- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
3 października 2011, 13:33
Witam koleżanki i kolegów :) Pytanie dotyczy chleba. Mieszkam sama, jem go rzadko, a poniewaz u mnie w kraju nie mozna kupic 1 bulki tylko trezba odrazu kupic ich 5 zawsze duzo chleba mi sie marnuje i muszę wyrzucać :( I tu moje pytanie czy można jakoś zachować jego świeżość? Myslalam o zamraożeniu ale nie wiem co bedzie po wyciagnieciu, odmrozic na parze czy jak? Bo rozgrzewać piekarnik dla jednej bułki to raczej mało ekonomiczne. I może macie tez jakieś przepisy co mozna zrobić z takiego 2 dniowego chleba, tylko zeby bylo dietetycznie, bez cukru, masła,smażenia etc.? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje :)
3 października 2011, 13:36
można zamrozić i potem wyjąć odczekać jakiś czas i jest rozmrożony i świeży. Ja tak robię gdy za dużo kupię, lub gdy na zapas
3 października 2011, 13:36
Zamrażać możesz, rozmraża się potem w piekarniku w mikrofali, albo możesz spróbować na suchej patelni teflonowej z pokrywką (tylko trzeba ją dobrze rozgrzać). Na sucho taka patelnia działa prawie jak piekarnik.
Chleb który mi zostaje susze i mielę na bułkę tartą, ale nie wiem, czy ty będziesz miała do czego ją wykorzystać.
3 października 2011, 13:38
Mi tam dwudniowy chleb nigdy nie przeszkadzał w jedzeniu, więc nie wiem, jak z potrawami, ale myślę, że zamrażanie to dobre rozwiązanie. Ja zawsze zamrażam, żeby się nie zmarnowało. I nie musisz go odmrażać w piekarniku, tylko po prostu wyjąć parę godzin przed śniadaniem na przykład (czyli wypadałoby wyjąć dzień wcześniej ^ ^) i sam się odmrozi :)
- Dołączył: 2011-04-17
- Miasto: London
- Liczba postów: 14745
3 października 2011, 13:40
Ja zamrażam zaraz po powrocie ze sklepu i wyciągam późnym wieczorem poprzedniego dnia, albo 3h przed jedzeniem. Chleb który mi zostaje mielę w młynku do mięsa na bułkę tartą a bułki zostawiam do kotletów mielonych. U mnie, mimo 5 osób w domu także czasem marnuje się jedzenie, czego osobiście nie znoszę ...
- Dołączył: 2011-07-06
- Miasto: Zaragoza
- Liczba postów: 9117
3 października 2011, 13:43
oki czyli wychodzi na to ze zamrozenie nalepsze a jeszcze jedno pytanie ma to jakies znaczenie w czym go zamroze chodzi mi o to czy to ma byc worek, folia aluminiowa, jakis papier czy to obojetne?
- Dołączył: 2006-08-06
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 6712
3 października 2011, 13:46
Zamrozic. Nie musisz pozniej go rozmrazac w mikrofali. Po prostu wieczorem wyciagasz i do rana sie rozmrozi i jest jak swiezutki.
- Dołączył: 2006-08-06
- Miasto: Sosnowiec
- Liczba postów: 6712
3 października 2011, 13:47
ja w zwyklym woreczku mroze.
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
3 października 2011, 13:53
z czerstwego chleba możesz zrobić pudding :) taki jak Nigella robiła, ale to bomba kaloryczna