- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 listopada 2011, 20:35
Witam wszystkich korzystających z dobrodziejstw postu doktor Ewy Dabrowskiej /inaczej postu Daniela/ oraz tych, którzy się do niego przymierzają, ale obawiają się, że będą mieć problem ze znalezieniem się w kuchni.
Wątek ten służy do wymiany pomysłów kulinarnych ułatwiających "przetrwanie" na diecie - do jego powstania zainspirował mnie komentarz jednej z Vitalijek, pytającej o musy owocowe. Można odpowiedzieć indwywidualnie, ale można też szerzej - włączając innych i dla innych.
Zapraszam wszystkich, którzy chcą się tutaj podzielić własnymi albo podpatrzonymi, sprawdzonymi pomysłami na smaczne potrawy, przekąski, zupy, napoje, soki zachowujące literę postu Daniela.
Nowe, zdrowe inspiracje w kuchni :-)
--
Mus jabłkowo-marchewkowy
przepuścić przez wyciskarkę do soków 3 duże marchewki i 3 duże obrane jabłka.
Do naczynia z sokiem dodać pozostałości z jabłek, zmiksować na pulpę blenderem.
Jest to "syta" wersja soku marchwiowo-jabłkowego
--
Mus najlepiej spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu. Świeże soki "żyją" ok 10-20min, potem utleniają się dobroczynne enzymy, witaminy itp. To bogactwo karotenu, witaminy A, żródło łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.
Edytowany przez Arnodike 4 listopada 2011, 20:42
28 stycznia 2013, 13:15
31 stycznia 2013, 15:01
FASZEROWANE POMIDORY
1 cebula, ząbek czosnku, 1 mała papryka, 2 pomidory, przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Następnie odkrajamy wierzchy i wydrążamy wnętrze (nie należy go wyrzucać, bo przyda nam się ono do farszu). Cebulkę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię z niewielką ilością wody i smażymy je przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i to, co pozostało z wydrążania pomidorów. Przyprawiamy do smaku odrobiną ostrej papryki i smażymy dalej do czasu uzyskania odpowiedniej miękkości. Kiedy farsz jest już gotowy, wypełniamy nim pomidory i wrzucamy je na 10 minut do piekarnika.
Edytowany przez ibiza1984 10 kwietnia 2013, 23:08
31 stycznia 2013, 15:10
KAPUSTA PEKIŃSKA a la MŁODA KAPUSTA
Przepis pewnie większość z was zna, ale zamieszczam - w razie W :D
Mała kapusta pekińska, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 marchewka, pęczek koperku, sól, pieprz
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i gotujemy w garnku, w małej ilości wody. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka z cebulą. Myjemy dokładnie kapustę, siekamy i mieszamy z pozostałymi warzywami. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając (i dolewając odrobinę wody, żeby nam się jedzonko nie przypaliło). Pod koniec gotowania wrzucamy posiekany koperek i całość doprawiamy do smaku.
Smacznego :)
Edytowany przez ibiza1984 31 stycznia 2013, 15:12
21 lutego 2013, 19:05
Suszone Jabłka
Jabłko pokroić w półcentymetrowe talarki. Oprószyć cynamonem. Tak przygotowane "chipsy" ususzyć na grzejniku lub w piekarniku :)
Fajna alternatywa dla słodyczy i zdrowa przekąska przed telewizor :D
Zdjęcie nie jest moją własnością, ale zamieszczam, żeby zachęcić was do stworzenia tego cuda :)
12 kwietnia 2013, 18:58
20 kwietnia 2013, 10:23
Sałatka z selera naciowego:
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w cieniutkie plasterki
- 1 średni pomidor pokrojony w paseczki
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
całość skropiona niewielką ilością octu jabłkowego i przyprawiona szczyptą czarnego pieprzu.
Bardzo smaczna, nie wymaga soli. "Trzyma parametry" Gersona i WO
3 czerwca 2013, 21:29
3 czerwca 2013, 21:35
3 czerwca 2013, 21:41