Temat: Zupa pomidorowa

Jak zrobić zupę pomidorowa niskokaloryczna? Jakiś prosty, sprawdzony przepis ktoś zna? Żeby nie był za bardzo trudny i drogi w przygotowaniu.
Ja do gotowego rosołu dodaję po prostu koncentratu. 
Likopen – to czerwono-pomarańczowy barwnik z grupy karotenoidów. Z likopenu nie powstaje witamina A, czyli nie jest prowitaminą, ale jest silnym antyoksydantem. Wymiata wolne rodniki i jest bardziej skuteczny niż β-karoten, luteina czy α-tokoferol. Człowiek ani zwierzęta nie syntetyzują likopenu, cała potrzebna jego ilość musi się dostać do organizmu z dietą. Nie została jeszcze ustalona rekomendowana dzienna dawka likopenu. Jego najbogatszym (i smacznym) źródłem są pomidory i ich przetwory, a szklanka soku z pomidorów dostarcza ok. 16 mg likopenu. Okazało się jednak, że 2,5 raza więcej likopenu wchłania się z pasty pomidorowej niż ze świeżych pomidorów.

szybka, tania i dobra:
Wrzucasz cebulę do nagrzanego piekarnika, żeby troszkę się opiekła.Warzywa- marchew, seler, pietruszkę (korzeń) kroisz tak jak lubisz+ por w plasterki- wrucasz na niewielka ilość oleju w garnku i chwile podsmażasz po czym zalewasz woda, dodajesz ziarenka pieprzu i liście laurowe, ziele angielskie i  wrzucasz cebulę z piekarnika. Solisz w trakcie gotowania bulionu, aż stwierdzisz, że jest dla Ciebie ok;) na koncu dodajesz koncentrat/przecier pomidorowy, tez tyle ile lubisz:) bulion warzywny z tego przepisu jest naprawde bardzo dobry i nie trzeba dodawać żadnych sztucznych kostek;)
ugotowac wywar z warzywek (mozna i na miesku) z duuuza iloscia marchewki. zmiksowac pomidorki z puszki z 2-3 lyzkami koncentratu. warzywka wyjac z bulionu, odlozyc marchew na bok i pokroic w talrki albo inaczej. reszzte warzyw zjesc jak lubisz... pomidorki wlac do bulionu i zagotowac, mozna dac lyzke jogurtu greckiego, pokrojona marchew i posypac pietruszka zielona...

mozna dac makaron czy ryz... ale ja wole z marcheweczka ;)
wrzucasz kostke rosołowa, jesli masz czas robisz wywar z warzyw, dodajesz koncentrat pózniej kubeczek jogurtu nat i gotowe ;)
mozesz dodac piers z kurczaka do gotowania to  pozniej jak sobie nalejesz zupy+ryz+marchekwa gotowana+kawalki kurczaka i wychodzi zje... obiad <3

artosis napisał(a):

cancri napisał(a):

A zupy pomidorowe z przecieru są w ogóle zdrowe?
przecier jest podobno zdrowszy niz normalne swieze pomidory i ma wiecej korzystnych wlasciwiosci.Dlaczego mialby byc niezdrowy przeciez nic do niego nie dodaja - przynajmniej nie do tego ktory ja kupuje

Przecier jest powiedzmy zdrowszy od normalnego pomidora tylko dlatego, że jest przetwarzany w gorącej temperaturze. Ale jak gotujemy pomidory to uzyskujemy ten sam efekt - działanie antyrakotwórcze.

A tak poza tym to ja robię pomidorową podobnie jak Canri
jeśli zupki nie ugotujesz na jakimś strasznie tłustym kawałku mięsa i nie zjesz jej z michą makaronu to w żadnym przypadku nie powinna być kaloryczna. max 200kcal/ porcję ;)
Pasek wagi
Normalnie tylko nie zabielaj śmietaną lecz jogurtem i zrób ja na wywarze warzywnym zamiast miesnym
Pasek wagi
Mam pytanie co do zupy pomidorowej.. ile ma kalorii ? Taka lekko zabielana, z ryżem? Mała miseczka.
Moje ulubione sposoby na pomidorówkę to pomidorowa na ostro... ziemniaki, cebula, trochę czosnku, przyprawy.. papryka slodka i ostra.. oczywiście pomidory w różnej postaci,

albo pomidorówka a nieco bardziej orientalnie z curry i soczewicą :)

Obie na zdjęciach :)

Co do liczenia kalorii z pomidorowej z ryżem, ja bym liczył tylko kcal z ryżu. 100g białego ryżu (torebka) to jakieś 344 kcal. Ile wejdzie do małej miseczki? 1/3 torebki?




© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.