Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

SAŁATKA AUX COQUILLETTES:

-2 szklanki makaronu muszelki - ugotowac al dente
-1 biała rzodkiew - obrac i pokoric w kostkę
-1 pęczek rzodkiewek - pokroic w plasterki
-1/4 ogórka - pokoric w kostkę
-1 ząbek czosnku
-1 pomidor - sparzyc, obrac ze skórki i pokroic
-2 łyżki oleju orzechowego
-1 łyżka octu winnego
-sól i świeżo zmielony pieprz czarny
-8 liści sałaty lub kapusty pekińskiej
-4 czarne oliwki wydrylowane (ja nie znoszę oliwek więc nie daję)
-2 mandarynki

Ugotowany makaron łączymy z białą rzodkwią, rzodkiewkami i ogórkiem. Miksujemy czosnek, pomidor, olej i ocet i dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy bardzo dokładnie. Na talerzach układamy liście salaty lub kapusty pekińskiej, na liściach ukladamy sałatkę. Dekorujemy oliwkami i cząstkami mandarynek.

Źródło: 1000 klasycznych potraw wegetariańskich.
SAŁATKA AUX COQUILLETTES:

-2 szklanki makaronu muszelki - ugotowac al dente
-1 biała rzodkiew - obrac i pokoric w kostkę
-1 pęczek rzodkiewek - pokroic w plasterki
-1/4 ogórka - pokoric w kostkę
-1 ząbek czosnku
-1 pomidor - sparzyc, obrac ze skórki i pokroic
-2 łyżki oleju orzechowego
-1 łyżka octu winnego
-sól i świeżo zmielony pieprz czarny
-8 liści sałaty lub kapusty pekińskiej
-4 czarne oliwki wydrylowane (ja nie znoszę oliwek więc nie daję)
-2 mandarynki

Ugotowany makaron łączymy z białą rzodkwią, rzodkiewkami i ogórkiem. Miksujemy czosnek, pomidor, olej i ocet i dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy bardzo dokładnie. Na talerzach układamy liście salaty lub kapusty pekińskiej, na liściach ukladamy sałatkę. Dekorujemy oliwkami i cząstkami mandarynek.

Źródło: 1000 klasycznych potraw wegetariańskich.
SAŁATKA MAKARONOWA:

-makaron tagiatelle 3 kolorowy - ugotowac al dente w lekko osolonej wodzie
-3 ogórki - obrac i pokroic w kostkę
-pół kapusty pekińskiej - poszatkowac

Wymieszac wszystko z sosem czosnkowym:

Sos czosnkowy:

-jogurt naturalny
-łyżeczka majonezu
-sól i świeżo zmielony pieprz czarny
-2 ząbki czosnku - przecisnąc przez praskę
-zielsko prowansalskie, bazylia

Wszystko razem wymieszac i schłodzic w lodówce, żeby się przegryzło :D

PYCHOTA !!!!!

Źródło: Moja własna radosna inwencja twórcza :D
mniam mniam :)
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze


Potrzebne:

papier ryżowy

kapusta pekińska

1 marchewka

pół szklanki suszonych chińskich grzybow najlepiej pociętych w paseczki (dla leniwych, czyli dla mnie, można kupić gotowe suszone paski:)

pół szklanki kiełków bambusa lub sojowych

1 szklanka drobno pokruszonego makaronu sojowego (tzw. Chinese vermicelli 'niem. Glasnudeln', nie mylić z rice vermicelli)

3 cm laski imbiru

2 ząbki czosnku

2 duże łyżki sosu rybnego

2 duże łyżki jasnego sosu sojowego

cena: 1,3 euro/osoba


Przygotowanie:

 

1. Grzyby moczyć w ciepłej wodzie około godziny.

2. Makaron przygotować jak na opakowaniu. Zwykle około 3 minut w gorącej wodzie plus można podgotwać z 1 min.

3. Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na grubej tarce (chyba że komuś chce się siekać w paseczki), kiełki umyć i trochę posiekać.

4. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć na nim starty lub posiekany imbir i czosnek (nie spalić!)

5. Dodać grzyby, kapustę pekińską i marchewkę.

6. Kiedy warzywa wystarczająco zmiękną  dodać odsączony makaron i kiełki a wszystko doprawić sosem sojowym i rybnym.

7. Papier ryżowy namoczyć w wodzie (ok.3 min wystarcza aby zmiękł), wkładając pojedynczo do garnka z zimna wodą.

8. Papier ryżowy wykładać na scierkę i zawijać w niego warzywa (sciśle, żeby sajgonka była sztywna!)

9. Parować około 10 min.

10. Podawać z sosem sojowym.


Przepis moj:)

Ryż z pomidorami

Potrzebne:


1,5 szklanki ryżu

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 por (razem z zielona częścią)

4 pomidory obrane ze skórki

puszka koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki wywaru z jarzyn

1 łyżeczka papryki w proszku

sól

pieprz

ser żółty do posypania


Przygotowanie:


1. Ugotować ryż.

2. W dużym garnku podsmażyć najpierw cebulę, przeciśnięty czosnek i talarki pora. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat.

3. Wlać wywar z jarzyn i dodać ryż, doprawić. Dusić pod przykryciem ok 10min.

4. Podawać w miseczkach posypane startym serem.


Przepis tez moj.


Z mojej stronki (zrobilam sobie dla zabawy:)

http://zurekzjajeczkiem.blox.pl/html



Pasek wagi
a ja zapraszam do dzielenia się wege-przepisami i wege-sposobami na chudnięcie w wege-grupie wsparcie:
http://vitalia.pl/index.php/mid/89/fid/1034/diety/odchudzanie/group_id/13501

grupa powstała po to, żebyśmy miały jedno miejsce, w którym wszystkie takie tematy sobie zbierzemy w całość :)
zapraszam serdecznie :D
właśnie sobie spożywam:
ryż, warzywa i sałatka :))


przepis na warzywa (tutaj marchewka i cukinia, ale mogą być brokuły, kalafior - cokolwiek, co wystarczy zblanszować i nieraz jemy na surowo :))
kroimy warzywa w kostkę, wrzucamy na parę na 10 minut.
w międzyczasie rozgrzewamy patelnię i wlewamy do niej nieco oleju rzepakowego, oleju z jakichkolwiek orzechów, 3 łyżki sosu sojowego, 3 ząbki czosnku, 1 chilli. to wszystko rozgrzewamy na patelni, a jak nam warzywa w parowarze lekko dojdą, przerzucamy je na patelnię (warzyw nie solić - sos sojowy jest słony!). jak mamy w lodówce, to można jeszcze dorzucić grzyby (ja dałam kilka pieczarek i kilka boczniaków). podsmażamy 3 minuty, 5 max i wio, na talerz :))

do tego albo nic, albo ryż, albo kasza jaka ;)

TOFUCZNICA

czyli jajecznica bez jajek :]

-1 cebula - pokroic i zeszlic
-1 pomidor - sparzyc i obrac ze skórki, pokroic w kostkę i dodac do cebuli
-1 kostka tofu - pokruszyc i dodac do reszty
-doprawic do smaku solą i pieprzem
-dodac szczyptę kurkumy dla uzyskania żółtego koloru :)
-można dodac ząbek czosnku, grzybki, pieczarki, szczypiorek, kminek - wedle uznania i pomysłu :)

Pałaszowac aż się uszy będą trzęsły
kuurczę, nieraz o tym słyszałam, ale nigdy nie spróbowałam. mówisz, że pyszne? ;)
Dwa słowa mam na tofucznicę = orgazm w gębie

REWELACJA !!!!

Chciałam robic dzisiaj, ale muszę najpierw uporac się z fasolką od teściowej, a mam jej duuuużo :P

Więc tofucznica będzie jutro, na pewno z czosnkiem. Koniecznie wypróbuj, 10 minut roboty a ile radochy :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.