Temat: ogórkowa

Hej :)
Kurcze jak robicie ogórkowa?
Ja nigdy nie kupuje mrożonki tylko robię z normalnych ogórków i kroje w kostkę drobną. Jednak moja ogórkowa nigdy nie wychodzi tak jak powinna jest jakaś rzadka tz nie że za mało ziemniaków ale nie wiem po prostu innych jest nie wiem może mąki się dodaje trochę??
Słyszałam że niektórzy podsmażają ogórki do zupy kurcze a na margarynie? Robicie tak?
Słyszałam też że daje sie ponoć serka topionego do ogórkowej...Prosze podajcie swoje sprawdzone sposoby na pyszna ogórkowa 
Ja trę ogórki kiszone i marchew na tarce o grubych oczkach i następnie gotuję z pokrojonymi wcześniej w kosteczkę ziemniakami. Smakuję. Jeśli jest mało kwaśna to dolewam odrobinę wody z ogórków. A! I dodaję kostkę rosołową. Jak się pogotuje, a ziemniaki są miękkie, to zabielam mąką rozrobioną ze śmietaną.
Ja gotuję wszystkie warzywa jak na każdą inną zupę plus ziemniaki, wyjmuję, studzę, MIKSUJĘ razem z ogórkami kiszonymi, dolewam wodę spod ogórków, łączę wszystko. Zupa wychodzi jednolita, bez żadnych "fusów". Nie jest gęsta, ale też nie jest to woda. Do tego grzanki albo groszek ptysiowy, na wierzch gęsty jogurt naturalny.
z kiszonych !
Ogórki ścieram na tarce i gotuję w rosole na kościach i warzywach, z przypraw dodaję czosnek, pieprz ziołowy i czarny, majeranek, koper lub natkę, zabielam śmietaną. Dodaję też wody spod kiszonych ogórków, żeby była bardziej kwaśna. Dla siebie gotuję na piersi z kurczaka, dodaję warzywa starte na tarce:marchew, pietruszkę, seler, doprawiam tak samo, tylko nie zabielam, jem z brązowym ryżem. Dla reszty domowników robię zwykle z ziemniakami zamiast ryżu. Ogórki mam swoje, z piwnicy.
Ja z zupami nie wydziwiam,tylko gotuję je tak,jak nakazuje tradycja
polskiej kuchni.
Do ogórkowej,na kościach ,tre kiszone ogórki na trace o grubych oczkach.
Dodaje mnóstwo zielska i warzyw. Zagęszczam śmietaną i jogurtem greckim z łyżką mąki.

Hehhe.

Ja zawsze ogorki kiszone tarkuje. Ziemniaki w kostke. Pietruszke siekam i marchew tez zawsze tarkuje. Inne zielone dodtaki siekam.

 

Moja wychodzi przepyszna :D

Pasek wagi
Dodaje się ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach. Ogórki dodaje się, jak ziemniaki w zupie są prawie miękkie. Zaprawia się mąką i śmietaną. Na koniec dodaje się startą marchew, która gotowała się w zupie.
Ja tak robię, tak robi moja mama i babcia 
Pasek wagi
Hmmm...ja też trę ogórki na grubych oczkach tarki. Robię na k0stce warzywnej. Marchew, pietruszkę i seler dodaje w formię zmiksowanej- w blenderze. te zmiksowane warzywka sprawiają, że jest gęstsza. moja mama kupuje takie gotowe ogórki w słoiczku i w sumie nawet jeszcze chyba lepsza jej na nich wychodzi:)
ogórkowa najlepsza jest na żeberku ale często na drobiu gotuję najpierw kroję marchewkę w kostkę lub zcieram na tarce na dużych oczkach i podduszam lekko na łyżeczce masła, wrzucam do wody z mięskiem które juz sie powoli gotują, naturalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela tez wrzucam, do tego ziemniaczki w kostkę ale to jak już mięsko będzie miękkie tzn ugotowane. Lubię dodać lubczyk, czy jak kto woli inną nazwę magę, i na końcu jak juz wrzucę ziemniaki i tez się ugotują to dodaę ztarkowane na tarce na grubych  oczkach ogórki kiszone i zaprawiam śmietanką do zupy lub zwykłą śmietaną .Żeby zupka była zawiesista dodaję 2 lub 3 łyżki kaszy manny - smaku nie zmienia!
matko, każda z Was pisze, że z kiszonych ogórków....a z jakich niby jeszcze się robi ogórkową??????? chyba autorka to wie, nie sądzicie?

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.