26 stycznia 2012, 14:54
hej poszukuje przepisu na ciasto na pierogi...ponoć nie daje sie jajka by nie byo twardawe..niestety ostatnio nie dalam i jakies takie i tak bylo twardawe..chcialabym by to ciasto bylo elastyczne i smaczne..ale przepisow jest pelno..znacie jakis gwarantowany przepis na dobre ciasto na pierogi??
- Dołączył: 2010-06-18
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3539
26 stycznia 2012, 15:06
Mąka pszenna, ciepła woda, jajka, olej, sól :)
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
26 stycznia 2012, 15:24
sprawdzony przepis od mojej teściowej
ja też już nie raz robiłam
-2 szkl mąki, trochę soli
robisz dołek, wbijasz 1 jajko
1 szklanka gorącej wody, żeby się zaparzyło
zagniatasz żeby było jak pupa niemowlaka :)))
26 stycznia 2012, 15:27
najlepsze ciasto to:
kg mąki
2szkl wrzątku
jajko
3łyżki oleju
WYPRÓWOWANE JUŻ 1000ce RAZY![]()
26 stycznia 2012, 15:28
Jajko plus mleko zamiast wody, bo od wody jest właśnie twarde.
26 stycznia 2012, 15:49
mąka, trochę cieplej wody i trochę cieplego mleka i trochę oleju; ) takie robily kucharki w miejscu gdzie pracowalam i pierogi wymiataly generalnie ; D
Edytowany przez primerose 26 stycznia 2012, 15:49
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
26 stycznia 2012, 15:54
Zamiast maki normalnej wez chlebowa. Ma wiecej glutenu i wychodzi fajne ciasto. no i woda ciepla - tak moja babcia zawsze mawiala:-)
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
26 stycznia 2012, 15:56
Jak widać każdy ma sój sprawdzony. Dla mnie najprosszty, ciasto wychodzi miękkie, zawsze robię na Wigilię: mąka i bardzo ciepła woda, taka, że najpierw trzeba mieszać łyżką. Potem ręką i w zależności od potrzeby dodać bądź mąki, bądź wody.
26 stycznia 2012, 15:57
to jest najlepszy przepis na pierogi naprawdę polecam ciasto wychodzi mięciutkie
4 szklanki maki
2 duze jajka
5 lyzek gestej kwasnej smietany
3 lyzki oleju
szczypta soli
3/4 szklanki letniej wody
- Dołączył: 2009-04-24
- Miasto: Góra
- Liczba postów: 7960
26 stycznia 2012, 17:08
ja mąkę zalewam wrzątkiem, leciutko solę, takie ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się lepi, nie rozpada w gotowaniu
- Dołączył: 2009-04-24
- Miasto: Góra
- Liczba postów: 7960
26 stycznia 2012, 17:16
ja mąkę zalewam wrzątkiem, leciutko solę, takie ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się lepi, nie rozpada w gotowaniu