
-3 minuty przed końcem gotowania dorzucilam 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

 Źródło: Kuchnia wegetariańska + własna twórczośc :)
LECZO Z CUKINII I MARCHEWKI:

Składniki:

-2 cukinie
-2 marchewki
-2 cebule
-1 pomidorek
-adżika
-przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie

Cebulę pokroic i podsmażyc. Do gara wrzucic pokrojoną marchewkę, poddusic do półmiękkości w małej ilości wody. Dodac cebulę, pokrojoną w kostki cukinię, adżikę (słoik), przyprawy i wymieszac. Dusic do miękkości pod przykryciem na wolnym ogniu. Doprawic do smaku, dodac kilka ząbków czosnku. Podawac z ryżem, kaszą gryczaną, chlebem lub jako osobne danie.

Źródło: Pomysł własny :)

FRYTKI Z SELERA


Składniki:
  • jeden seler obrany, umyty i pokrojony na frytki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy, za wyjątkiem soli


Oliwę mieszamy z przyprawami. Pociętego selera układamy na blasze, polewamy oliwą z ziołami mieszamy rękoma, tak, żeby seler był otoczony nią z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy tam naszego selera w przyprawach. Powinien się piec ok 15 minut. W czasie pieczenia mieszamy frytki od czasu do czasu.

Inna metoda:
Pociąc seler, rozgrzać olej, jak do frytek i smażyć. Oczywiście w tej wersji pomijamy przyprawy przed pieczeniem.

frytki z selera

Żródło: http://kociolstregi.blox.pl/2008/02/Frytki-selerowe-czyli-co-Malta-je-dobrego-do.html

PS. ja właśnie piekę pierwszą porcję z majerankiem. Drugą zrobię z ziołami prowansalskimi i czosnkiem :)
                      sałatka z selera naciowego i awokado


-cały seler naciowy, jeśli świeży może być także z nacią :). 
-duże dojrzałe, awokado
-łyżka oliwy lub oleju lnianego
-pęczek pietruszki
-sól, pieprz

Selera kroimy w kawałki i chwilę gotujemy, aż nieco zmięknie. Można też podsmażyć. Kroimy w kostkę awokado. Odcedzamy seler i mieszamy wszystko, wraz z pietruszką i oliwą. Solimy pieprzymy wedle uznania. 

Jak dla mnie rewelacja :), uwielbiam. Myślę, że jajko na twardo by tam też pasowało :). 
Przepis nie pamiętam skąd. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.