Temat: Pomysł na ciepłe danie. Co podajecie na imprezkach rodzinnych?

Zaniedłgo będzie u mnie zlot rodzinki - 12 osób. Zawsze mam problem co podać na ciepło czy tam danie główne, zwykle robiłam krokiety i pałeczki z kurczaka/udka bo to zawsze wychodzi ale to już się przejadło i nie mam pomysłu co by tu podać  

Najpierw jest ciacho z kawą (bo spotykamy się tak ok 16/17) potem przekąski, sałatki i coś na ciepło. Ciasta i sałatki jakieś wymyślę, chociaż i tu sprawdzone propozycje mile widziane.

Pasek wagi
Krem z brokułów, z pieczarek - pycha.
Możesz tez zrobić naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym, takie w kształcie koperty, po wierzchu posypać serem, zapiec, podać z sosem czosnkowym. U mnie zawsze się sprawdza mimo, że dość oklepane. Moja mama często na tego typu imprezki robi schab lub jakiekolwiek inne mięso w sosie. Każdemu podaje kawałek mięsa, kilka klusek śląskich 9ale niekoniecznie, może być pieczywo) i jakąś surówkę..
Pasek wagi
ja dzisiaj na urodzinową obiadokolację robię karkówkę, mój mąż ją testował kilka dni temu i powiedział że lepszej w życiu nie jadł nawet jego tata (w karkówce się specjalizuje) robi gorsza:) hihihi po takim komplemencie ryzykuje dla rodziców i teściów. na pierwsze rosół z kury bo mi zostało z wczoraj:) a na drugie ta karkówka z sosem  tzatziki (gotowy fix z firmy APPETITA - mają nieziemską marynatę). karkówka w plastry obtaczasz w marynacie odstawiasz by się "przeszło" z godzinę wystarczy i ja wkłądam to w rękaw do pieczenia i do piekarnika z termoobiegiem na 180stC na godzinę i 5-10min. sos też możesz zrobić (jest w drugiej części opakowania) lub nie jeśli nie chcesz, do sosu dodajesz ogórka i jogurt naturalny więc niewiele ma kalorii a razem fajnie smakuje:) a na deser zrobilam dziś pierwszy raz puszysty tort serowy z truskawkami:)
http://alicja.przepisy.net/krowka-na-krakersach/

To może być na deser. Ale ostrzegam, to jest bomba kaloryczna :) Ciasto jest PRZEPYSZNE. Nie wymaga pieczenia i można a nawet należy je zrobić dzień przed podaniem. Jest to mój hit. Minusy - dość drogi. Ale naprawdę warto bo jest zabójczy.
Pasek wagi
Moja Mama często robi schaba ze śliwką, moją specjalnością jest schab faszerowany marynowaną papryką, pieczarkami, czosnkiem i orzechami. Jeśli chodzi o schaba ze śliwką, to potrzeba suszonych śliwek i schaba:D. W schabie drąży się dziurę i wpycha śliwki. Następnie zalewa się sosem (może byc ten z pomysłu na schab ze śliwką, tylko żeby był "surowy" a nie już ugotowany) i w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na jakąś 1h. Drugi przepis też wymaga schaba:D trzeba go przekroc wzdłuż i rozbic młotkiem, tak żeby był  miarę płaski, po to żeby póżniej go zawinąc w roladę. Paprykę, pieczarki i czosnek albo cebulę drobno pokroic i podsmażyc chwilkę, następnie dodac rozdrobnione orzechy (jak ktoś nie lubi albo jest uczulony to można nie dawac). Farsz przełożyc na schaba, równomiernie rozsmarowac i zawinąc mięsko w roladę. Żeby się nie rozwaliło trzeba podwiązac grubą nicią. Następnie włożyc do naczynia żaroodpornego, zalac wodą, do wody dodac pokrojoną w paski marchewkę, paprykę i co tam kto uważa:). I do piekarnika, po jakiś 15 min można dosypac sos pieczeniowy jasny:).
Można też zrobic zwykłego schaba, tzn od razu do naczynia żaroodpornego, zalac sosem i dodac warzywa. Też jest smaczny:)
Pasek wagi
lasagne, łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, calzone z salami, serem, kukurydzą, pomidorkami, kukurydzą i czerwonym pesto!
u mnie jest zawsze 3bit,cuszima i karpatka
na goraco to zupa parowkowo-pieczarkowa lub golabki lub barszczyk czerwony z krokiecikami
salatki gyros, z ryzem i kurczakiem lub pierozkami tortellini-mam ich 2 wersje wiec wybieram
Pikantne flaczki,Barszcz czerwony z krokietem,Bigos z kiełbaskami i kotleciki mielone,jakies szaszlyki,

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z soczewicą - pycha, dużo i baaardzo sycące, idealnie pasuje do niej domowy chleb lub ogólnie pieczywo. U mnie, po takim daniu mało kto ma ochotę na coś jeszcze, a nawet jeśli, wtedy sprawdzają się różnego rodzaju sałatki i wędlina.
Pasek wagi
w "jem i chudnę" był fajny przepis na paprykę faszerowaną mięsem...       :)

olivka522223355 napisał(a):

Hmmmm :) Ja zawsze robię karkówkę w zalewie z
:) Robisz tak: Karkówkę kroisz w plastry, doprawiasz.
na patelni na złoty kolor i układasz w naczyniu
na zmianę z pokrojoną w talarki cebulą surową
Zalewa na ok. 1 kg karkówki:1 szkl ketchupu1 szkl
łyżeczki musztardyłyżeczka papryki ostrej, łyżka
łyżki octułyżeczka pieprzuZagotować, polać mięsko,do
i pieczesz -  250 stopni przez ok. 90 min.Naprawdę
jest :)

Też robię. jest znakomita.

Ja ostatnio robiłam na imprezę na 20 osób lazanię z tym, ze zamiast makaronu były placki nalesniowe i wyszła delicious :) zrobilam je w dużych blaszkach na ciasto i łatwo podgrzać i łatwo podać i syte :)



Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.