Temat: ciasto na pierogi

hej poszukuje przepisu na ciasto na pierogi...ponoć nie daje sie jajka by nie byo twardawe..niestety ostatnio nie dalam i jakies takie i tak bylo twardawe..chcialabym by to ciasto bylo elastyczne i smaczne..ale przepisow jest pelno..znacie jakis gwarantowany przepis na dobre ciasto na pierogi??
maka i wrzatek GWARANTUje!! tylko sie nie poparz !ciasto wychodzi super, tez zawrze mialam problemy ale mamcia mi pokazala i teraz wychodza idealne!
maka i wrzatek GWARANTUje!! tylko sie nie poparz !ciasto wychodzi super, tez zawrze mialam problemy ale mamcia mi pokazala i teraz wychodza idealne!
Najlepsze ciasto wychodzi kiedy się mąkę zaparzy wrzątkiem - wlewa się tyle wody "ile mąka zabierze".  Potem wyrabia ciasto i odstawia, by odpoczęło, zawinięte w mokrą ściereczkę. Po 15 minutach można wałkować. Ciasto wychodzi naprawdę świetne.
?Ja daje tylko mąke i ciepła wode. Zawsze jest idealne
Pasek wagi
3 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oleju. Ciasto wychodzi mięciutkie i pyszniutkie. Nawet moja babcia, która jest expertem w robieniu pierogów, powiedziała, że jest lepsze jak jej własne.
Pasek wagi
maka i ciepła woda, wychodzi super
moja mama ostatnio znalazła super przepis- już wypróbowałyśmy:
mąka (ok500g)
masło (tyle co na duży paznokieć)
olej (5-6 łyżek)
żółtko 
szczypta soli

Mąkę ok 200g zalać szklanką wrzątku, dodać masło i olej. Wymieszać widelcem na papkę. Zostawić do ostygnięcia. 
Do powstałej letniej papki dodać 1 żółtko i szczypta soli. Do tego dosypywać resztę mąki i zagniatać. Ciasto będzie gotowe jeśli po naciśnięciu będzie odchodzić (wracać). Podzielić na porcje i rozwałkować.
Ciasto jest elastyczne:)
3 szklanki mąki, szklanka- półtorej wrzątku, 3 łyżki oliwy -> ciasto najlepsze na świecie ;)
Pasek wagi
zamiast wody daj goracego mleka - beda jeszcze lepsze :)
Pasek wagi

pani.anna napisał(a):

Mąka i wrzatek - najlepsze ciasto :-)

kurcze nie wyszlo elastyczne w smaku nie najgorsze ale hmm nie wiem moze to ja jestem takie beztalencie do ciast

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.