Temat: Czym zastąpić masło/margarynę.

Hej.

Mam pytanie. Wyczytałam gdzieś kiedyś, że jeżeli w cieście podane jest masło/margaryna to można chociaż w połowie zastąpić je innym produktem np. jogurtem greckim.. Tzn mamy dać 60g masła to dajemy 30g masła i 30g jogurtu.. Czy znacie może jakieś wypróbowane sposoby na zastąpienie margaryny/masła? Czy próbowaliście wersji z jogurtem greckim?

I jeszcze ejdno.. Jeżeli w przepisie jest podane np 60g masła to zawsze dajecie te 60g czy zazwyczaj celowo dajecie mniej?


Pasek wagi
6 dag masła to bardzo mała ilość jak na wielkie ciasto. Nie przejmuj się i dodawaj śmiało. W końcu nie zjesz całego na raz. Nie zaszkodzi. Możesz użyć roślinnego, będzie lżejsze. 
Przecierem owocowym albo dżemem (zmniejszając ilość cukru). Wtedy ciasto wychodzi bardziej miękkie i mokre, chociaż najlepiej zastępować tylko połowę. I nigdy w cieście, które ma być kruche.
Ja używam sosu czosnkowego - jogurt grecki + czosnek albo serka Turek (tego w płaskim opakowaniu).
Oj, nie doczytałam, że chodzi o ciasto - przepraszam ! ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.