26 stycznia 2012, 14:54
hej poszukuje przepisu na ciasto na pierogi...ponoć nie daje sie jajka by nie byo twardawe..niestety ostatnio nie dalam i jakies takie i tak bylo twardawe..chcialabym by to ciasto bylo elastyczne i smaczne..ale przepisow jest pelno..znacie jakis gwarantowany przepis na dobre ciasto na pierogi??
- Dołączył: 2012-01-12
- Miasto:
- Liczba postów: 65
26 stycznia 2012, 17:32
maka i wrzatek GWARANTUje!! tylko sie nie poparz !ciasto wychodzi super, tez zawrze mialam problemy ale mamcia mi pokazala i teraz wychodza idealne!
- Dołączył: 2012-01-12
- Miasto:
- Liczba postów: 65
26 stycznia 2012, 17:32
maka i wrzatek GWARANTUje!! tylko sie nie poparz !ciasto wychodzi super, tez zawrze mialam problemy ale mamcia mi pokazala i teraz wychodza idealne!
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3979
26 stycznia 2012, 17:52
Najlepsze ciasto wychodzi kiedy się mąkę zaparzy wrzątkiem - wlewa się tyle wody "ile mąka zabierze". Potem wyrabia ciasto i odstawia, by odpoczęło, zawinięte w mokrą ściereczkę. Po 15 minutach można wałkować. Ciasto wychodzi naprawdę świetne.
- Dołączył: 2008-06-06
- Miasto: Zielona Góra
- Liczba postów: 11337
26 stycznia 2012, 17:53
?Ja daje tylko mąke i ciepła wode. Zawsze jest idealne
- Dołączył: 2010-04-25
- Miasto: Gorzów Wielkopolski
- Liczba postów: 293
26 stycznia 2012, 18:32
3 szklanki mąki, szklanka ciepłej wody, dwie łyżki oleju. Ciasto wychodzi mięciutkie i pyszniutkie. Nawet moja babcia, która jest expertem w robieniu pierogów, powiedziała, że jest lepsze jak jej własne.
- Dołączył: 2012-01-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 330
26 stycznia 2012, 18:59
maka i ciepła woda, wychodzi super
26 stycznia 2012, 19:41
moja mama ostatnio znalazła super przepis- już wypróbowałyśmy:
mąka (ok500g)
masło (tyle co na duży paznokieć)
olej (5-6 łyżek)
żółtko
szczypta soli
Mąkę ok 200g zalać szklanką wrzątku, dodać masło i olej. Wymieszać widelcem na papkę. Zostawić do ostygnięcia.
Do powstałej letniej papki dodać 1 żółtko i szczypta soli. Do tego dosypywać resztę mąki i zagniatać. Ciasto będzie gotowe jeśli po naciśnięciu będzie odchodzić (wracać). Podzielić na porcje i rozwałkować.
Ciasto jest elastyczne:)
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15696
26 stycznia 2012, 20:33
3 szklanki mąki, szklanka- półtorej wrzątku, 3 łyżki oliwy -> ciasto najlepsze na świecie ;)
- Dołączył: 2008-07-28
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
- Liczba postów: 3899
27 stycznia 2012, 09:24
zamiast wody daj goracego mleka - beda jeszcze lepsze :)
27 stycznia 2012, 09:31
pani.anna napisał(a):
Mąka i wrzatek - najlepsze ciasto :-)
kurcze nie wyszlo elastyczne w smaku nie najgorsze ale hmm nie wiem moze to ja jestem takie beztalencie do ciast