Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

SAŁATKA Z PORA I ZIEMNIAKÓW

-6 ziemniaków - ugotowac w mundurkach, obrac i pokroic
-2 jabłka - pokroic
-1 duży por - umyc dokładanie i pokroic w piórka
-puszka kukurydzy

Wszystko wymieszac, dodac jogurt naturalny, sól, pieprz, 2 łyżeczki chrzanu.

Źródło: własna twórzczośc :)
SAŁATKA Z PORA I RYŻU

-1 duży por - umyc dokładanie i pokroic w piórka
-puszka kukurydzy
-puszka zielonego groszku
-2 torebki ryżu ugotowanego al dente
-pęczek świeżego koperku

Wszystko wymieszac, dodac sól, pieprz, 2 łyżeczki chrzanu. Shłodzic w lodówce.

Źródło: własna twórczośc :)
ROKPOL W ZALEWIE

-30 dag sera pleśniowego Rokpol
-1/3 szklanki octu
-2/3 szklanki oliwy
w równych ilościach: czosnek zmiazdżony z solą, kminek, drobno posiekana cebula, drobno posiekana natka pietruszki

Ser pokroić w kostkę, przygotować zalewę z pozostałych składników i zalać ną ser. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.

Źródło: Dania wegetariańskie

a ja ostatnio uwielbiam prosty przepis a dla mnie niebo w gębie. Stosunkowo niedawno zaczęłam jeść kaszę jaglaną, ale bardzo mi posmakowała. Uwielbiam jeść kaszę jaglaną z jogurtem naturalnym i owocami.

Składniki:

pół szklanki kaszy jaglanej(lub mniej bo to dość duża porcja)

szklanka gorącej wody(ponieważ stosunek jest ok 1/2)

szczypta kurkumy

owoce(np. kiwi, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, kaki, melon)

jogurt naturalny/ lub zmiksowane truskawki

 

Przygotowanie:

najpierw płuczę kaszę jaglaną na sitku, potem zalewam ją gorąco wodą(dla pozbycia się goryczki), odcedzam kaszę i zalewam ją szklanką nowej wody. stawiam na gazie i sypię trochę kurkumy( dla smaku i koloru, zauważyłam, że kasza wtedy nawet soli nie potrzebuje bo jest tak pyszna!) i mieszam. Przykrywam, gotuję na wolnym ogniu ok. 15 min aż woda wyparuje. W trakcie gotowania nie mieszam więcej.

Po ugotowaniu nakładam łyżką kaszę do miseczki, dodaję owocki i jogurt/sos truskawkowy.

smacznego :)

SAŁATKA Z TOFU

-puszka groszku
-puszka czerwonej fasolki
-puszka kukurydzy
-1 jabłko - pokroić w kostkę
Wszystko odcedzić i wrzucić do miski. Tofu potraktować blenderem, dodając do niego sól czosnkową, pieprz, i inne przyprawy wg uznania. Jak będzie za gęste dodać trochę zalewy z tofu lub z konserwy z groszku. Dodać dwa ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej rzeżuchy, wymieszać i pałaszować :)
ZAPIEKANE SERNIKI

-50 dag twarogu
-pół szklanki mąki
-1 jajko
-2 łyżki tłuszczu do smażenia
-pół szklanki śmietany
-sól

Twaróg ukręcić z jajkiem, mąką i solą. Z gładkiej masy formować placuszki, usmażyć z jednej strony. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać trochę śmietany, ułożyć na natłuszczonej blasze i zapiekać 15 minut w piekarniku. Podawać ze smietaną.

Proste, szybki i smaczne :) Można zrobić wersję na słodko, z cynamonem, z dżemem zamiast smietany itd.

Źródło: Bliny, cepeliny, kołduny - biblioteczka poradnika domowego :D

SAŁATKA Z KIEŁKAMI

-2 marchewki
-2 pomidory
-3 cebule dymki ze szczypiorem
-1 zielony ogórek
-10 dag zielonej fasolki szparagowej
-15 dag kiełków sojowych lub fasoli mung
-1 łyżka ketchupu
-150 ml jogurtu naturalnego
-2 łyżki gęstej śmietany
-2 łyzki ziaren sezamu
-sól, pieprz
-kilka listków sałaty

Marchew i fasolkę obrać i ugotować na parze. Marchewkę pokroić w plastry, fasolkę na kawałki. Cebulkę, ogórek i pomidory pokroić na kawałki, szczypiorek posiekać. Jogurt wymieszać ze śmietaną i ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażyć ziarna sezamu i dodać do sosu. Umytą i osączona sałatę ułożyć w salaterce, dodać resztę warzyw. Posypać kiełkami i szczypirkiem, polać sosem jogurtowo-sezamowym.

Źródło: Dania wegetariańskie.
ZAPIEKANKA Z MAKARONU ŻYTNIEGO

Proporcje na wielkie naczynie ok. 5 litrowe :)

-500 g makaronu ryżowego - ugotować al dente
-2 puszki pomidorów, moga byc krojone
-puszka fasolki czerwonej
-1 serek kanapkowy śmietankowy
-200g żółtego sera
-300g pieczarek
-cebula lub dwie
-czosnek
-3 ogórki kiszone
-sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, kminek cały, pieprz ziołowy, papryka ostra, chilli

Pomidory pokroić, wrzucić wraz z zalewą do garnka, dodać serek kanapkowy i rozpuścić. Dodać czosnek, przyprawy. Osobno podmsażyć pieczarki pokrojone w kostkę i z cebulką. Odparować. Wrzucić do dużego garnka, dodać ugotowany makaron, pokrojone ogórki, odcedzoną fasolkę. Dodać połowę żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku wg uznania i wszystko wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiemi  wysypanego bułką tartą. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera. Zapiekać w temperaurze 180C ok. 30 minut. Ostatnie 10 minut zapiekać bez przykrywki w celu wykształcenia chrupiącej skórki :)

Kalorycznie, ale przecież nie trzeba od razu zjeść wszystkiego :)

Źródło: Pomysł własny :)
coś cicho sie tutaj u Was zrobiło....
tak podczytywałam wątek i podkradałam przepisy- pyszności!!
nie jestem wegetarianką tylko po prostu nie jem czerwonego mięsa....... jedynie ryby i drób ( chociaż to drugie to dopiero od 2 lat)
podziwiam waszą silną wolę.... ja się poddałam......
dorzucę mój ulubiony przepis na placuszki z cukini z miętą
cukinię zetrzeć na duzych oczkach ( młoda cukinia może być ze skórką....... dojrzała cukinie nalezy obrac i wykroic pestki) posypac sola i po chwili odcisnąc sok. posypać pieprzem i roztartą suszoną mietą. wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cebulą pokrojoną w drobna kosteczkę i jajkiem.
całośc smażyc z dwóch stron na dużej ilosci oleju..........


polecam naprawde pycha !!!! najlepiej jeśc gorące......... zimne i odgrzewane to już nie to!

Pasek wagi
PIZZA ZIEMNIACZANA
CIASTO
60dag ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, 1/2 szkl mąki pszennej,szczypta gałki muszkatołowej, sól ,pieprz
do przygotowania formy: 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej, do smażenia olej

NADZIENIE
po 10 dag pieczarek i żółtego ser, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyzki masła, 1 łyżeczka słodkiej papryki, oregano , sól



ciepłe ziemniaki przecisnąc przez praske, ostudzic. dodać jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać z mąką szybko wyrobić. wyłozyć równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, a następnie cienko posmarować olejem.
przygotować farsz: pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć na oleju ( ja dorzucam jeszcze cebulkę posiekaną w kostkę lub piórka). dodac koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
farsz wyłożyć na ciasto, posypac startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano. pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 30 min. podawać gorącą........

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.