- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
5 listopada 2011, 09:48
Tutaj jest pełno porozrzucanych takich tematów, przepisy, wege, wega itd...
Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie trzymanie wszystkiego w jednym.
Będę podawała co wymyśliłam smacznego z podaną wartością energetyczną, albo co znajdę w internecie i przetestuję ;)
Liczę również na waszą pomoc w uzupełnianiu tematu ;)
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
5 listopada 2011, 12:37
![]()
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków - 850 kcal
3 cebule - 80 kcal
2 łyżki masła lub oleju do smażenia- 190 kcal
2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 l bulionu warzywnego - 10 kcal
1-2 papryczki pepperoncino -16 kcal
1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub kapka przecieru) - 23 kcal
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kminku
2 listki laurowe
1 starty surowy ziemniak - 85 kcal
RAZEM: 1254/6= 209 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30-60 MIN.
Obierz, posiekaj cebulkę, przyrumień na masełku lub oleju, oprósz papryką (co by się cebulka czerwona zrobiła, więc nie żałować), dodaj pokrojone ziemniaki, zalej bulionem, dodaj posiekane pepperoncino, koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek i listek laurowy. Wymieszaj i szybko zagotuj, przykryj i gotuj ok. 20 min, ale uważaj, żeby się ziemniaki nie rozbabdziały.
Przed końcem gotowania dodaj startego ziemniaka. Zagotuj mieszając, aż danie zgęstnieje. Siadać i jeść!
WSKAZÓWKI I UWAGI:
Jeśli gulasz jest za mało gęsty, można dodać mąki razem ze startym ziemniakiem, ale zwykle sam ziemniak wystarcza. Żeby danie było bardziej białkowe, można dorzucić kostkę sojową w połowie gotowania.
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
5 listopada 2011, 13:23
SKŁADNIKI:
1 kalafior lub pół na pół kalafior i brokuł - 194 kcal
2 jajka -156 kcal
150 g (1 szklanka) bułki tartej 382 kcal
6 łyżek posiekanego koperku
sól
pieprz
inne przyprawy
RAZEM: 732 (myślę, że na 5 osób, po 2 100 g kotleciki)\5= 147 kcal
PRZYGOTOWANIE:
15-30 MIN.
Kalafiora (i ew. brokuła) podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącą, osoloną wodą, dodać lubczyk, cukier i podgotować. Można też gotować warzywa na parze, a wszystkie przyprawy dodać do masy.
Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree, tak żeby zostały drobne cząstki. Dodać mąkę, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.
+
Do porcji można dodać surówkę i pół paczki ryżu ;) jak kto chce
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
5 listopada 2011, 14:11
SKŁADNIKI:
500 g makaronu, np. świderki - 550 kcal
warzywa na patelnie (biedronkowe) (750 g) -480 kcal
bułka tarta - sporo, tak z pół szklanki - 191 kcal
RAZEM: 1221 kcal/5= 244 kcal
PRZYGOTOWANIE: DO 15 MIN.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a warzywa w mikrofali lub na parze. Bułkę przyrumienić na suchej patelni, dolać oliwy aż utworzy się lekko wilgotna zasmażka.
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
5 listopada 2011, 14:23
SKŁADNIKI:
DLA 5 OSÓB
2 woreczki ryżu - 600 kcal
papryka czerwona - 64 kcal
ok. 5 sztuk pieczarek - 15 kcal
ew. pół brokuła (ok. 250g) - 68 kcal
2 ząbki czosnku - 8 kcal
kartonik (500ml) przecieru pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów - 63 kcal (pomidory w puszce)
puszka kukurydzy - 106 kcal
puszka czerwonej fasolki - 240 kcal
oliwa do smażenia- 95 kcal
sól
pieprz
ostry sos chili / papryka chili w proszku
zioła prowansalskie
słodka papryka
Razem: 1259 Kcal\5=252 kcal
PRZYGOTOWANIE:
15-30 MIN.
Ryż gotujemy. W tym czasie kroimy w kosteczkę paprykę i pieczarki, brokuła dzielimy na różyczki. Podsmażamy na oliwie wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Po chwili dodajemy pieczarki, podsmażamy chwilę, dodajemy paprykę, po kolejnej chwili brokuła.
Jak wszystko zacznie ładnie i aromatycznie pachnieć, dolewamy do tego sos pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką według uznania (ma być pikantne:). Dusimy mieszając ok. 10 minut.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Jako pierwszą warstwę sypiemy ryż, na to sos z patelni, fasolkę i kukurydzę z puszki, na końcu posypujemy startym serem żółtym lub pokrojonym/startym twardym tofu, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C , aż się ładnie rozpuści/przyrumieni górna warstwa. Smacznego !
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
5 listopada 2011, 14:31
![]()
SKŁADNIKI:
DLA 8 OSÓB
naleśniki kokosowo-miodowe
2 jajka -156 kcal
1 szkl mąki - 343 kcal
1 szkl mleka 0,5%- 83 kcal
2 łyżki oleju + do smażenia -190 kcal/teflon- bez
3 łyżki wiórków kokosowych - 108
Razem: 880/8=110 kcal
PRZYGOTOWANIE:
15-30 MIN.
Jajka, mleko i mąkę mieszamy mikserem. Dodajemy olej i sól. Na koniec wiórki i miód. Smażymy naleśniki.
Gotowego naleśnika smarujemy cienką warstwą serka i składamy na pół.
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
6 listopada 2011, 10:54
![]()
SKŁADNIKI:
DLA 6 OSÓB
1,5 kg ziemniaków -1155
2 duże, szklarniowe ogórki (lub odpowiednio więcej małych) -44 kcal
pęczek kopru - 8kcal
6 ząbków czosnku -16 kcal
ocet winny lub biały balsamiczny -10 kcal
sól
pieprz
2 duże naturalne jogurty Bakoma- 420 Kcal
RAZEM: 1653/6=276 kcal
PRZYGOTOWANIE:
30-60 MIN.
Czas w minutach (wersja dla flegmatyków), przepis na 4 baaaardzo głodne osoby:
0-3 Wpadam do kuchni i myje szczoteczka ziemniaki (1,5 kg, stare najlepiej nadają się do pieczenia), osuszam je na papierowym ręczniku i po chwili wkładam do piekarnika nastawionego na prawie maxa (nie bawię się w żadne owijanie w folie alu - szkoda czasu ;)
4-7 Obieram i ścieram na drobnej tarce (takiej jak do marchwi) ogórki. Mocno odciskam nadmiar soku!!!
8-10 Siekam i dodaję pęczek kopru.
11-12 Obieram i wyciskam 6 ząbków czosnku (jak bym mógł, to było by 16).
13-15 Dodaje ocet (winny, można tez balsamico - ale sos powinien być biały w piegi z kopru, a nie jakiś szary...), sól, pieprz, i dwa duże naturalne jogurty BAKOMA (tylko Bakoma jest odpowiednio gęsta) - wszystko mieszam i wstawiam do lodówki.
15-40 Obijam się (Big Brother, dla bardziej wymagających durne seriale albo inne takie) sprawdzając wykałaczką czy ziemniaki są miękkie, bo bywają różne ....
Ziemniaki się rozkraja na krzyż i rozgniata (ze skórką), wrzuca się na to parę łych tzatzyki i się rombie! Satysfakcja gwarantowana!!!
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
6 listopada 2011, 10:58
![]()
SKŁADNIKI:
600 g ziemniaków -462
sól morska
świeżo zmielony pieprz
listki z jednej gałązki rozmarynu (ja dałam suszone oregano i ostrą paprykę w proszku i tak naprawdę przyprawiać można wszystkim)
oliwa -95 kcal
5 ząbków czosnku - 16 kcal
RAZEM: 573kcal/2=287 kcal
PRZYGOTOWANIE:
30-60 MIN.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku 2,5 cm. Wrzuć je do garnka z zimną, osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Od razu odcedź i pozostaw na durszlaku przez kilka minut.
W moździerzu utłucz rozmaryn.
Na blasze do pieczenia rozgrzej trochę oliwy, dodaj nieobrane, lekko rozgniecione ząbki czosnku (ja dałam czosnek pokrojony w plasterki), ziemniaki i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem.
Piecz przez 20-25 minut (u mnie piekło się 35 minut) w temperaturze 220°C. Co jakiś czas wstrząśnij blachą lub przemieszaj ziemniaki. Powinny wyjść rumiane i chrupkie.
- Dołączył: 2011-10-23
- Miasto: Zieleniewo
- Liczba postów: 194
6 listopada 2011, 11:05
http://puszka.pl/przepis/4865-piekielnie_pikantne_risotto_z_papryka_i_kukurydza.htmlSkład: 6 osób
ryż - 3 torebki -900
2 nieduże cebule -50 kcal
po jednej papryce z każdego koloru (jeśli są niebyt duże to + jedna) - 32, 27,18 kcal
puszka kukurydzy - 106
kostka bulionowa warzywna 26
olej do smażenia 95kcal
1 ząbek czosnku 8 kcal
sól
pieprz: czarny, cayenne i ziołowy (wedle uznania)
papryka słodka i ostra
ewentualnie kropla tabasco
RAZEM: 1262/6= 211 kcal
PRZYGOTOWANIE:
30-60 MIN.
Cebulę kroimy drobno, a paprykę na małe prostokąty (ok. 1,5x2cm). Wrzucamy do płytkiego garnka wraz z kostką bulionową, odrobiną oleju i połową szklanki wody. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, by wydobyć sok z papryki. Gdy będzie już dochodziła, dodajemy kukurydzę i zgnieciony ząbek czosnku. Gotujemy, aż papryka będzie miękko-chrupiąca.
W tym samym czasie gotujemy ryż. Odcedzamy gdy będzie jeszcze lekko twardawy, ale zjadliwy.
W garnku łączymy ryż z papryką, zwracając uwagę, by przelać cały wytworzony sosik. Dodajemy przyprawy nie szczędząc ich:)
Odczekać 5 minut, by ryż pod przykryciem nasiąkł sosem, całość powinna mieć stałą i zwartą konsystencję.