Temat: Co robić z czerstwym chlebem

Witam koleżanki i kolegów :) Pytanie dotyczy chleba. Mieszkam sama, jem go rzadko, a poniewaz u mnie w kraju nie mozna kupic 1 bulki tylko trezba odrazu kupic ich 5 zawsze duzo chleba mi sie marnuje i muszę wyrzucać :( I tu moje pytanie czy można jakoś zachować jego świeżość? Myslalam o zamraożeniu ale nie wiem co bedzie po wyciagnieciu, odmrozic na parze czy jak? Bo rozgrzewać piekarnik dla jednej bułki to raczej mało ekonomiczne. I może macie tez jakieś przepisy co mozna zrobić z takiego 2 dniowego chleba, tylko zeby bylo dietetycznie, bez cukru, masła,smażenia  etc.? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje :)
> Zamocz w mleku, usmaż na patelni z masłem, a na
> koniec posyp cukrem...... mniam....niestety bomba
> kaloryczna...

można zrobić bez cukru. Nie jest wtedy jakąś bombą kaloryczną

Roztrzep jedno jajko z odrobiną mleka. Dopraw solą, pieprzem. Namocz w tym chleb - mi starcza na 2 kromki. Usmaż na łyżeczce oleju/masła (jeśli masz klarowane).
Idealne na śniadanie.

tak wygląda po usmażeniu

możesz też zrobić:
+  malutkie grzanki do posypywania zup-kremów
+ sandwiche, czyli zapieczona kanapka z serem (może być też wędlina, pieczarki w to włożona)
+ zapiekanki, czyli na kromkę chleba kładziemy takie dodatki jak w typowej zapiekance - wszystko do  mikrofali. Podgrzewamy, aż ser się stopi
+ tosty podgrzane w tosterze - zjedzona z odrobiną masła bądź dżemu
+ bułkę tartą
ja najczescie kroje go i robie grzanki
sa swietne do zupy !
pokrój w kostkę i na suchą teflonową patelnie - upiec - i masz dodatek do zup lub sałatek,

połam w miseczce dodaj jajko, cebulę sol i pieprz trochę mleka zrób knedle z chleba,  taki knedel zjedz np z warzywami (drugi możesz zamrozić i zjeść za jakiś czas - tylko wcześniej go ugotuj)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.