- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
3 października 2011, 13:33
Witam koleżanki i kolegów :) Pytanie dotyczy chleba. Mieszkam sama, jem go rzadko, a poniewaz u mnie w kraju nie mozna kupic 1 bulki tylko trezba odrazu kupic ich 5 zawsze duzo chleba mi sie marnuje i muszę wyrzucać :( I tu moje pytanie czy można jakoś zachować jego świeżość? Myslalam o zamraożeniu ale nie wiem co bedzie po wyciagnieciu, odmrozic na parze czy jak? Bo rozgrzewać piekarnik dla jednej bułki to raczej mało ekonomiczne. I może macie tez jakieś przepisy co mozna zrobić z takiego 2 dniowego chleba, tylko zeby bylo dietetycznie, bez cukru, masła,smażenia etc.? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje :)
7 października 2011, 06:01
> Zamocz w mleku, usmaż na patelni z masłem, a na
> koniec posyp cukrem...... mniam....niestety bomba
> kaloryczna...
można zrobić bez cukru. Nie jest wtedy jakąś bombą kaloryczną
Roztrzep jedno jajko z odrobiną mleka. Dopraw solą, pieprzem. Namocz w tym chleb - mi starcza na 2 kromki. Usmaż na łyżeczce oleju/masła (jeśli masz klarowane).
Idealne na śniadanie.
tak wygląda po usmażeniu
możesz też zrobić:
+ malutkie grzanki do posypywania zup-kremów
+ sandwiche, czyli zapieczona kanapka z serem (może być też wędlina, pieczarki w to włożona)
+ zapiekanki, czyli na kromkę chleba kładziemy takie dodatki jak w typowej zapiekance - wszystko do mikrofali. Podgrzewamy, aż ser się stopi
+ tosty podgrzane w tosterze - zjedzona z odrobiną masła bądź dżemu
+ bułkę tartą
Edytowany przez to...ja 7 października 2011, 06:04
8 października 2011, 16:23
ja najczescie kroje go i robie grzanki
sa swietne do zupy !
- Dołączył: 2011-08-06
- Miasto: Radom
- Liczba postów: 227
9 października 2011, 00:53
pokrój w kostkę i na suchą teflonową patelnie - upiec - i masz dodatek do zup lub sałatek,
połam w miseczce dodaj jajko, cebulę sol i pieprz trochę mleka zrób knedle z chleba, taki knedel zjedz np z warzywami (drugi możesz zamrozić i zjeść za jakiś czas - tylko wcześniej go ugotuj)