Temat: Małokaloryczne wegetarieńskie przepisy :)

Tutaj jest pełno porozrzucanych takich tematów, przepisy, wege, wega itd...
Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie trzymanie wszystkiego w jednym.
Będę podawała co wymyśliłam smacznego z podaną wartością energetyczną, albo co znajdę w internecie i przetestuję ;)
Liczę również na waszą pomoc w uzupełnianiu tematu ;)
http://puszka.pl/przepis/5508-a_la_risotto_z_pieczarkami_i_papryka.html
Wygląda bardzo smacznie, a kaloryczność:

SKŁADNIKI: DLA 2 OSÓB

Ryż- ok 300 Kcal (biały ryż)
Kostka rosołowa- 24 Kcal
Pieczarki- 68 kcal
Papryka- 64 kcal
Cebula- ok 30 kcal
Przecier- 10 kcal
Oliwa z oliwy 1 łyżeczka- 95 kcal
Razem:  591 kcal /2 (2 porcje)= ok 296 kcal ;)

Oczywiście ilość pieczarek można zmniejszyć jak ktoś nie przepada ;) Dodać fasolkę szparagową, kukurydzę, groszek itp ;)
Jako surówkę można dać czerwoną kapustę ;) Ona ma 33 kcal na 100 gram

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy z dodatkiem warzywnej kostki rosołowej. 

Każde z warzyw smażymy osobno z kapką oleju i odrobiną margaryny (wtedy warzywa są miększe). Przyprawiamy wedle uznania. Ja daje zioła prowansalskie, pieprz, sól a niekiedy ususzoną papryczkę chili. 

Przecier pomidorowy podsmażamy z paroma łyżkami wody. Na koniec mieszamy ryż z warzywami i przecierem. Smacznego.

http://puszka.pl/przepis/6181-bombay_pot_2-ostry_kociolek_z_ziemniakami_papryka_kabaczkiem_i_baklazanem.html

SKŁADNIKI: DUZO, CAŁY GAR :)

2 grillowane papryki + 1 świeża - 192 kcal
1 kabaczek - 140 kcal
1 bakłażan - 50 kcal
2 grillowane cebule - ok 60 kcal
marchewka -20 kcal
8 młodych, małych ziemniaków - 480
zielona fasolka - 55 kcal (200g)
świeża papryka chili -8 cal
2 duże pomidory (mogą być z puszki) - 30 kcal

kolendra cała (w kuleczkach) - nie ma co liczyc, 0,006 ;p
sól 
pieprz 
curry 
vegeta 
tandori masala - 10 kcal
mały koncentrat -92 kcal
Razem- 1167 kcal ale wychodzi pełny gar ;) Dzieląc na 5 osób wychodzi: 233,4 kcal ;)
Jeśli komuś coś nie pasuje może odjąć bądź dodać ;)

PRZYGOTOWANIE: 30-60 MIN.

Na dużej patelni lub woku podsmażamy grillowaną paprykę, kabaczka, bakłażana, pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchewkę pokrojoną w plasterki. Doprawiamy kolendrą całą (w kuleczkach), solą, pieprzem. 

W garnku gotujemy ziemniaki z fasolką, cebulą, poszatkowaną papryczką chilli i pokrojoną niegrillowaną papryką. Doprawiamy curry, wegetą i tandori. Pomidory obrane ze skórki wrzucamy do garnka. Czekamy aż ziemniaki będą miękkie i wlewamy koncentrat. 

Następnie łączymy składniki z garnka ze składnikami z patelni. Dusimy ok. 10 minut. Na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego :)

http://puszka.pl/przepis/5206-chorwackie_ziemniaczki_z_pomidorami_i_czosnkiem_.html

SKŁADNIKI: dla 2 osób

4 ziemniaki -240
2 pomidory - 30 kcal
1 czosnek - 10 kcal

oliwa z oliwek- 95 kcal
sól 
oregano 
bazylia (może być suszona) 
Razem- 375/2= 187,5
Oczywiście można dać mniej oliwy ;)

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. 

Pomidory obrać ze skórki, pokroić z grubsza w cząstki. Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o małych oczkach czosnek, sól i zioła. Dodać ziemniaki pokrojone w cząstki/plasterki - mogą być różnych rozmiarów, ale nie powinny być większe niż kęs. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorące ziemniaki wchłoną większość soku z pomidorów, resztę trochę zagęszczą, więc danie nie ma konsystencji zupy :) 

Można też najpierw dodać do ziemniaków sos z pomidorów, całość wymieszać, przestudzić, i dopiero wtedy dodać pomidory. Wymaga trochę cierpliwości :) ale dzięki temu pomidory nie nagrzeją się od ziemniaków. 

Czasem robimy też inaczej: przyprawione pomidory i czosnkowe ziemniaczki podajemy osobno (oliwę dodajemy i tu i tu, tyle że do pomidorów tylko troszkę). Wtedy danie jest bardziej reprezentacyjne :)
pieprz czarny
Ja Ci podrzucę linka do mojego wątku, może Ci się przyda mimo, że nie wszystkie przepisy są małokaloryczne.

http://vitalia.pl/forum47,63669,0_Nasze-przepisy-wegetarianskie-i-weganskie.html 

Jedna z Vitalijek miała u siebie w pamiętniku przepis na kolpsiki. Zmieniłam go i u mnie klopsiki udają kotlety mielone.

Składniki:

-Ryż- 177 kcal
cebula- 150 kcal (5 cebul)
jajka (2)- 159 kcal
bułka tarta 50 g- 170 (Proponuję bez bułki)
Oliwa z oliwek- 95 kcal (proponuję na teflonie bez ;))
Razem: 592/2= ok 296 kcal

Ryż gotuję, cebulę pokrojona w kostke smażę na kolor złoty. Wrzucam wszystko do miski, dodaję jajka. Formuję kulki, po czym obsypuję je bułką tartą i smażę.

Dobre są ciepłe i kawałkiem pomidora.

Smacznego!

Śródziemnomorskie warzywa:
1 puszka ciecierzycy,
1 główka czosnku (główka nie ząbek)
1 cytryna (skórka z otartej cytryny)
kilka liści mięty,
2 papryki czerwone,
3 cebulki dymki,
1 łyżka oliwy,
1 opakowanie pomidorów w puszce,
1 papryka chili,

przyprawy:
papryka słodka, mielony kumin, sól i pieprz,

cały czosne upiec w foli aluminiowej w piekarniku (ok 30 min w zależności od wielkości główki),

Rozgrzać oliwę dodać dymkę i paprykę (pokrojona w paski) trochę soli, dodać liście mięty (poszatkowane w paski) dodać pomidory z puszki wcześniej rozgniecione - doprowadzić do wrzenia dodać paprykę słodką chili, mielony kumin sól i pieprz na końcu dodać ciecierzyce z puszki, wszystko wymieszać podgrzać i zjeść :)

Danie jest zbilanoswanie zawiera odpowiednią proporcję białka, warzyw i węglowodanów.

Ładnie wygląda i jest bardzo dobre :)
http://puszka.pl/przepis/6279-dziki_ryz_z_salsa_pomidorowo-cebulowa_na_zimno_lub_goraco_.html

SKŁADNIKI: DLA 2 OSÓB

ryż biały- 300 kcal
salsa: 
2 duże pomidory -30 kcal
1 duża cebula -30 kcal
sól 
pieprz 
ew. chili - 8 kcal
trochę soku z cytryny

Razem- 368 kcal/2=184 kcal ;)

PRZYGOTOWANIE:  15-30 MIN.

Pomidory oraz cebule bardzo drobno siekamy. Mieszamy oba składniki, dodajemy sól, pieprz oraz chili jeśli ktoś lubi na ostro. Na końcu dodajemy trochę soku z cytryny. Całość mieszamy z ryżem.

Wielkie dzięki za pomoc i uzupełnianie wątku;)
@ Diamandka- jeśli nie masz nic przeciwko wyłapię coś z Twoich przepisów niskokalorycznego do tego wątku i dodam, że to Twoje dzieło oczywiście (z linkiem do postu)
Proszę bardzo.
Nie wszystkie przepisy są moje, ale myślę, ze inne Vitalijki nie będą miały nic przeciwko.
http://puszka.pl/przepis/1839-fasolka_po_bretonsku_z_warzywami_.html

SKŁADNIKI: DLA 6 OSÓB

500 g fasoli białej - 695 kcal
2 szklanki wywaru z warzyw- 30 kcal 
1 marchewka - 27 kcal
1 pietruszka - 38 kcal
1 ząbek czosnku -8 kcal
liść laurowy 
tymianek 
2 goździki 
pieprz 
sól 

3 cebule - 90 kcal
2 łyżki oliwy z oliwek- 190 kcal
2 łyżki koncentratu pomidorowego - 28 kcal
1 pęczek natki- 6 kcal

Razem: 1112 kcal/6= 186 kcal

PRZYGOTOWANIE:  PONAD 60 MIN.

Fasolę wrzucić do gorącej wody bez soli, obgotować, odcedzić. Fasolę zalać wywarem z warzyw, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w talarki, czosnek, liść laurowy, tymianek, część posiekanej natki, goździki, pieprz - ugotować pod przykryciem. 

Pod koniec gotowania dodać sól. 

Cebulę posiekać, udusić na niewielkiej ilości wody i oleju, połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać do miękkiej fasoli. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku" Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.