Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

ok, wypróbuję. najpierw muszę kupić tofu, bo już mało zostało, ale skoro tak zachęcasz... to zaryzykuję niedługo ;)
 Ja dzisiaj zakupiłam 4 nowe opakowania, ale w przyszłości chcę robic domowe tofu. Jak przetestuję przepis to wrzucę.

Jutro lub w czwartek z kolei będę piec pasztet sojowy - pierwszy raz w życiu, hehe, przepisy już mam przygotowane tylko składniki muszę kupic :)
ja robię z soczewicy, jest pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :)))

a tu dzisiejszy obiad:
kasza gryczana z warzywami

wzięłam resztkę wczorajszych warzyw (dla przypomnienia: cukinia plus marchewka na parze, na patelni olej plus olej orzechowy plus sos sojowy plus chilli, na to wrzucamy warzywa z parowaru (mają się 5-10 min. tylko "gotować"), wrzucamy grzyby i chwilkę podsmażamy), dodałam pół cukinii, bo wiele tego wczoraj nie zostało, do tego gotowa mieszanka kolorowych sałat - na patelnię tak, żeby tylko ciepło złapało, i na talerz.

do tego kasza gryczana, gotowana z gałką muszkatołową i curry.


Uwielbiam ciecierzycę i gryczaną
to dajesz przepisy! :)) na jedno i drugie :D
CIECIERZYCA Z MORELAMI

-1 łyzka oliwy z oliwek
-2 duże cebule
-2 ząbki czosnku
-1 puszka krojonych pomidorów
-2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
-3/4 szklanki pokrojonych suszonych moreli
-1/2 szklanki wody
-1 łyżeczka oregano
-sól, pieprz do smaku

Rozgrzac oliwę, włożyc pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek, podsmażyc ok. 5 min aż cebula zmięknie. Dodac pozostałe składniki, dokładnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia i dusic na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Podawac z kaszą kuskus lub ryżem albo jako osobne danie - wedle uznania i konceptu :)

Źródło: "Kuchnia wegetariańska"
wstawiam moją dzisiejszą zupę:


SKŁADNIKI:
150 g czerwonej soczewicy
150 g zielonej soczewicy
duża cebula
kilka ząbków czosnku
nieco oleju
bulion warzywny
2 papryki
2 pomidory
koncentrat pomidorowy - łyżka
2 marchewki
natka pietruszki
przyprawy: jadałam curry, garam masala, startą kolendrę, sól
sok z połówki cytryny (albo i mniej nawet)

bieremy gar, do gara na dno wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy do tego poszatkowaną cebulę i czosnek, nieco szklimy, potem dosypujemy przyprawy, wrzucamy paprykę i pomidory, to lekko dusimy z 3 minuty.
później wlewamy bulion (tak z litr, dwa na pewno, woda gorąca niech stoi w pogotowiu, bo soczewica mocno chłonie), wrzucamy SAMĄ CZERWONĄ soczewicę i niech sobie pyrka na ogniu pół godziny. w międzyczasie gdzieś wrzucamy do tego jeszcze nieco koncentratu, mieszamy pilnie raz na jakiś czas ;) i ewentualnie dolewamy wody.

w międzyczasie nastawiamy drugi garnek, mniejszy, wlewamy doń gorącą wodę, wrzucamy ZIELONĄ SOCZEWICĘ i gotujemy 15 minut. po tym czasie dorzucamy na 5 minut pokrojoną w talarki marchewkę. potem wyłączamy, odcedzamy, i wracamy do pierwszego gara.

tam już się wszystko pięknie ugotowało, więc zestawiamy z kuchenki, do ręki bierzemy blender, miksujemy wszystko niezbyt mocno, ale sporo. dorzucamy zieloną soczewicę i marchewkę, wlewamy sok z cytryny i dajemy na gaz jeszcze na 5 minut. dorzucamy natkę pietruszki.

wsjo.

nie trzeba miksować, generalnie, i gotować w 2 garnkach 2 różnych soczewic - ja to robię, bo nie przepadam za wszystkimi zupowymi farfoclami, ale lubię ten taki mały "chrup" zielonej soczewicy i twardawej marchewki. dlatego 2 gary ;)

smacznego
Ja zawsze robiłam jeden gar i zawsze wychodził mi gulasz bo tyle warzyw zawsze dam, że mi z czubem wychodzi Ale następnym  razem przetestuję Twój przepis na 2 gary :D
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI

przede wszystkim - pycha! :))

SKŁADNIKI:
makaron ryżowy
2 marchewki
1 papryka
pół cukinii
cebula
czosnek
suszone/świeże chilli
sos sojowy
olej zwykły, olej orzechowy
curry, mielona kolendra
świeże zioła: dałam bazylię i pietruszkę
ew. trochę soli

PRZEPIS:
makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju jednego i drugiego, wlewamy nieco sosu sojowego, wrzucamy na to cebulę i czosnek, podsmażamy nieco (minutkę).
Potem wrzucamy marchewkę i paprykę - obsmażamy to dosłownie 3 minuty. Potem, na 2 minuty (nie więcej, żeby była twarda i chrupiąca!!!) wrzucamy cukinię, możemy dolać też nieco wody, żeby to się raczej dusiło, niż smażyło (ja tak zrobiłam :)).
Teraz czas na przyprawy, wrzucenie do tego wszystkiego odcedzonego makaronu, wymieszanie na ogniu jeszcze, żeby nam makaron przesiąkł aromatem warzyw i przypraw. sprawdzamy, czy wszystkie smaki są - jak nie, to jeszcze nieco przypraw i wio na talerz.

WAŻNE, NAJWAŻNIEJSZE: naprawdę krótko trzeba to wszystko smażyć/dusić. Podstawa tej potrawy (jak i moich obiadów generalnie - się staram, w każdym razie :)) to chrupiące, niemal surowe warzywa. Wszystkie nie wymagają w ogóle obróbki, są smaczne na surowo. Ale lubię obiad na ciepło, więc... Więc nieco podgrzewam. Niemniej, ważne, żeby zachowały niemal świeżość i kolory - wtedy zachowają też smak, a nie - poprzechodzą jedne drugimi :/

FRITTATA ze szpinakiem
(a także cebulą, pomidorem i papryką)

SKŁADNIKI: (2 porcje po ok. 200kcal)
-150-200g szpinaku - użyłam rozdrobnionego z mrożonek
-Pół pomidora
-Trochę świeżej papryki w dowolnych kolorach :)
-Mała cebula
-Łyżka oliwy - w moim przypadku niepełna, zresztą takie 3/4 spokojnie starcza nawet na dość dużą patelnię
-3 jajka
-15g sera żółtego
- Przyprawy: Odrobina czosnku, oregano, bazylia, pieprz kajeński, sól, łyżeczka koncentratu pomidorowego (ale wszystko według uznania)

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik najlepiej od razu włączyć na jakieś 180C, niech się grzeje. Cebulę posiekać, pomidor i paprykę pokroić. Ze szpinakiem, jeśli jest z mrożonek nie trzeba nic już robić - no chyba, że rozmrozić, ja po prostu wyjęłam na parę godzin wcześniej :)
Jajka rozbić do jakiegoś osobnego naczynia i dodać przyprawy, dobrze wymieszać.
Ser żółty (jakikolwiek, mój plasterek miał 50 kcal "na oko", to już trzeba znać zawartość tłuszczu i mniej więcej wagę :)) zetrzeć na tarce, albo drobno pokroić, co ja zrobiłam (nie chce mi się myć tarki).
Oliwę rozprowadzamy równomiernie po średniej wielkości patelni, ważne żeby była wysoka. (Ja miałam tylko wielką, frittata wyszła trochę płaska ale prezentowała się też dobrze :) ) Smażymy cebulę, wrzucamy resztę warzyw, smażymy jeszcze chwilę (przy okazji najlepiej je równo rozprowadzić) i wlewamy jajka z przyprawami. Jak tylko rogi zaczną grozić, że się przypalą, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika. Ja po prostu obserwowałam, wyjęłam, kiedy góra się ładnie ścięła. Można tez spróbować frittatę obrócić, zamiast wkładać do piekarnika - ale jest to dość trudne na dużej patelni (no i nie będzie ładnie roztopionego sera na wierzchu :))

Porcja wychodzi naprawdę duża, jak na kaloryczność. Muszę powiedzieć, że jest też bardzo sycąca :)

Niestety nie mam zdjęcia - frittata już dawno zjedzona :) Wklejam za to znalezione w internecie:


Źródło przepisu: Twórczość własna bazująca na różnych przepisach na frittatę z sieci :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.