- Dołączył: 2011-06-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 285
15 stycznia 2012, 10:49
Hej.
Mam pytanie. Wyczytałam gdzieś kiedyś, że jeżeli w cieście podane jest masło/margaryna to można chociaż w połowie zastąpić je innym produktem np. jogurtem greckim.. Tzn mamy dać 60g masła to dajemy 30g masła i 30g jogurtu.. Czy znacie może jakieś wypróbowane sposoby na zastąpienie margaryny/masła? Czy próbowaliście wersji z jogurtem greckim?
I jeszcze ejdno.. Jeżeli w przepisie jest podane np 60g masła to zawsze dajecie te 60g czy zazwyczaj celowo dajecie mniej?
15 stycznia 2012, 12:51
6 dag masła to bardzo mała ilość jak na wielkie ciasto. Nie przejmuj się i dodawaj śmiało. W końcu nie zjesz całego na raz. Nie zaszkodzi. Możesz użyć roślinnego, będzie lżejsze.
- Dołączył: 2010-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 86
15 stycznia 2012, 13:33
Przecierem owocowym albo dżemem (zmniejszając ilość cukru). Wtedy ciasto wychodzi bardziej miękkie i mokre, chociaż najlepiej zastępować tylko połowę. I nigdy w cieście, które ma być kruche.
- Dołączył: 2011-11-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 72
16 stycznia 2012, 14:56
Ja używam sosu czosnkowego - jogurt grecki + czosnek albo serka Turek (tego w płaskim opakowaniu).
- Dołączył: 2011-11-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 72
16 stycznia 2012, 14:57
Oj, nie doczytałam, że chodzi o ciasto - przepraszam ! ;)