Temat: Pomysł na szybkie dania!




panowie i panie,

mam fajny pomysł


wymieńmy się tu prostymi przepisami, niekoniecznie obiadowymi.

Jestem ( i pewnie nie jedyna tu ) na zdrowym odżywianiu i już kończą mi się pomysły, co tu zdrowego na obiadek pichcić.

co polecacie z prostych produktów?

ja bardzo lubię
kurczaka curry (gotowany zamiast smażonego, bądź sm.na oliwie) z warzywami i brązowym ryżem

fajnie smakują też brokuły, które macza się w sosie z jogurtu naturalnego, przeciśniętego czosnku i curry. pycha!

wielbię również pancakes kakowe (przepis - adveenture) z dodatkiem musu malinowego albo niskosłodzonego dżemu. najprościej mówiąc - zwykłe naleśniki do których zamiast mleka dodaje sie j. naturalny oraz kakao. wtedy są pulchne i przepyszne :)

polecam też placuszek otrębowy  <--- przepis z gotujskutecznie.tv (serwis na razie niedostępny)
2 jajka
3 łyżki otrąb owsianych
łyżka jog. naturalnego
solidna szczypta cynamonu
trochę chudego twarogu do smaku
miód lub cukier do posłodzenia.

z białek ubijamy sztywną pianę, a z reszty składników mieszam jednolitą masę, finalnie wszystko razem mieszam i na patelnię


a Wy macie jakieś proste ale efektywne przepisy? coś np. z makaronu albo kaszy?


ps. galaretka jest kaloryczna? warto ją jeść na podwieczorek?
szpinak jem w hortex 6 zyla kosztuje ale zajadam sie nim ;) jest megaaaaaaaaa
paty223 - oliwa jest zdecydowanie najgorsza do smażenia!  Kup olej rzepakowy lub słonecznikowy, a oliwę tylko na zimno !

paty223 napisał(a):

oliwa nie jest dobra do smażenia?  myślałam że jest lepsza chociażby od zwykłego oleju.


najlepszy jest olej kokosowy: http://www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=178  fakt, że drogi ale sama staram się używać go jak najczęściej :)
nie wiedziałam o tej oliwie

hm, kokosowy, nie słyszałam o nim jeszcze
rafinowany bio nie ma praktycznie zapachu i smaku więc nadaje się do wszystkiego, ja za słoik 250g płacę około 18 zł - wystarcza na jakieś 2 miesiące (jem mało smażonego)
A ja na obiadek polecam filet np. z morszczuka zawinięty w folię dodac do niego sól, pieprz, trochę soku z cytryny i do piekarnika na 30 minut 180 stopni do tego ryż lub ziemniaczki z koperkiem albo jakies warzywa, niebo w gębie:)
Pasek wagi
Składniki (na porcję):

  • 3 łyżki przepłukanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 drobno pokrojonego jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: substancja słodząca (mi jabłka wystarczają, dlatego nie słodzę)
  • bakalie 
  • otręby

Kaszę zalewamy wodą i mlekiem (w razie potrzeby można tych płynów dodać więcej) i gotujemy przez ok. 15-20 min co jakiś czas mieszając. 
Ok. 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy dodatki.
Gotową kaszę przekładami do miseczki/salaterki i przyprawiamy cynamonem.
oo, ciekawy, ciekawy przepis ;)   dodałabym do tego jakieś zapiekane warzywa albo coś i obiad super  


a ten o. kokosowy to można kupić w marketach normalnie?
Nie wolno smażyć na oliwie, pod wpływem gorąca staje się rakotwórcza,oliwa jest tłoczona na zimno i można ja spożywać tylko na zimno np do sałatki, a ty widzę smażysz kurczaka na oliwie

hym co ja lubię w wersji light np:
pełnoziarnisty makaron ze szpiankiem (czosnek, jogurt natiralny , szpinak),
zupa cebulowa pyyyycha, uwielbiam
sola po peruwiansku, pyszna;)
chudy gulasz z warzywami i kasza gryczana
schab w sosie grzybowym
super gesta i rozgrzewajaca zupa pomidorowa z czosnkiem i makaronem pelnoziarnistym
domowa pizza w wersji light
kurczak w glazurze miodowo-musztardowej
placuszki serowe polane jogurtem truskawkowym
spaghetti bolognese w wersjo light
pomidorki z mozarella polane oliwa z oliwek
roladki schabowe
ozorki w sosie chrzanowym
watrobka z cebulka i jablkami
fasolka szparagowa zageszcozna polowa lyzki masla i polowa lyzki maki pyyyycha;)
chude mielone faszerowane pieczarkami
Jak cos cie zaintersowalo to daj znac, dam przepis bo nie chce mi sie wszystkiego rozpisywac;)
 

paty223 napisał(a):

ooo, galaretka z bananem :D  nigdy nie próbowałam , ale chyba muszę.pamiętajcie nie dawajcie do galaretki ananasa ani kiwi


dlaczego???

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.