Temat: ciasto na pierogi

hej poszukuje przepisu na ciasto na pierogi...ponoć nie daje sie jajka by nie byo twardawe..niestety ostatnio nie dalam i jakies takie i tak bylo twardawe..chcialabym by to ciasto bylo elastyczne i smaczne..ale przepisow jest pelno..znacie jakis gwarantowany przepis na dobre ciasto na pierogi??
Mąka pszenna, ciepła woda, jajka, olej, sól :)
sprawdzony przepis od mojej teściowej
ja też już nie raz robiłam

-2 szkl mąki, trochę soli
robisz dołek, wbijasz 1 jajko
1 szklanka gorącej wody, żeby się zaparzyło
zagniatasz żeby było jak pupa niemowlaka :)))
Pasek wagi

najlepsze ciasto to:

kg mąki

2szkl wrzątku

jajko

3łyżki oleju

WYPRÓWOWANE JUŻ 1000ce RAZY

Jajko plus mleko zamiast wody, bo od wody jest właśnie twarde.
mąka, trochę cieplej wody i trochę cieplego mleka i trochę oleju; ) takie robily kucharki w miejscu gdzie pracowalam i pierogi wymiataly generalnie ; D
Zamiast maki normalnej wez chlebowa. Ma wiecej glutenu i wychodzi fajne ciasto. no i woda ciepla - tak moja babcia zawsze mawiala:-)
Jak widać każdy ma sój sprawdzony. Dla mnie najprosszty, ciasto wychodzi miękkie, zawsze robię na Wigilię: mąka i bardzo ciepła woda, taka, że najpierw trzeba mieszać łyżką. Potem ręką i w zależności od potrzeby dodać bądź mąki, bądź wody.
to jest najlepszy przepis na pierogi naprawdę polecam ciasto wychodzi mięciutkie 
4 szklanki maki
2 duze jajka
5 lyzek gestej kwasnej smietany
3 lyzki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
ja mąkę zalewam wrzątkiem, leciutko solę, takie ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się lepi, nie rozpada w gotowaniu
ja mąkę zalewam wrzątkiem, leciutko solę, takie ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się lepi, nie rozpada w gotowaniu

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.