Temat: ogórkowa

Hej :)
Kurcze jak robicie ogórkowa?
Ja nigdy nie kupuje mrożonki tylko robię z normalnych ogórków i kroje w kostkę drobną. Jednak moja ogórkowa nigdy nie wychodzi tak jak powinna jest jakaś rzadka tz nie że za mało ziemniaków ale nie wiem po prostu innych jest nie wiem może mąki się dodaje trochę??
Słyszałam że niektórzy podsmażają ogórki do zupy kurcze a na margarynie? Robicie tak?
Słyszałam też że daje sie ponoć serka topionego do ogórkowej...Prosze podajcie swoje sprawdzone sposoby na pyszna ogórkowa 
> Zupke robie z kiszonych ogoreczkow, ktore tre na
> grubej tarce. Zupke robie na 3 skrzydelkach z
> kurczaka i kostce rosolowej winiary. Dodaje
> marchewke pokrojona w polksiezyce, seler i korzen
> pietruszki w kawalku, sole i pieprze. ja ogorkowa
> jem z ryzem, wiec mniej wiecej w polowie
> gotowania, tj. po 20 min. dodaje ryz. Na koncu
> dosypuje troche koperku suszonego i zabielam
> odrobina mleka, bo smietany u mnie w lodowce
> raczej nigdy nie ma. Mi wychodzi srednio gesta,
> ale nie plukaj ryzu przed zagotowaniem, to bedzie
> troche gesciejsza. Narobilas mi smaka, moze sobie
> w tygodniu zrobie. pozdrawiam
Dokładnie tak samo tylko bez zabielania. Nie jadam zupek zabielanych bo się odzwyczaiłam
Ja robie z ogórków kiszonych startych na grubych oczkach i właśnie podsmażam na maśle na patelni. Dodaję też wody z ogórków ok. szklanki  ale to zależy jaki masz garnek. Ja robię z ziemniakami a żeby była gęstsza zaprawiam mąką.
ja wlasnie tez wole z ziemniakami tak jakos sie przyzwyczailam ze z ryzem to pomidorowa! he a dlaczego sie posmaza tte ogrorki i ile czasu?
Tak szczerze ci powiem, że nie wiem po co się podsmaża :) Po prostu moja mama tak robi i tak się od niej nauczyłam. Ale nie da się ukryć, że zmienia to smak zupy na lepsze. Ja podsmażam około 10 min na średnim ogniu.
podsmażenie zmienia smak zupki.
I zacznij trzeć na tarce - po pierwsze mniej roboty niż krojenie, po drugie wydaję się gęstsza ;)
Pasek wagi
dajesz margaryne?duzo? rozumiem ze ogórki starte
to ja tez sobie sprobuje zrobic z podsmazonych na masle ogoraskow i z ziemniakami- zobacze, czy posmakuje
Pasek wagi
ja tak jak ty dodaje ziemniaki, marchewke i ogórki kiszone- ale tarte na tarce -niewiem, moze ta tarka "optycznie" zagęszcza zupe bo nigdy nie jest za rzadka
Pasek wagi
Ja robię z kiszonych :-)
Pasek wagi
Ja tre ogorki na grubych oczkach, i dwie marchewki trz ter. Pozniej kroje seler i pore korzen pietruszki. Wszystko gotuje zrazem na kostce rosolowej. Osobno gotuje ziemniak . Podkoniec dodaje ziemniaki do zupy zabielam smietanka i zageszczam maka z woda. Dodaje jeszcze troche kopru na koniec i jest przepyszna. Wszyscy sie nie zachwycaja ;))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.