Temat: Zupa z soczewicy - ilość kalorii

Witam,
Ugotowałam dzisiaj zupę z soczewicy ale nie mam pojęcia ile może ona mieć kalorii. Gdyby ktoś mógł mi pomóc - byłabym wdzięczna :)
Oto składniki:
- 1,5 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do duszenia cebuli)
- pieprz, sól, natka pietruszki, majeranek

Ile talerz takiej zupy (250 ml) może mieć kalorii? Bardzo proszę o pomoc :)
violetta034 - a gdybyś mogła mi zdradzić kto 'nie chwali' i dlaczego? Ciekawa jestem do czego w temacie zupy z soczewicy można się przyczepić :)
Ja polecam bo jest smaczna i pożywna :)
NotMyself - Twoja też brzmi pysznie więc na pewno przy kolejnym gotowaniu wypróbuję Twój przepis :)
Z tym, że ja na przykład robię tę zupę z zielonej soczewicy, ale chyba jest to bez różnicy czy czerwona czy zielona, prawda?
Moze byc ,,za ciezka'' tzn zbyt sycaca dla niektorych:)
Ja juz jak ja robie to bez drugiego dania.
Zala21-nie mam pojecia:) Ja kupuje czerwona w Lidlu bo najtansza.Mieszkam w UK i mozna tu dostac przerozne rodzaje ale nie probowalam z innej poki co:)

Zala21 napisał(a):

Witam,Ugotowałam dzisiaj zupę z soczewicy ale nie mam pojęcia ile może ona mieć kalorii. Gdyby ktoś mógł mi pomóc - byłabym wdzięczna :)Oto składniki:- 1,5 szklanka zielonej soczewicy- 2 cebule- 2 marchewki- 1/2 selera- 2 ząbki czosnku- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 2 łyżki oliwy z oliwek (do duszenia cebuli)- pieprz, sól, natka pietruszki, majeranekIle talerz takiej zupy (250 ml) może mieć kalorii? Bardzo proszę o pomoc :)


Z tej ilości wychodzi cały gar? A ile to porcji? Powiedzmy miseczek zupy? Bo ja bym chciała zrobić tylko tak na raz, dwie miseczki na kolacje dla mnie i męża, bo nie lubię zup na następny dzień, wolę świeżą ;)
Pasek wagi

zrobilam :D!

mniaaaaam!

Jeszcze nigdy nie jadłam zupy z soczewicy, a chętnie bym spróbowała.
wroobela - z tych proporcji wychodzi duży garnek (około 10 dużych talerzy), możesz spróbować z połowy, a nawet z 1/3 jak to tylko dla dwóch osób.
fufaRufa - cieszę się, że smakuje nie tylko mi :))
urodzona23wrzesnia - no to polecam swój przepis; jak widać nie tylko mi smakuje ;)
ile czasu gotuje się taka zupka?
Pasek wagi
Trochę się gotuje. Ja gotowałam około 40 minut; musisz spróbować kiedy soczewica będzie taka "na ząb"; żeby nie była za miękka. Musisz ją czuć jak groch bo inaczej zrobi się mamałyga.
a używałaś takie torebkowej soczewicy czy kupowanej na wagę?
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.