Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

Zielony omlecik:

4 jaja

mała cebula

2 małe strąki zielonej papryki

2 łyzki posiekanej natki pietruszki

pół łyzeczki soli

olej

  1. Cebulę, paprykę pokrój
  2. Wymieszaj: cebulę, paprykę i natkę pietruszki. Jaja ubij na pulchną masę. Wlej do wymieszanych warzyw, dodaj sol, ubij krótko jeszcze raz
  3. Na patelni rozgrzej olej, wlej jajka i warzywa, usmaż omlet z obu straon na rumiano
  4. Podziel na porcje
4 porcje, 140kcl każda
przepis ze stronki www.przepisy-light.pl

ZAPIEKANKA Z KASZY GRYCZANEJ I SERA

Składniki:

-20 dag kaszy gryczanej
-25 dag sera twarogowego
-2 szklanki wody
-pół szklanki śmietany
-5 dag margaryny
-cebula
-2 jajucha
-łyżka tartej bułki
-pieprz, sól

WYKONANIE:

Kaszę ugotowac na półsypko. Cebulę pokroic w kostkę i podsmażyc. Ser rozetrzec z jajkami na gładką masę, dodac cebulę, sól i pieprz. Naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem i obsypac bułką tartą. Do masy serowej dodac kaszę i wymieszac. Włożyc wszystko do naczynia, polac śmietaną i zapiekac około 30 minut. Podawac polaną smietaną, z sałtką z pomidorów lub zieloną sałatą.

Ja dzisiaj będę serwowac z sałatką grecką :)
http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
helo dawno mnie tu nie było

mam książkę w pdfie smaczna kuchnia wegetariańska i ciekawe przepisy są, jakby ktoś chciał to wyślę na maila

pozdrawiam
SAŁATKA KALAFIOROWA

-1 kalafior (pokroic na różyczki i ugotowac na półtwardo)
-1 świeży ogóras (obrac i pokroic w kosteczkę)
-1 puszka kukurydzy (odcedzic łocywiście)
-jogurt naturalny jako lepiszcze
-majonezik - do smaku
-sól, pieprz do smaku

Schłodzic w lodówce i pałaszowac :) Pysznoooości :)

Amerykany

 

Ciastka bardzo popularne z cukierniach. Miękkie (podobne trochę do biszkoptów), okrągłe, oblane pysznym lukrem. I o ile zakup w cukierni i pochłonięcie dwóch naraz przychodzi dość łatwo, o tyle upieczenie ich ... było dla mnie bardzo trudne. A wszystko przez amoniak - to było moje pierwsze z nim starcie - i zastanawiam się, czy nie ostatnie ... ;). Może dla niektórych jego zapach podczas pieczenia będzie słabo wyczuwalny, ja czuję go nawet po gruntownym wywietrzeniu domu (mam bardzo wrażliwe powonienie). Natomiast zdecydowanie polecam fanom amerykanów (po wystygnięciu już nie czuć amoniaku), bo nie ustępują w niczym tym z najlepszych cukierni ... Z przepisu podanego przez Mandarynę.

* Wasza propozycja w 'Koncercie Życzeń'

Składniki na około 15 - 20 ciastek:

  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 12 dag margaryny
  • 2 czubate łyżeczki amoniaku

Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.

Na natłuszczoną blachę wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony.

Lukier: 3 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 8 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody.

Smacznego :)


Żródło: http://mojewypieki.blox.pl/strony/Ciastka.html

SAŁATKA Z KALAFIORA ZE SZCZYPIORKIEM

-1 kalafior (pokroic na różyczki i ugotowac na półtwardo)
-1 świeży ogóras (obrac i pokroic w kosteczkę)
-1 puszka kukurydzy (odcedzic łocywiście)
-1 jabłko (pokroic w kosteczkę)
-1 pęczek szczypiorku (drobno posiekac)
-1 łyżka pestek słonecznika
-1 łyżka nasionek siemienia lnu
-jogurt naturalny jako lepiszcze
-majonezik - do smaku
-sól, pieprz do smaku

Koniecznie schłodzic w lodówce. REWELACJA !!!!
Wypróbowałam jakiś czas temu zapiekankę z serem i kaszą gryczaną. Jest idealna. Zrobiłam sobie wersje z warzywami , naprawdę pyszna. Dzięki za pomysł, będę wrzucać co jakis czas do jadłospisu ;-)
Wrzuciałm przepis oryginalny, zawsze staram się najpierw taki testowac, a potem dodawac coś od siebie. Np. ta sałatka kalafiorowa - w pierwszej wersji czegoś mi brakowało co by przełamało smak i czegoś takiego jak pestki (ostatnio lubię jak w sałatce jest coś twardszego jak słonecznik czy siemię, tu zastosowałam oba. Zawsze dodaję te składniki w ukryciu przed moim Dziadem bo wiem, że będzie plumkał. Ostatnim razem jak zobaczył, ze dorzucam siemię i słonecznik to się skrzywił i zaczął wydziwiac, że on tego nie zje. To ja mu na to, że po 1 - nawet tego nie poczuje, 2 - to jest bardzo zdrowe i 3 - że już od dawna tego dosypuję i jakoś jeszcze nigdy się nie skapnął azaliż zawsze pałaszował aż mu się uszy trzęsły . To go przekonało , hehe)

Wrzucaj śmiało przepisy. W maju byłam strasznie zagoniona i nie miałam czasu na nic. Ale teraz luz, co sprzyja kulinarnym, wybrykom :)

Jutro planuję zrobic tartę z bobem, jeszcze nie wiem jak, myślę i kombinuję :)
PIZZA Z BOBEM MOJEJ RADOSNEJ TWÓRCZOŚCI :)

Ciasto:

-3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
-1 szklanka mleka
-pół szklanki oleju (ja dałam mniej)
-szczypta soli
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka lub na oko zielska z Prowansji :)

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto, które po czym i w następnej kolejności rozwałkowujemy na cienko (!!!!) i kładziemy na blachę uprzednio wysypawszy ją warstwą mąki :) Podpiekamy około 20 minut w temperaturce 220 C [ja tego nie zrobiłam i wyszedł mi zakalec, hehe. Ale kto nie ryzykuje, ten pizzy z bobem nie ma]

Farsz / nadzienie / wierzch - jak zwał tak zwał:

-1 opakowanie (500g) świeżego bobu
-1 cebula duża
-1 cebula dymka ze szczypiorem
-5 plastrów żółtego sera
-1 gomółka mozarelli
-100 ml śmietanki 12%
-3 jajka
-pestki dyni
-pestki siemienia lnianego
-szczypiorek
-sól, pieprz, zielsko z Prowansji, bazylia, curry

Wykonanie:

-bób wrzucic do zimnej nieosolonej wody. Dorzucic 3 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, trochę zielska z Prowansji i bazylii, 1 łyżeczkę masła. Doprowadzic do wrzenia po czym gotowac na wolnym ogniu do miękkości (czas zależy od wieku bobu - młody kilka-kilkanaście minut, stary nawet kilkadziesiąt). Sprawdzac organoleptycznie czy bobek już dobry. Po stwierdzeniu faktu oczywistego iż tak właśnie jest, bobik należy odcedzic na sitku



-następnie bobik póki ciepły obrac ze skórki
-dorzucic pokrojoną dymkę i szczypior



-cebulę siekamy drobno i podsmażamy



-jajka miksujemy ze śmietanką, dodajemy do bobu ze szczypiorem, dodajemy usmażoną cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem czarnym świeżo zmielonym, 1 łyżeczką curry, wrzucamy również pokrojony żółty ser co możecie zaobserwowac na poniższym obrazku :)



-wszystko ładnie mieszamy i rozprowadzamy ruchem zamaszystym na cieście naszej ekstremalnej podpieczonej pizzy :]

-Wierzch dekorujemy szybko [żeby ciasto nie ostygło i się nie przeziębiło] kawałkami mozarelli, posypujemy szczypiorkiem, pestkami dyni, nie szczędząc również siemienia :)

Before....



Wkładamy do piekarnika w warunki jak wspomniano wyżej i pieczemy jeszcze z 20-30 minut.

...And after




I na koniec wyszedł mi ZAKALEC , więc muszę jeszcze dopracowac szczegóły
całego procesu, łehehe.



SMACZNEGO !!!! I życzę bezzakalcowego ciasta

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.