Temat: Małokaloryczne wegetarieńskie przepisy :)

Tutaj jest pełno porozrzucanych takich tematów, przepisy, wege, wega itd...
Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie trzymanie wszystkiego w jednym.
Będę podawała co wymyśliłam smacznego z podaną wartością energetyczną, albo co znajdę w internecie i przetestuję ;)
Liczę również na waszą pomoc w uzupełnianiu tematu ;)

http://puszka.pl/przepis/4715-fantastyczny_gulasz_z_ziemniakow_gulasz_ziemniaczany.html

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków - 850 kcal
3 cebule - 80 kcal
2 łyżki masła lub oleju do smażenia- 190 kcal
2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku 
1 l bulionu warzywnego - 10 kcal
1-2 papryczki pepperoncino -16 kcal
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kapka przecieru) - 23 kcal
1 łyżeczka majeranku 
1/2 łyżeczki kminku 
2 listki laurowe 
1 starty surowy ziemniak - 85 kcal

RAZEM: 1254/6= 209 kcal

PRZYGOTOWANIE:  30-60 MIN.

Obierz, posiekaj cebulkę, przyrumień na masełku lub oleju, oprósz papryką (co by się cebulka czerwona zrobiła, więc nie żałować), dodaj pokrojone ziemniaki, zalej bulionem, dodaj posiekane pepperoncino, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek i listek laurowy. Wymieszaj i szybko zagotuj, przykryj i gotuj ok. 20 min, ale uważaj, żeby się ziemniaki nie rozbabdziały. 

Przed końcem gotowania dodaj startego ziemniaka. Zagotuj mieszając, aż danie zgęstnieje. Siadać i jeść!

WSKAZÓWKI I UWAGI:

Jeśli gulasz jest za mało gęsty, można dodać mąki razem ze startym ziemniakiem, ale zwykle sam ziemniak wystarcza. Żeby danie było bardziej białkowe, można dorzucić kostkę sojową w połowie gotowania.
http://puszka.pl/przepis/390-kokardki_z_sosem_pomidorowym_z_pieczona_papryka.html

SKŁADNIKI:  DLA 4 OSÓB

350 gr. makaronu -385 kcal (świderki)
2 małe żółte papryki - 54 kcal
400 gr. dojrzałych pomidorów -60 kcal
1 cebula - 30 kcal
1 nóżka selera naciowego - 6kcal
1 średnia marchewka - 12 kcal
2 łyżki oleju z oliwek (do smażenia) - 190
4 liście bazylii 
sól 
pieprz
Razem: 702/4= 176 kcal

PRZYGOTOWANIE:

1. Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę marchewkę i seler drobno pokroić. 
2. Na rozgrzanym wcześniej na patelni oleju położyć cebulę, marchewkę i seler wspólnie podsmażając. 
3. Następnie dodać pomidory, sól i pieprz do smaku. Gotować 15 minut. 
4. Umyć paprykę, wstawić do gorącego piekarnika, piec dotąd, aż skórka będzie łatwo odchodzić lub opalić nad palnikiem. Obrać skórkę, usunąć pestki i pokroić w kostkę. 
5. Liście bazylii umyć i rozdrobnić. Paprykę i bazylię wrzucić do sosu i gotować wspólnie jeszcze przez 1 minutę. 
6. Osobno do gotującej posolonej wody wrzucić makaron, ugotować "al dente", odcedzić i połączyć z sosem, wymieszać. 
Podawać natychmiast po przygotowaniu. 
Smacznego !
http://puszka.pl/przepis/5708-kostka_ziemniaczana_pieczona_z_czosnkiem_ziolami_i_pomidorem.html

SKŁADNIKI:  DLA 2 OSÓB

5 ziemniaków - 425 kcal
1/2 cebuli -15 kcal
2 ząbki czosnku - 8 kcal
2 łyżki oleju/ oliwy - 190 kcal
świeżo zmielony pieprz 
bazylia 
oregano 
zioła prowansalskie 
tymianek 
papryka słodka w proszku 
szczypiorek 
1 duży pomidor- 15 kcal

RAZEM: 653/2= 327 kcal

PRZYGOTOWANIE:  15-30 MIN.

Ziemniaki obrać i podzielić na połówki, a następnie razem z całą cebulą gotować przez 7-10 minut (muszą być twarde i niedogotowane). Odcedzić i poczekać aż ostygną. 

Następnie pokroić ziemniaki w grubą kostkę, a cebule w krążki. Wymieszać je w oliwie, dodać talarki czosnku, pieprz, zioła i paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C, góra/dół) i piec pod przykryciem na środkowym poziomie w naczyniu żaroodpornym przez 25-30 min. W trakcie przewrócić, by się nie przypaliło. 

Po tym czasie odkryć naczynie, położyć na wierzch plastry pomidora i szczypiorek, po czym ustawić piekarnik na pieczenie górne (naczynie ustawić również na wyższy poziom), obniżając jednocześnie temperaturę do 180°C. Piec do momentu, aż pomidory zmiękną.

SKŁADNIKI:

1 kalafior lub pół na pół kalafior i brokuł - 194 kcal
 2 jajka -156 kcal
150 g (1 szklanka) bułki tartej 382 kcal
6 łyżek posiekanego koperku 
sól 
pieprz 
inne przyprawy
RAZEM: 732 (myślę, że na 5 osób, po 2 100 g kotleciki)\5= 147 kcal

PRZYGOTOWANIE:  15-30 MIN.

Kalafiora (i ew. brokuła) podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącą, osoloną wodą, dodać lubczyk, cukier i podgotować. Można też gotować warzywa na parze, a wszystkie przyprawy dodać do masy. 

Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree, tak żeby zostały drobne cząstki. Dodać mąkę, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.

+
Do porcji można dodać surówkę i pół paczki ryżu ;) jak kto chce

SKŁADNIKI:

500 g makaronu, np. świderki - 550 kcal
warzywa na patelnie (biedronkowe)  (750 g) -480 kcal
bułka tarta - sporo, tak z pół szklanki - 191 kcal

RAZEM: 1221 kcal/5= 244 kcal

PRZYGOTOWANIE:  DO 15 MIN.

Makaron ugotować w osolonej wodzie, a warzywa w mikrofali lub na parze. Bułkę przyrumienić na suchej patelni, dolać oliwy aż utworzy się lekko wilgotna zasmażka. 

SKŁADNIKI:  DLA 5 OSÓB

2 woreczki ryżu - 600 kcal
papryka czerwona - 64 kcal
ok. 5 sztuk pieczarek - 15 kcal
ew. pół brokuła (ok. 250g) - 68 kcal
2 ząbki czosnku - 8 kcal
kartonik (500ml) przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów - 63 kcal (pomidory w puszce)
puszka kukurydzy - 106 kcal
puszka czerwonej fasolki - 240 kcal

oliwa do smażenia- 95 kcal 
sól 
pieprz 
ostry sos chili / papryka chili w proszku 
zioła prowansalskie 
słodka papryka
Razem: 1259 Kcal\5=252 kcal

PRZYGOTOWANIE:  15-30 MIN.

Ryż gotujemy. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki, brokuła dzielimy na różyczki. Podsmażamy na oliwie wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła. 
Jak wszystko zacznie ładnie i aromatycznie pachnieć, dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania (ma być pikantne:). Dusimy mieszając ok. 10 minut. 

Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni, fasolkę i kukurydzę z puszki, na końcu posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/startym twardym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. 

Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C , aż się ładnie rozpuści/przyrumieni górna warstwa. Smacznego !

http://puszka.pl/przepis/5799-nalesniki_kokosowo-miodowe.html

SKŁADNIKI:  DLA 8 OSÓB

naleśniki kokosowo-miodowe 
2 jajka -156 kcal
1 szkl mąki - 343 kcal
1 szkl mleka 0,5%- 83 kcal
2 łyżki oleju + do smażenia -190 kcal/teflon- bez
3 łyżki wiórków kokosowych - 108

Razem: 880/8=110 kcal

PRZYGOTOWANIE:  15-30 MIN.

Jajka, mleko i mąkę mieszamy mikserem. Dodajemy olej i sól. Na koniec wiórki i miód. Smażymy naleśniki. 

Gotowego naleśnika smarujemy cienką warstwą serka i składamy na pół. 

http://puszka.pl/przepis/1904-pieczone_ziemniaki_z_sosem_tzatzyki_tzatziki_.html

SKŁADNIKI:  DLA 6 OSÓB

1,5 kg ziemniaków -1155
2 duże, szklarniowe ogórki (lub odpowiednio więcej małych) -44 kcal
pęczek kopru - 8kcal
6 ząbków czosnku -16 kcal
ocet winny lub biały balsamiczny -10 kcal
sól 
pieprz 
2 duże naturalne jogurty Bakoma- 420 Kcal

RAZEM: 1653/6=276 kcal

PRZYGOTOWANIE:  30-60 MIN.

Czas w minutach (wersja dla flegmatyków), przepis na 4 baaaardzo głodne osoby: 

0-3 Wpadam do kuchni i myje szczoteczka ziemniaki (1,5 kg, stare najlepiej nadają się do pieczenia), osuszam je na papierowym ręczniku i po chwili wkładam do piekarnika nastawionego na prawie maxa (nie bawię się w żadne owijanie w folie alu - szkoda czasu ;) 
4-7 Obieram i ścieram na drobnej tarce (takiej jak do marchwi) ogórki. Mocno odciskam nadmiar soku!!! 
8-10 Siekam i dodaję pęczek kopru. 
11-12 Obieram i wyciskam 6 ząbków czosnku (jak bym mógł, to było by 16). 
13-15 Dodaje ocet (winny, można tez balsamico - ale sos powinien być biały w piegi z kopru, a nie jakiś szary...), sól, pieprz, i dwa duże naturalne jogurty BAKOMA (tylko Bakoma jest odpowiednio gęsta) - wszystko mieszam i wstawiam do lodówki. 
15-40 Obijam się (Big Brother, dla bardziej wymagających durne seriale albo inne takie) sprawdzając wykałaczką czy ziemniaki są miękkie, bo bywają różne .... 

Ziemniaki się rozkraja na krzyż i rozgniata (ze skórką), wrzuca się na to parę łych tzatzyki i się rombie! Satysfakcja gwarantowana!!!

http://puszka.pl/przepis/4993-pieczona_kostka_ziemniaczana.html

SKŁADNIKI:

600 g ziemniaków -462
sól morska 
świeżo zmielony pieprz 
listki z jednej gałązki rozmarynu (ja dałam suszone oregano i ostrą paprykę w proszku i tak naprawdę przyprawiać można wszystkim) 
oliwa -95 kcal
5 ząbków czosnku - 16 kcal

RAZEM: 573kcal/2=287 kcal

PRZYGOTOWANIE:  30-60 MIN.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzuć je do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Od razu odcedź i pozostaw na durszlaku przez kilka minut. 
W moździerzu utłucz rozmaryn. 

Na blasze do pieczenia rozgrzej trochę oliwy, dodaj nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku (ja dałam czosnek pokrojony w plasterki), ziemniaki i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. 

Piecz przez 20-25 minut (u mnie piekło się 35 minut) w temperaturze 220°C. Co jakiś czas wstrząśnij blachą lub przemieszaj ziemniaki. Powinny wyjść rumiane i chrupkie.
http://puszka.pl/przepis/4865-piekielnie_pikantne_risotto_z_papryka_i_kukurydza.html
Skład: 6 osób 
ryż - 3 torebki -900
2 nieduże cebule -50 kcal
po jednej papryce z każdego koloru (jeśli są niebyt duże to + jedna) - 32, 27,18 kcal
puszka kukurydzy - 106
kostka bulionowa warzywna 26
olej do smażenia 95kcal
1 ząbek czosnku 8 kcal
sól 
pieprz: czarny, cayenne i ziołowy (wedle uznania) 
papryka słodka i ostra 
ewentualnie kropla tabasco

RAZEM: 1262/6= 211 kcal

PRZYGOTOWANIE:  30-60 MIN.

Cebulę kroimy drobno, a paprykę na małe prostokąty (ok. 1,5x2cm). Wrzucamy do płytkiego garnka wraz z kostką bulionową, odrobiną oleju i połową szklanki wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, by wydobyć sok z papryki. Gdy będzie już dochodziła, dodajemy kukurydzę i zgnieciony ząbek czosnku. Gotujemy, aż papryka będzie miękko-chrupiąca. 

W tym samym czasie gotujemy ryż. Odcedzamy gdy będzie jeszcze lekko twardawy, ale zjadliwy. 

W garnku łączymy ryż z papryką, zwracając uwagę, by przelać cały wytworzony sosik. Dodajemy przyprawy nie szczędząc ich:) 
Odczekać 5 minut, by ryż pod przykryciem nasiąkł sosem, całość powinna mieć stałą i zwartą konsystencję.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.