14 października 2011, 21:43
Hej :)
Kurcze jak robicie ogórkowa?
Ja nigdy nie kupuje mrożonki tylko robię z normalnych ogórków i kroje w kostkę drobną. Jednak moja ogórkowa nigdy nie wychodzi tak jak powinna jest jakaś rzadka tz nie że za mało ziemniaków ale nie wiem po prostu innych jest nie wiem może mąki się dodaje trochę??
Słyszałam że niektórzy podsmażają ogórki do zupy kurcze a na margarynie? Robicie tak?
Słyszałam też że daje sie ponoć serka topionego do ogórkowej...Prosze podajcie swoje sprawdzone sposoby na pyszna ogórkowa
14 października 2011, 22:16
> Zupke robie z kiszonych ogoreczkow, ktore tre na
> grubej tarce. Zupke robie na 3 skrzydelkach z
> kurczaka i kostce rosolowej winiary. Dodaje
> marchewke pokrojona w polksiezyce, seler i korzen
> pietruszki w kawalku, sole i pieprze. ja ogorkowa
> jem z ryzem, wiec mniej wiecej w polowie
> gotowania, tj. po 20 min. dodaje ryz. Na koncu
> dosypuje troche koperku suszonego i zabielam
> odrobina mleka, bo smietany u mnie w lodowce
> raczej nigdy nie ma. Mi wychodzi srednio gesta,
> ale nie plukaj ryzu przed zagotowaniem, to bedzie
> troche gesciejsza. Narobilas mi smaka, moze sobie
> w tygodniu zrobie. pozdrawiam
Dokładnie tak samo tylko bez zabielania. Nie jadam zupek zabielanych bo się odzwyczaiłam
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 751
14 października 2011, 22:24
Ja robie z ogórków kiszonych startych na grubych oczkach i właśnie podsmażam na maśle na patelni. Dodaję też wody z ogórków ok. szklanki ale to zależy jaki masz garnek. Ja robię z ziemniakami a żeby była gęstsza zaprawiam mąką.
14 października 2011, 22:30
ja wlasnie tez wole z ziemniakami tak jakos sie przyzwyczailam ze z ryzem to pomidorowa! he a dlaczego sie posmaza tte ogrorki i ile czasu?
- Dołączył: 2009-03-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 751
14 października 2011, 22:32
Tak szczerze ci powiem, że nie wiem po co się podsmaża :) Po prostu moja mama tak robi i tak się od niej nauczyłam. Ale nie da się ukryć, że zmienia to smak zupy na lepsze. Ja podsmażam około 10 min na średnim ogniu.
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
14 października 2011, 22:37
podsmażenie zmienia smak zupki.
I zacznij trzeć na tarce - po pierwsze mniej roboty niż krojenie, po drugie wydaję się gęstsza ;)
14 października 2011, 22:39
dajesz margaryne?duzo? rozumiem ze ogórki starte
- Dołączył: 2010-02-02
- Miasto: Rat Race Town
- Liczba postów: 7341
14 października 2011, 22:39
to ja tez sobie sprobuje zrobic z podsmazonych na masle ogoraskow i z ziemniakami- zobacze, czy posmakuje
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Madrid
- Liczba postów: 2546
14 października 2011, 23:07
ja tak jak ty dodaje ziemniaki, marchewke i ogórki kiszone- ale tarte na tarce -niewiem, moze ta tarka "optycznie" zagęszcza zupe bo nigdy nie jest za rzadka
- Dołączył: 2010-11-04
- Miasto: Dubaj
- Liczba postów: 5318
14 października 2011, 23:34
Ja robię z kiszonych :-)
- Dołączył: 2011-04-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 4096
14 października 2011, 23:52
Ja tre ogorki na grubych oczkach, i dwie marchewki trz ter. Pozniej kroje seler i pore korzen pietruszki. Wszystko gotuje zrazem na kostce rosolowej. Osobno gotuje ziemniak . Podkoniec dodaje ziemniaki do zupy zabielam smietanka i zageszczam maka z woda. Dodaje jeszcze troche kopru na koniec i jest przepyszna. Wszyscy sie nie zachwycaja ;))