Temat: Co robić z czerstwym chlebem

Witam koleżanki i kolegów :) Pytanie dotyczy chleba. Mieszkam sama, jem go rzadko, a poniewaz u mnie w kraju nie mozna kupic 1 bulki tylko trezba odrazu kupic ich 5 zawsze duzo chleba mi sie marnuje i muszę wyrzucać :( I tu moje pytanie czy można jakoś zachować jego świeżość? Myslalam o zamraożeniu ale nie wiem co bedzie po wyciagnieciu, odmrozic na parze czy jak? Bo rozgrzewać piekarnik dla jednej bułki to raczej mało ekonomiczne. I może macie tez jakieś przepisy co mozna zrobić z takiego 2 dniowego chleba, tylko zeby bylo dietetycznie, bez cukru, masła,smażenia  etc.? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje :)
można zamrozić i potem wyjąć odczekać jakiś czas i jest rozmrożony i świeży. Ja tak robię gdy za dużo kupię, lub gdy na zapas
Zamrażać możesz, rozmraża się potem w piekarniku w mikrofali, albo możesz spróbować na suchej patelni teflonowej z pokrywką (tylko trzeba ją dobrze rozgrzać). Na sucho taka patelnia działa prawie jak piekarnik.

Chleb który mi zostaje susze i mielę na bułkę tartą, ale nie wiem, czy ty będziesz miała do czego ją wykorzystać.
Mi tam dwudniowy chleb nigdy nie przeszkadzał w jedzeniu, więc nie wiem, jak z potrawami, ale myślę, że zamrażanie to dobre rozwiązanie. Ja zawsze zamrażam, żeby się nie zmarnowało. I nie musisz go odmrażać w piekarniku, tylko po prostu wyjąć parę godzin przed śniadaniem na przykład (czyli wypadałoby wyjąć dzień wcześniej ^ ^) i sam się odmrozi :)
Ja zamrażam zaraz po powrocie ze sklepu i wyciągam późnym wieczorem poprzedniego dnia, albo 3h przed jedzeniem. Chleb który mi zostaje mielę w młynku do mięsa na bułkę tartą a bułki zostawiam do kotletów mielonych. U mnie, mimo 5 osób w domu  także czasem marnuje się jedzenie, czego osobiście nie znoszę ...
Pasek wagi
oki czyli wychodzi na to ze zamrozenie nalepsze a jeszcze jedno pytanie ma to jakies znaczenie w czym go zamroze chodzi mi o to czy to ma byc worek, folia aluminiowa, jakis papier czy to obojetne?
Zamrozic. Nie musisz pozniej go rozmrazac  w mikrofali. Po prostu wieczorem wyciagasz i do rana sie rozmrozi i jest jak swiezutki.
Pasek wagi
ja w zwyklym woreczku mroze.
Pasek wagi
z czerstwego chleba możesz zrobić pudding :) taki jak Nigella robiła, ale to bomba kaloryczna
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.