Temat: Cukinia !

kupiłam cukinie, ale.. problem w tym że kompletnie nie wiem jak ją przyrządzić.. chciałabym ją wykorzystać jak dodatek do obiadu. macie jakieś pomysły jak to warzywko przygotować?;))
Najprościej: omlet ze startą cukinią :) Można też pokroić w plasterki i posmażyć lub upiec, można rozkroić na pół, wydłubać środek i zapiec z nadzieniem (warzywa, kasza, biały ser i inne pyszności).
Ja kroję na plasterki, przyprawiam czosnkiem i innymi przyprawami, smażę na teflonie. Dziś tak zrobiłam jeszcze z cukinią :)

Prosty przepis, ale smaczny dodatek :>
Ugotuj (5-7 minut) z kostką rosołową i czosnkiem (przyprawy: papryka, chilli) i zblenduj. Dorzuć koper i bazylię/oregano. Jak dasz więcej wody to może być jako zupa, ale jak dasz mniej to wyjdzie taka fajna papka :) Jak nie obierzesz cukinii to nie będzie całkiem gładka i super będzie się nadawała jako jarzynka do obiadu :)
Jeśli nie lubisz papek to pokrój cukinię na plastry, przypraw czym tam lubisz i zgrilluj albo wrzuć do piekarnika :)
Ja dziś zrobiłam piersi - rozcięłam je w poprzek ale nie do końca, dałam do środka mozzarelle i przyprawiłam( musztarda + zioła) i wyłożyłam na żaroodporne naczynie. Do tego dorzuciłam 2 pomidory i właśnie cukinię pokrojoną w półkrążki o średnicy około 1cm. Wrzuciłam do piekarnika. 
Możesz zrobić leczo bez kiełbasy i innego mięsa. Po prostu sama cukinia, pomidory, papryka, koncentrat pomidorowy i przyprawy. 
cukinia z grilla z ziołami (może być robiona też na patelni grillowej)
Pasek wagi
ja cukinie sokuje :P - ta zielona mala :D (z jablkiem, ananasem, marchwia, selerem naciowym i limonka - pychaaaaa.... )
ja polecam placki z cukinią i soczewicą: gotujemy soczewicę, mieszamy ze startą cukinią, mąką, jajkiem, doprawiamy solą i pierzem i smażymy - pycha!

albo zupa z cukinii:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/chlodnik_z_cukinii/chlodnik_z_cukinii.html
o dziś do obiadu podałam podduszoną cukinię.
na odrobinie oleju podsmażyłam cebulkę (1/4) , dodałam pół cukinii pokrojonej w kostkę, podlałam dwoma łyżkami bulionu (może być sama woda) poddusiłam, potem wodę odparowałam, kiedy cukinia była al dente. Obficie posypałam ziołami prowansalskimi i na talerz :) dodałam do tego trochę czarnych oliwek- pycha!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.