Temat: Co robić z czerstwym chlebem

Witam koleżanki i kolegów :) Pytanie dotyczy chleba. Mieszkam sama, jem go rzadko, a poniewaz u mnie w kraju nie mozna kupic 1 bulki tylko trezba odrazu kupic ich 5 zawsze duzo chleba mi sie marnuje i muszę wyrzucać :( I tu moje pytanie czy można jakoś zachować jego świeżość? Myslalam o zamraożeniu ale nie wiem co bedzie po wyciagnieciu, odmrozic na parze czy jak? Bo rozgrzewać piekarnik dla jednej bułki to raczej mało ekonomiczne. I może macie tez jakieś przepisy co mozna zrobić z takiego 2 dniowego chleba, tylko zeby bylo dietetycznie, bez cukru, masła,smażenia  etc.? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje :)
Mozesz zrobic zupe czosnkowa :) bazuje na czerstwym chlebie, lub np. gazpacho tez sie robi z chlebem. Kluski czeskie, knedle, do hamburgerow ruskich etc.
ps. a chleb najlepiej zamrozic jak zostaje duzo, jak masz czysto w zamrazalniku to tylko kladziesz na polke, odmrazasz w mikrofali, lub zostawiasz na zewnatrz az do rozmrozenia, mozna tez dac na vitroceramice, na max.2 i czekac az sie rozmrozi.
mozesz jeszcze zrobic sobie takie grzanki czy tosty w mikrofalówce: ser zołty szynka na to pomidor i ketchup chleb robi sie mięciutki pycha:)
Mrożenie jest najlepsze, tylko pamiętaj żeby mrozić i rozmrażać go w folii, bo inaczej się zeschnie. Ja uwielbiam rozmrażany w piekarniku (wtedy bez folii), ale w temp. pokojowej też się szybko rozmraża i jest dobry.
Tylko pamiętaj żeby zamrozić go jak najszybciej po kupieniu, bo jaki zamrozisz, taki będzie - jak zamrozisz 3-dniowego suchara to i taki bedzie po odmrożeniu.
zdublowało się :/
śląską wodzionkę można zrobić :)
Albo grzanki wymoczyć chleb w jajku i mleku i na patelni smażyć na oleju, wersja dietetyczna-> na teflonie bez oleju
ja zawsze kupuję grahamki na zapas,bo nie ma ich w pobliskim sklepie i zawsze zamrażam,a potem rozmrażam w mikrofalówce,albo wyjmuję i sam się rozmraża

przed zamrożeniem zawsze je wkładam do zawiązanej torebki foliowej
a może zrób tosty albo obtocz w jajku i na patelnie?:)

Zamocz w mleku, usmaż na patelni z masłem, a na koniec posyp cukrem...... mniam....niestety bomba kaloryczna...

Ususzyc i oddac do stajni dla konia;][

albo...

grzanki do tostera i am am
jak dasz do mikrofali też zmięknie :)

a jak nie masz mikro. hm. moja mama robi z tego bułkę tartą. ja robię odzyskany chlebek (mleko, jajko, cukier wanilinowy - pycha!), ale to raczej niezbyt dietetycznie..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.