- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
24 lipca 2012, 13:22
Właśnie odkryłam świetny sposób, jak spożywać siemię lniane, bo jedzeniem to tego nie można nazwać:) A wszystko przez przedurlopowe porządki w szafce:) Znalazłam jeszcze jedną zupkę brokułową typu "gorący kubek" i dodałam do niej 4-5 łyżeczek siemienia lnianego. I nie uwierzycie! Całkiem przyzwoite w smaku! Do tej pory siemię dodawałam zawsze do kaszy manny, tak mniej więcej pół na pól, ale pomysł z zupką też jest moim zdaniem bardzo dobry. Fakt, że nie jem tego regularnie i codziennie, ale może raz czy dwa w tygodniu, a czasem wcale, ale jeśli ktoś chciałby spróbować siemienia na poprawę przemiany materii i ogólnie działania na układ pokarmowy, a naturalny smak za cholerę nie jest do przeskoczenia, to sposób z zupką albo kaszą manną jest jak najbardziej do zaakceptowania:)
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
25 lipca 2012, 13:28
A czujecie, że to siemię w jakiś sposób działa?
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
25 lipca 2012, 18:47
Taką papkę można też ubrać w bitą śmietanę light i owoce.
- Dołączył: 2011-04-18
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 3612
25 lipca 2012, 21:19
wiecie,ze wiekszosc z leczniczych wlasciwosci siemienia ginie pod wplywem temeratury,wszystkie cenne kwasy tluszczowe itp? poza tym niemielone,w calych luskach nie jest wchlaniane przez organizm-fakt,przyspieszy sprawy kibelkowe ale nic poza tym ;/
Najlepiej saiemie jest mielic-w mlynku do kawy lub rozgniatac w mozdziezu i dodac do gotowej/zimnej potrawy-np do jogurtu,owsianki,posypac sałatkę :)
- Dołączył: 2012-02-21
- Miasto:
- Liczba postów: 272
25 lipca 2012, 21:46
a ja zrobiłam ostatnio kalafior, zawsze jadflam z zasmazaną bulką tartą i masłem, tym razem rozpuscilam na patelni troche oliwy i masła, wrzuciłam mielone siemię podsmażylam całość, zmieszalam z kalafiorem, mąż sie nie zorientowal:)
- Dołączył: 2010-10-23
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 911
25 lipca 2012, 22:20
super pomysł z tym kalafiorem! muszę spróbować :P
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
26 lipca 2012, 10:14
Ciekawy, ciekawy, jak pasuje do kalafiora, do do fasolki szparagowej albo brokułów pewnie też się nadaje:)
26 lipca 2012, 10:32
można zrobić panierkę do kotletów jeśli już ktoś nie lubi takich bez. zawsze to zdrowsze, a i smakuje bardzo dobrze (zamaist bułki tartej)
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
26 lipca 2012, 11:44
Do panierki to lubię dodać sezamu.
- Dołączył: 2012-08-01
- Miasto: Punanga
- Liczba postów: 53
5 sierpnia 2012, 19:20
Przepraszam, ale nie doczytałam czy mielicie siemię? ja mielę w młynku do kawy, polecam.
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
6 sierpnia 2012, 09:05
Też mielę w młynku do kawy, chociaż do tego się przydaje:)