Temat: Małokaloryczne wegetarieńskie przepisy :)

Tutaj jest pełno porozrzucanych takich tematów, przepisy, wege, wega itd...
Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie trzymanie wszystkiego w jednym.
Będę podawała co wymyśliłam smacznego z podaną wartością energetyczną, albo co znajdę w internecie i przetestuję ;)
Liczę również na waszą pomoc w uzupełnianiu tematu ;)
Witajcie,
Ja znalazłam ostatnio dobrą zapiekankę warzywną Czasem robię ją z jajkami,czasem bez i też mi smakuje.
Podaje przepis ze strony:




SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby): 1 młoda cukinia
1 duży pomidor
1 papryka
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, przyprawy

Warzywa umyć i osuszyć. Cukinię skroić w półtalarki, paprykę w dowolne kawałki. Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne. Czosnek pokroić w drobne plasterki. Na patelnię wylać i rozgrzać oliwę. Podsmażyć czosnek a następnie cukinię. Zajmie to jakieś 7-10 minut. Teraz dodać paprykę i smażyć dalej, starając się przypiec zwłaszcza paprykę. Po paru minutach dodać kawałki pomidorów. Przyprawić do smaku. Jajko roztrzepać ze śmietaną, popieprzyć i zalać warzywa. Całość od razu dobrze wymieszać i spokojnie zapiekać jeszcze kilka minut.

Pozdrawiam, R.

http://puszka.pl/przepis/5912-pieczone_sajgonki_z_makaronem_ryzowym_i_podsmazonymi_warzywami.html

SKŁADNIKI:

paczka papieru ryżowego -22*17=374
paczka makaronu ryżowego (ok. 100g) -348
duża marchewka -27
ćwiartka selera 15 kcal
nieduża czerwona papryka 32 kcal
pół puszki groszku -66 kcal
cebula -40 kcal
sól 
pieprz 
curry 
sos sojowy -30 kcal
olej- 95 (łyżka oliwy z oliwek)
RAZEM: 1027/11=94 kcal lub pojedyńcze 1027/22=47 kcal

PRZYGOTOWANIE:  30-60 MIN.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Drobno pokrojoną cebulkę podsmażyć w garnku. Marchewkę, seler i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i dorzucić do cebulki. Podsmażać co chwilę mieszając aż warzywa zmiękną. 

Dodać przygotowany wcześniej makaron (ja go po ugotowaniu rozdrobniłam, żeby łatwiej się mieszało farsz, a potem nakładało na papier ryżowy). Przyprawić odrobiną soli, pieprzem, curry i sosem sojowym. 

Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i układamy sobie na desce. Ja wykorzystywałam po 2 arkusze papieru na sztukę. Układałam tak, by częściowo nachodziły na siebie, w to miejsce nakładałam około 2 łyżki farszu, zawijałam do środka brzegi, następnie na pół i zwijałam w rulon. 

Smarujemy sajgonki tłuszczem, układamy na blaszce i podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut w temp 150°C.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Golabki_wykwintne_KONKURS,,-20825223,9495.html
Składniki na 6 porcji:
  • 6 liści kapusty włoskiej 4*6= 24 kcal
  • połowa kalafiora- 55 kcal
  • połowa szklanka ryżu - 150 kcal
  • por- 25
  • oliwa z oliwek- 95 (łyżka)
  • RAZEM: 349/6= 58 kcal

Przygotowanie:
Liście kapusty należy ugotować al dente. Naczynia na suflety (albo inne nieduże żaroodporne) smarujemy oliwą i wykładamy liśćmi kapusty (dobrze dociskając do ścianek). Farsz robimy z małych kawałków surowego kalafiora oraz z ugotowanych ziemniaków lub ryżu. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę albo zgniatamy, mieszamy z kalafiorem, porem uduszonym na oliwie oraz kawałkami suszonego pomidora. Całość doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy do pojemników i mocno dociskamy. Na koniec przykrywamy liściem kapusty, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 40 minut, pod przykryciem np. z folii aluminiowej. Dobrze smakuje podane z sosem pomidorowym
RAZEM: 197 kcal

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dobrze rozmieszać w miseczce. Drugą nie dużą miseczkę natrzeć 2 kroplami oleju ręcznikiem papierowym lub wyłożyć papierem do pieczenia,wlać mieszanke na chlebek.Wstawić do mikrofali i piec 5 minut na najwyższej mocy.Wyjąc z mikrofali i miseczki.Ostudzić.Kroić chlebek ja tort,podpiec w piekarniku lub tosterze.

http://www.gotujmy.pl/ziemniaki-smazone-bez-tluszczu-a-la-fryt,przepisy,31227.html
Składnik dla 5 osób:
1 kg ziemniaków- 770kcal

Razem 770kcal/5=154 kcal 

Przygotowanie:
Nie lepiej te ziemniaki blanszować we wrzącej wodzie ok.5 min .Rozgrzać piekarnik 150-180 stopni celcjusza .Na blache nałożyć sreberko aby frytki się nie przypaliły zbytnio wrzucić już pokrojone kartofle na frytki ( najlepiej cienkie bo szybciej dojdą ) skropić minimalnie oliwa do smaku ( chyba że ktoś nie lubi , niechce ) i piec 10-15 min bez tluszczu ( chyba że skropi oliwą ) i smaczne , zawsze można skrobić troszkę cytryną i dosypać na nie sol i paprykę w proszku ( polecam ostrą ) :) to tyle...:)
super :) podoba mi się

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.