Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

Aardbei - dzięki za uwagi dot. kaszy. Ja miałam właśnie taką bio (400g - 6,5 zł - masakra) i na opakowaniu było napisane to co napisałam dot. jej przygotowania. Reszta czyli szpinak + przyprawy to moja inwencja własna.

O matko.....ja już nie nadążam za tymi smakowitościami, które tutaj podajecie :)


Paluszki cebulowe

Składniki:


- 1 cebula,
- 240g mąki,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50g masła lub margaryny,
- 150ml kwaśnej śmietany,
- do posmarowania 1 jajko,
- do dekoracji zioła prowansalskie.


Obrać cebulę i drobno posiekać, nastawić piekarnik na 250stopni. Ręcznie lub w mikserze wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodać pokrojony na kawałki tłuszcz i smietanę. Szybko wyrobić ciasto, dodać cebulę. Wyłożyć ciasto na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na 15 części. Z każdej uformować wałek o długości ok.15cm, ułożyć na wyłozonej papierem blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami. Piec około 10 minut pośrodku piekarnika.

Podawac z dipami, jak też z masłem czosnkowym. Super dodatek do zup.

Jeśli lubimy czosnek i ostro przyprawione dania, możemy wycisnąć do ciasta 1-2 ząbki czosnku.


Zupa kminkowa

Składniki:


- 1 włoszczyzna,
- 1 cebula,
- 3–4 łyżki nasion kminku,
- 2 łyżki masła,
- ziele angielskie,
- sól.


Jak przyrządzić?
1) Obraną włoszczyznę kroimy na drobne cząstki i przesmażamy na maśle. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 20 min.

2) Na patelni przesmażamy na maśle nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. Dokładamy je do wywaru jarzynowego. Solimy do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

3) Ugotowaną zupę przecedzamy przez sito. Wydajemy gorącą.

Jak podawać?
Z grzankami z bułki, podanymi oddzielnie. Można ją doprawić kwaśną śmietaną bezpośrednio przed wydaniem.


a robilaś te paluszki cebulowe, bo ja już wczesniej o czyms takim myslałam zamiast chipsów na oglądanie filmow???

poza tym mam do Ciebie pytanie, ale masz zablokowaną funkcję wiadomości od obcych... mozesz odblokowac, bo nie chcę osobistymi sprawami forum zasmiecać ...???

Chyba nie mogę tego odblokowac jeżeli będziesz moją nieznajomą. A pamiętnika nie chcę udostępniac całej V. Wyślę Ci więc zaproszenie.

GULASZ SOJOWY ORICO

Eh, jak dobrze że sobie o nim przypomniałam. Mowa oczywiscie o Gulaszu Sojowym firmy Orico, który kiedyś jadłam raz na tydzień, a ostatnio przez dłuzszy czas o nim nie pamiętałam. Wczoraj dzięki Bogu wpadł mi w oko, i w taki oto sposób zrobiłam go sobie znowu na obiad. A jest genialny, uwielbiam go jeść. Ale do rzeczy, gulasz wygląda tak ( przepraszam za malutkie zdjecie, innego nie znalazłam a to dla orientacji tylko :)) 

Na 10 minut wrzucamy go do garnka z zimną wodą ( 3 szklanki i 1/2 ) po czym na 20 minut na mały ogień. Doprawiamy do smaku, i ciągle mieszamy. Pod koniec ja zawsze dodaje łyzkę oliwy z oliwek. Gulasz jest idealnym patentem na obiad, zawiera dużo białka i mało kalorii. Mi jedno opakowanie starcza na 3 dania ( kosztuje około 5zł, dokładnie nie pamiętam). Zawsze dodaje go do ciemnego ryżu, albo do kaszy (pasuje tez do ziemniaków) + jakaś surówka. Jest to idealny sposób na pyszny obiad, bardzo bardzo polecam ;-)

kupilam kiedys soczewicie w sosie curry tej firmy primavika. po czym stwierdzilam  ze to drogo i sama zrobie:
podmsazylam cebule z czonskiem, do tego dodalam puszke pomidorow krojonych, do tego szklanke bulionu warzywnego i przyprawilam. mialo byc curry, byla bazylia i inne takie - co kto lubi. i do tego ok 1,5-2 szklanek soczewicy ugotowanej.

facet mial pol garnka zarcia na kilka dni;D
Primavika ma fajne produkty ale drogie. Ja jak już kupuję pasztety i pasty w słoiczkach ale rzadko bo w porównaniu do Sante wychodzi 2 razy drożej. Masakra. A co do dań gotowych - zawsze taniej, lepiej, zdrowiej i smaczniej zrobić samemu :)

Z innej beczki - widziałam na innym wątku, że dziewczyny zrobiły w pierwszym wątku spis treści potraw. Postaram się to niedługo zrobić i uaktualniać - myślę, że to bardzo ułatwi szukanie potraw jesli ktos sobie ich nie skopiował do np. worda.

Oj tak, tak jak w tej ksiażce kucharskiej bodajże ;-)

Ja dzisiaj znowu gulasz sojowy z kasza gryczaną i surówką ( zdjecia w pamiętniku ). Istne niebo w gębie, poza tym ten gulasz to naprawdę fajna sprawa. Widziałam z Orico jeszcze flaki sojowe, ale to już przesada. To chyba dla tych którzy nie jedzą mięsa z przymusu i musza mieć coś co wygląda jak prawdziwe flaki, a jednak nie ma z nimi nic wspólnego. Ja na pewno nie dalabym rady ich zjeśc ; )

KOTLETY SELEROWE:

-seler
-szklanka płatków owsianych górskich
-jajo
-cebula
-1/2 bułki
-3 ząbki czosnku
-100 g pestek słonecznika
-olej do smażenia
-sól, pieprz, kostka warzywna
-bułka tarta

1. Czosnek przecisnąc przez praskę, cebulę pokroic w kostkę. Selera umyc, obrac i zetrzec na tarce o dużych oczkach. Bułkę namoczyc.
2. Cebulę i czosnek podsmazyc na oleju, wsypac seler, lekko podsmażyc i odstawic do ostudzenia
3. Do 250 ml wrzącej wody wsypac płatki, chwilę gotowac i ostudzic. Dodac seler, bułkę, jajko, słonecznik i pokruszoną kostkę. Doprawic i wymieszac.
4. Formowac kulki, obtoczyc w bułce tartej i smazyc na złoty kolor. Odsączyc na ręcznikach papierowych.
Podawac z ziemniakami i surówką.

A ja osobiście polewam je sosem tzatziki i smakuje wybornie :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.