Temat: Nasze przepisy wegetariańskie i wegańskie :)

Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.

SPIS TREŚCI:


Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem-  20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46





 









"WEGE CYTATY" - str. 8

WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/ 
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl

Sporządzenie zajęło mi koło godziny, długo zajmowało mi smażenie bo mam bardzo małą patelnię.
Każdego warzywa po jednej sztuce, ziemniaki były chyba 2 albo 3 małe.
To zależy, co bardziej lubisz :) ja np. dziś chcę zrobić je z większą ilością marchwi :)
Te placuszki muszą być przepyszne - na pewno przetestuję

Ok super, dzisiaj się za nie zabieram. Jeszcze ostatnie pytanie, dość istotne, a nie znam sie na  tym - ziemniaki ugotowane czy surowe ? xDDD

Kurde, przepraszam że tak pytam ale to moje pierwsze, większe danie, kiedyś potrafiłam tylko żurek Knorra zalaż wodą, więc i tak spore osiągnięcie jeżeli o mnie chodzi ;-)

Wszystko surowe :)
Już je zrobiłam, i przed momentem zjadłam, tylko zrobiłam je w formie kotlecików. Wszystko byłoby ok, nawet cudnie wyglądają i pachną, tylko w smaku czułam trochę mąkę, a przynajmniej w jednym  ;( Nie wiem dlaczego, wydawało mi się że wszystko dałam w równych proporcjach. Mimo wszystko ten drugi był pyszny ; )

> Kasza jaglana ze szpinakiem:
> Kaszę wrzucic do garnka zalac ok 6 szklankami
> wody. Dodac 2 łyżeczki
> soli. Gotowac na wolnym ogniu aż do całkowitego
> wchłonięcia wody (jak
> jest za mało to podlac), często mieszac, aby kasza
> się nie przypaliła.

 

Diamandka, no co Ty, kasza jaglana sie nie przypala, podam lepszy sposób na jej gotowanie, dzieki któremu dodamy kaszy właściwości rozgrzewające organizm (według zasad chinskiej medycyny naturalnej pokarm ma własciwości rozgrzewające, wychładzające albo obojetne)

 

to tak: wsypujemy kaszę na patelnię i prażymy często mieszając, bo własnie wtedy można ja przypalic, zalezy jeszcze jaki płomień stosujemy. gdy juz ja podprazymy z 5 min albo 8 zalewamy wrzatkiem (uwaga, kasza moze strzelać, więc na początek wlewamy małą ilość wrzatQ)....

gotujemy tak z 5 min, po czym wylewamy wode, zeby pozbyc się zanieczyszczeń (ponieważ kaszy nie płukalismy przed ugotowaniem), ponownie zalewamy wrzatkiem i gotujemy na małym ogniu ....

mi kasza jaglana jeszcze w życiu sie nie przypaliła podczas gotowania, bo podczas prażenia, to i owszem ;))) przez chwile nieuwagi, dlatego trzeba stac i mieszać

 

poza tym najlepsza jest kasza jaglana prawdziwa bio, a nie ta żółta ze sklepu, która gotuje sie w 15 min!!! prawdziwa kasza jaglana powinna sie gotować przez 25-30 min, a te supermarketowe są expresowe, poszukajcie tych naturalnych :) a dlaczego smecę o tej kaszy???

 

zapytajcie Diamandke, to wam ;powie :) jak bedzie się jej chciało

chipsy z krążkuuuf cebulowych:

 

Te chipsy są wyjątkowe, choćby dlatego, że nie znajdziecie ich w żadnym sklepie:) Ale mają więcej znacznie zalet. Choć nie należą może do nietłustych potraw, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, niezwykle sycące, po prostu… niepowtarzalne :) Chipsy cebulowe (krążki cebulowe w panierce) oblepione smażonymi nasionami sezamu lub siemienia lnianego sprawdzają się przy wielu okazjach. Przeciwników pikantnych potraw uspokajamy: sos tabasco, składnik jest właściwie niewyczuwalny.

 

Chipsy z krążków cebulowych

Składniki

  • 3 cebule,
  • mąka,
  • kilka łyżek ziaren sezamu lub siemienia lnianego,
  • bułka tarta (zwykła lub czosnkowa),
  • 2 łyżeczki sosu tabasco (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej wsypujemy parę łyżek mąki, w drugiej umieszczamy jajka roztrzepane z sosem tabasco, w trzeciej prażone (usmażone na sucho) ziarna sezamu wymieszane z bułką tartą.

Cebule kroimy w raczej grubsze krążki (to zapewni, że krążki nie zamienią się w pojedyncze pierścienie). Każdy krążek cebulowy panierujemy, najpierw w mące, a potem w jajku. Na koniec posypujemy bułką tartą z sezamem.

Chipsy cebulowe smażymy na złoty kolor. Podajemy zimne.

 

A teraz uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwaga:

Miękka ziemniaczana szyszka obsypana chrupiącymi płatkami migdałowymi lub delikatniejszymi płatkami owsianymi to tylko połowa tajemnicy. Żeby zgłębić ją do końca trzeba spróbować ziemniaczanych krokietów z ciągnącym się serem camembert. Trzeba! :)

 

Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert

Składniki :

  • 800 g ziemniaków,
  • 200 g sera pleśniowego, np. camembert (z podpuszczką mikrobiologiczną),
  • 60 g płatków migdałowych,
  • 40 g płatków owsianych,
  • 50 g sera żółtego,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach przez ok. 20 minut. Ostudzone obieramy i mielemy.

Do ziemniaków dodajemy mąkę, jedno jajko, starty ser żółty i posiekany czosnek łączymy i mieszamy. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Ser pleśniowy kroimy na kawałki (w kształcie kwadratowych pasków). Z masy ziemniaczanej formujemy podłużne krokiety. W środek każdego wkładamy camembert i dokładnie zalepiamy.

Krokiety obtaczamy w drugim, roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych lub migdałowych. Serowe krokiety przenosimy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i zapiekamy w temperaturze 200°C aż staną się rumiane. Możemy je także usmażyć na patelni (na głębokim oleju).

Moje zielone ulubione placuchy z broQłuuuuuuuuuuuuuuf:

 

Właściwie to nazwa powinna brzmieć “placki palce lizać” :) Są zielone, po prostu kosmiczne :) i do tego pyszne. Przepis na placki bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na placki brokułowe w domowym zaciszu :)

 

Placki z brokułów

Składniki na placki z brokułów

  • brokuł,
  • 150 g serka naturalnego,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • oregano,
  • sól, pieprz.

Brokuł dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Ostawiamy na 5 minut. Osuszone brokuły mieszamy z serkiem naturalnym. Całość miksujemy w blenderze z kielichem lub za pomocą miksera.

Jajka, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy na placki. Przyprawiamy. Z masy smażymy placki średniej grubości.

Placki z brokułami najlepiej podawać z jakimś sosem. Wyśmienicie smakują serwowane z plasterkami pomidorów.

A na deser:

Racuchy ananasowe:

Pączki z ananasem? A może placki czy racuchy z ananasem? Trudno ocenić, ale zdecydowanie warto spróbować! :) Smażony ananas w cieście to nie lada uczta.

 

Ananas w cieście

Składniki :

  • 3 puszki z ananasem,
  • 250 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g cukru lub płynnego miodu
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 500 ml oliwy do smażenia,
  • cytryna,
  • sól.

Odcedzone ananasy wkładamy do miski i polewamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Mąkę przesiewamy do osobnej miski. Solimy. Wlewamy żółtko, dodajemy masło i cukier. Mieszając wlewamy mleko.

Ubite na sztywno białko powoli łączymy z ciastem. Jednolitą masą obtaczamy ananasy. Smażymy je z obu stron na rozgrzanej w rondlu oliwie.

Usmażone placki ananasowe przekładamy na papier i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.