- Dołączył: 2011-06-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 285
15 stycznia 2012, 10:49
Hej.
Mam pytanie. Wyczytałam gdzieś kiedyś, że jeżeli w cieście podane jest masło/margaryna to można chociaż w połowie zastąpić je innym produktem np. jogurtem greckim.. Tzn mamy dać 60g masła to dajemy 30g masła i 30g jogurtu.. Czy znacie może jakieś wypróbowane sposoby na zastąpienie margaryny/masła? Czy próbowaliście wersji z jogurtem greckim?
I jeszcze ejdno.. Jeżeli w przepisie jest podane np 60g masła to zawsze dajecie te 60g czy zazwyczaj celowo dajecie mniej?
- Dołączył: 2008-08-16
- Miasto: Kiedyśtambędę
- Liczba postów: 6633
15 stycznia 2012, 10:53
Ja dziś zamiast masła użyłam sosu tzatziki pod wędlinę.
Przepis: mały jogurt naturalny, 3 drobnokrojone ząbki czosnku, trochę posiekanego koperku, kawałek ogórka startego na tartce o dużych oczkach, sól do smaku
- Dołączył: 2010-05-06
- Miasto: Tychy
- Liczba postów: 1135
15 stycznia 2012, 10:53
niektórzy zamiast masła dodają zgniecionego banana albo dynię bo mają bardzo podobną konsystencje
- Dołączył: 2009-03-30
- Miasto: Meszna
- Liczba postów: 7074
15 stycznia 2012, 11:21
Mirin nie wystarczy czasem tytulu przeczytac zeby odpowiedziec
![](//filesrr.vitalia.pl/gfx/smileys/smiley12.gif)
Ja nie probuje takich zamian bo ciasto jest jednak bardziej suche przez to a ja lubie mocno wilgotne ciasta.
15 stycznia 2012, 11:32
Zwykle daję trochę mniej tłuszczu niż w przepisie- jak jest 100 g to daję 80 itp. Nie zawsze można zastąpić tłuszcz czymś innym, ale jeśli ciasto jest mało wymagające to polecam mus jabłkowy jako zamiennik:) Nie sprawdzi się jednak w kruchym.
Warto też zainwestować z papier do pieczenia/matę teflonową i nowoczesne foremki, których nie trzeba smarować dodatkowo tłuszczem.
- Dołączył: 2011-12-16
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 94
15 stycznia 2012, 11:34
Oliwę z oliwek albo koncentrat pomidorowy.
15 stycznia 2012, 11:42
zależy jakie ciasto czasami nie da się oszukać. ja tak miałam z moim wypiekami...
15 stycznia 2012, 11:43
InCognito.tamara napisał(a):
Oliwę z oliwek albo koncentrat pomidorowy.
haha ale się uśmiałam z tym przecierem :)