Temat: ogórkowa

Hej :)
Kurcze jak robicie ogórkowa?
Ja nigdy nie kupuje mrożonki tylko robię z normalnych ogórków i kroje w kostkę drobną. Jednak moja ogórkowa nigdy nie wychodzi tak jak powinna jest jakaś rzadka tz nie że za mało ziemniaków ale nie wiem po prostu innych jest nie wiem może mąki się dodaje trochę??
Słyszałam że niektórzy podsmażają ogórki do zupy kurcze a na margarynie? Robicie tak?
Słyszałam też że daje sie ponoć serka topionego do ogórkowej...Prosze podajcie swoje sprawdzone sposoby na pyszna ogórkowa 
z normalnych ?co to znaczy? do ogórkowej ogórki solone się dodaje
JA robię z kiszonych ogórków... Tarkuję na grubych oczkach...

Ogórkowa z mrożonki? Pierwsze słyszę...
Ja też daję do ogórkowej kiszone... i jeszcze tą wodę, w której one były
ja scieram ogorki na grubych oczkach na tarce, w zupie mam marchew i ziemniaki w takich wiekszych ilociach ;) zabielam  mlekiem 1,5% 
nie dodaje mąki ani innych rzeczy, ach i zupka jest zazwyczaj robiona na żeberku ( w skelepie prosze zeby nie byl to sam tluszcz tylko zeby bylo miesko i takie zazwyczja mi wybieraja zeby bylo duzo mieska a tluszczu malo chociaz wiadomo na zeberku jest troche tluszczu)

ps. tez dodaje kiszoniaki i troche wody z nich
ogórki normalne to znaczy ze wiadomo ze jak do ogorkowej to kiszone ale nie z mrozonki takiej gotowej na zupe ogorkowa.Dodaje równiez ich wode :)
Nie gotuje zup na kosciach czy miesie wyjatkiem jest rosól .
Mlekiem???hmmm nie slyszalam tego jeszcze a nie macie wrazenia ze wasza zupa jest wodnista?
Może jednak powinnam zetrzeć na tarce a nie kroić w mała kostke
ja robie z kiszonych 
tre je na tarce i dodaje do zupy
bardzo dobra ogorkowa jest z dodatkiem ryzu !
Ja gotuje na udkach z kurczaka :) i zabielam albo śmietanką do zup albo jogurtem naturalnym. I nie jest rzadka - mam w niej dużo ogórków startych na grubych oczkach :) możesz też dodać koncentrat ogórkowy :)
Zupke robie z kiszonych ogoreczkow, ktore tre na grubej tarce. Zupke robie na 3 skrzydelkach z kurczaka i kostce rosolowej winiary. Dodaje marchewke pokrojona w polksiezyce, seler i korzen pietruszki w kawalku, sole i pieprze. ja ogorkowa jem z ryzem, wiec mniej wiecej w polowie gotowania, tj. po 20 min. dodaje ryz. Na koncu dosypuje troche koperku suszonego i zabielam odrobina mleka, bo smietany u mnie w lodowce raczej nigdy nie ma. Mi wychodzi srednio gesta, ale nie plukaj ryzu przed zagotowaniem, to bedzie troche gesciejsza. Narobilas mi smaka, moze sobie w tygodniu zrobie. pozdrawiam
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.