- Dołączył: 2009-01-23
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 4346
24 listopada 2011, 11:11
Zaniedłgo będzie u mnie zlot rodzinki - 12 osób. Zawsze mam problem co podać na ciepło czy tam danie główne, zwykle robiłam krokiety i pałeczki z kurczaka/udka bo to zawsze wychodzi ale to już się przejadło i nie mam pomysłu co by tu podać
Najpierw jest ciacho z kawą (bo spotykamy się tak ok 16/17) potem przekąski, sałatki i coś na ciepło. Ciasta i sałatki jakieś wymyślę, chociaż i tu sprawdzone propozycje mile widziane.
Edytowany przez rossinka 24 listopada 2011, 11:34
- Dołączył: 2008-02-15
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 10726
24 listopada 2011, 16:04
u mnie na urodzinkach córeczki najpierw był rosołek, a później faszerowane skrzydełka ;)
24 listopada 2011, 16:33
Moim popisowym daniem są żeberka w różnych sosach.
- Dołączył: 2011-08-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3629
24 listopada 2011, 16:31
Ale smakowity temat;) Przetestuję sałatkę z zupek chińskich i tą zapiekankę pierś z kurczaka, cebula prażona i śmietana kremówka;)
Hum, co ja zawsze robię. Sałatka gyros, jajka faszerowane pieczarkami, śliwki owinięte plastrem boczku i zapiekane. Często też serwuję zupę cebulową z czosnkowymi grzankami, jest pyszna;)
Tak w skrócie: gotuje się wywar (2-3 litry) może być na porcji rosołowej i włoszczyźnie, można zrobić na kostce rosołowej w wersji szybkiej. Gdy wywar się gotuje w miedzy czasie kroimy 6 duzych cebul w talarki i podsmazamy na sporej ilosci masla na patelni, cebule szklimy i rumienimy na zloto. Jak juz cebule sa miekkie to opruszamy je maka (2-3 lyzki), zapalamy cebule i dajemy ja do garnka z wywarem. Gotujemy calosc razem, doprawiamy pieprzem, sola, wkrajamy ok 4-5 plastorw zoltego sera i dodajemy 300 gram serka topionego naturalnego lub o smaku sera np gouda (nie dajemy o smaku szynki, papryki, sczypiorka, losoia itd, jakis neutralny smak ktory nie przewazy w zupie). Zupa jest zabielona serkiem, ale jesli wedlug nas jest za zadka lub lubimy bardzo geste zupy mozna zupe jeszcze bardziej zagescic maka., choc zupa wychodzi gesta i sycaca Zupe podajemy z grzankami. Na patelni roztapiamy maslo, dajemy przecisniete przez praske 3-4 zabki czosnku, kilka sekund rumienimy czosneki dajemy chleb w kostkach. Wlewamy zupe, posypujemy grzankami, pycha.
Opcjonalnie 1: do zupe mozna dodac 100-150 ml bialego wina, uszlachetni smak zupy.
2: Mozna tez zupe ugotowac z puplecikami, wtedy moze byc juz daniem glownym.
3: zupe mozna wlac do kamionkowych salaterek, posypac grubo po wierzchu startym serem i wstawic do piekarnika, zapiekac 10 minut i podawac. Robi wrazenie.
4. Zupe mozna tez podac z wieksza grzanka na boku, lub z wieksza grzanka plywajaca po wierzchu zupy,lub z grzanka z plastrem sera na niej, ja tak nie lubie bo grzanka duza szybko namaka i sie robi ciapkowata, ale sa tacy ktorzy uznaja tylko grzanke odzielnie lub duzo grzanke na wierzchu, ja uwielbiam grzaneczki czosnkowe ktorymi posypuje sie zupe tuz przed podaniem na talerzu ,jak sa dobrze zrumienione to prawie nie namakaja i sa chrupiace a nie rozmokle podczas jedzenia
Ja uwiiiielbiam te zupe, jest pycha, gesta, kremowa, sycaca i taka inna;)
I mam jeszcze 2 popisowe danie. Sola po peruwiansku;) Przepis z raczej ekluzywnej restauracji w ktorej pracowalam.
-4 plastry soli, puszka pomidorow lub 2-3 duze pomidory kotre trzeba sparzyc i obrac ze skorki, lampka bialego wina (125 ml), 3-4 zabki czosnku, cebula, piperz, sol, papryka
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć
mieszając, dodać pomidory, przyprawić, smażyć 4 minuty. Na warstwie
pomidorów ułożyć filety z pangi, podlać winem, przykryć pokrywą i dusić
na małym ogniu 5 minut. Gotową potrawkę posypać zieleniną. Podawać z
ziemniakami i sałatami.
Tańsza wersja: solę zastępujemy pangą , w smaku niczym sie nie różnią, pochodzenie mają tylko różne;)
Edytowany przez karolina112233 24 listopada 2011, 16:32
24 listopada 2011, 16:56
Moja mama często na takie imprezki robi żeberka w ketchupie i miodzie.Sałatka gyros, z ananasem większość osób je lubi ;)
24 listopada 2011, 18:01
u nas tez albo strogonow albo placuszki z pierśi z kurczaka ( roztrzebujesz dwa jajka, do tego dwie łyżki majonezu, 2 łyżki mąki - mieszasz. Dodajesz pokrojoną pierś z kurczaka, paprykę czerwona w kostkę, moga być pieczarki podduszone, ser tarty, przyprawy - polecam dodać natke pietruszki. Na rozrzanej patelni forujesz placuszki. polecam :)
takie placuszki podaje z pieczonymi ziemniaczkami w piekarniku ) smaruje blachę masłem, i wysypuje na nią ćwiartki surowch ziemniaków, dodaje trochę masła, sól przyprawa do ziemniaków. Piekę co jakiś czas mieszając.
Edytowany przez Sayno91 24 listopada 2011, 18:04
24 listopada 2011, 18:13
może coś cię zainspiruje na moim blogu:)
http://kolorowowkuchni.blox.pl/html
Edytowany przez Malim 24 listopada 2011, 18:13
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto:
- Liczba postów: 2493
24 listopada 2011, 22:14
- papryka, cukinia faszerowana.
- lasagne, canneloni.
- mięsko pieczone w piekarniku, zrazy.
- pstrąg faszerowany porem i masłem zapiekany w piekarniku.
- zupa krem z brokułów/kalafiora z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- de volaille
- kotlety z piersi kurczaka z ananasem/brzoskwinią i żółtym serem (moja rodzina się zachwyca, a ja nienawidzę mięsa z owocami, na słodko, fe.)
- kurczak smażony w płatkach kukurydzianych .
- naleśniki z kurczakiem i warzywami polane sosem łagodnym / czosnkowym.
- Dołączył: 2009-01-23
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 4346
25 listopada 2011, 08:59
Kochani, wielkie dzięki za wszystkie propozycje, na pewno skorzystam z wielu pomysłów i nie tylko na imprezie, będziemy testować na obiady i kolacje ! ![]()
EDIT: zapomniałam napisać, ostatnio mialam okazję jeść tzw. "koryto mięsne" jest to wielka drewniana rzeźbiona decha z uchwytami. Na niej sterta różnorakich mięs i dodatków np. surówki czy zasmażana kapusta. PYCHAAA!!! Tylko cena troche odstrasza jak na dużo osób się kupuje, jednak mięsa przypada ok 3-4 kawałki na osobę, także korytem dla 10 osób najadło się 17 i jeszcze zostało. Wygląda to mniej więcej tak:
http://tychy.olx.pl/koryta-miesne-iid-238846922
Edytowany przez rossinka 25 listopada 2011, 09:03