- Dołączył: 2011-09-11
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 724
9 czerwca 2012, 16:59
kupiłam cukinie, ale.. problem w tym że kompletnie nie wiem jak ją przyrządzić.. chciałabym ją wykorzystać jak dodatek do obiadu. macie jakieś pomysły jak to warzywko przygotować?;))
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
9 czerwca 2012, 17:01
Najprościej: omlet ze startą cukinią :) Można też pokroić w plasterki i posmażyć lub upiec, można rozkroić na pół, wydłubać środek i zapiec z nadzieniem (warzywa, kasza, biały ser i inne pyszności).
- Dołączył: 2012-03-29
- Miasto: Świdnik
- Liczba postów: 1499
9 czerwca 2012, 17:05
Ja kroję na plasterki, przyprawiam czosnkiem i innymi przyprawami, smażę na teflonie. Dziś tak zrobiłam jeszcze z cukinią :)
Prosty przepis, ale smaczny dodatek :>
9 czerwca 2012, 17:06
Ugotuj (5-7 minut) z kostką rosołową i czosnkiem (przyprawy: papryka, chilli) i zblenduj. Dorzuć koper i bazylię/oregano. Jak dasz więcej wody to może być jako zupa, ale jak dasz mniej to wyjdzie taka fajna papka :) Jak nie obierzesz cukinii to nie będzie całkiem gładka i super będzie się nadawała jako jarzynka do obiadu :)
Jeśli nie lubisz papek to pokrój cukinię na plastry, przypraw czym tam lubisz i zgrilluj albo wrzuć do piekarnika :)
Edytowany przez Nairobi 9 czerwca 2012, 17:07
- Dołączył: 2011-11-08
- Miasto:
- Liczba postów: 1168
9 czerwca 2012, 17:22
Ja dziś zrobiłam piersi - rozcięłam je w poprzek ale nie do końca, dałam do środka mozzarelle i przyprawiłam( musztarda + zioła) i wyłożyłam na żaroodporne naczynie. Do tego dorzuciłam 2 pomidory i właśnie cukinię pokrojoną w półkrążki o średnicy około 1cm. Wrzuciłam do piekarnika.
9 czerwca 2012, 17:23
Możesz zrobić leczo bez kiełbasy i innego mięsa. Po prostu sama cukinia, pomidory, papryka, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Dołączył: 2012-02-19
- Miasto: -
- Liczba postów: 4144
9 czerwca 2012, 17:34
cukinia z grilla z ziołami (może być robiona też na patelni grillowej)
- Dołączył: 2006-02-21
- Miasto: Jeddah
- Liczba postów: 147
9 czerwca 2012, 19:04
ja cukinie sokuje :P - ta zielona mala :D (z jablkiem, ananasem, marchwia, selerem naciowym i limonka - pychaaaaa.... )
- Dołączył: 2010-03-29
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 766
9 czerwca 2012, 20:29
ja polecam placki z cukinią i soczewicą: gotujemy soczewicę, mieszamy ze startą cukinią, mąką, jajkiem, doprawiamy solą i pierzem i smażymy - pycha!
albo zupa z cukinii:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/chlodnik_z_cukinii/chlodnik_z_cukinii.html
- Dołączył: 2012-04-26
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 966
11 czerwca 2012, 19:55
o dziś do obiadu podałam podduszoną cukinię.
na odrobinie oleju podsmażyłam cebulkę (1/4) , dodałam pół cukinii pokrojonej w kostkę, podlałam dwoma łyżkami bulionu (może być sama woda) poddusiłam, potem wodę odparowałam, kiedy cukinia była al dente. Obficie posypałam ziołami prowansalskimi i na talerz :) dodałam do tego trochę czarnych oliwek- pycha!