Temat: Czym zastąpić masło/margarynę.

Hej.

Mam pytanie. Wyczytałam gdzieś kiedyś, że jeżeli w cieście podane jest masło/margaryna to można chociaż w połowie zastąpić je innym produktem np. jogurtem greckim.. Tzn mamy dać 60g masła to dajemy 30g masła i 30g jogurtu.. Czy znacie może jakieś wypróbowane sposoby na zastąpienie margaryny/masła? Czy próbowaliście wersji z jogurtem greckim?

I jeszcze ejdno.. Jeżeli w przepisie jest podane np 60g masła to zawsze dajecie te 60g czy zazwyczaj celowo dajecie mniej?


Pasek wagi
Ja dziś zamiast masła użyłam sosu tzatziki pod wędlinę.

Przepis: mały jogurt naturalny, 3 drobnokrojone ząbki czosnku, trochę posiekanego koperku, kawałek ogórka startego na tartce o dużych oczkach, sól do smaku
Pasek wagi
niektórzy zamiast masła dodają zgniecionego banana albo dynię bo mają bardzo podobną konsystencje
serek homogenizowany
Pasek wagi
Mirin nie wystarczy czasem tytulu przeczytac zeby odpowiedziecJa nie probuje takich zamian bo ciasto jest jednak bardziej suche przez to a ja lubie mocno wilgotne ciasta.
Pasek wagi
Zwykle daję trochę mniej tłuszczu niż w przepisie- jak jest 100 g to daję 80 itp. Nie zawsze można zastąpić tłuszcz czymś innym, ale jeśli ciasto jest mało wymagające to polecam mus jabłkowy jako zamiennik:) Nie sprawdzi się jednak w kruchym.
Warto też zainwestować z papier do pieczenia/matę teflonową i nowoczesne foremki, których nie trzeba smarować dodatkowo tłuszczem.
Oliwę z oliwek albo koncentrat pomidorowy.

zależy jakie ciasto czasami  nie da się oszukać. ja tak miałam z moim wypiekami...

InCognito.tamara napisał(a):

Oliwę z oliwek albo koncentrat pomidorowy.


 

haha ale się uśmiałam z tym przecierem :)

serki naturalne

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.