Temat: Kalafior, co z nim zrobić??

U znajomych moich rodziców zaczął się sezon na kalafiory, więc mam ich w domu pełno, ale nie wiem co mogę z nim zrobić. Macie jakieś fajne pomysły na przegotowanie tego warzywa??
a ja lubię ugotowany, odsączony, lekko popruszony solą, posypany czosnkiem prosto z praski i polany oliwą;)
Pasek wagi
Gotowanego kalafiora zmiksować i doprawić jak ciasto na placki ziemniaczane. Smażyć tak samo, ja to robię na teflonie bez tłuszczu...
> Gotowanego kalafiora zmiksować i doprawić jak
> ciasto na placki ziemniaczane. Smażyć tak samo, ja
> to robię na teflonie bez tłuszczu...

Już wiem co będzie jutro na obiad:)
Podziel się ....swoimi doznaniami smakowymi.

> 1/2 kalafiora10 dag szynkipuszka kukurydzy2-3
> kiszone ogórki3 łyżki majonezułyżeczka musztardy2
> jajka1/2 cebulisól, pieprzKalafior różyczkuj i
> zblanszuj w osolonej wodzie. Wystudź. Dodaj resztę
> składników pokrojonych w kostkę i kukurydzę.
> Wymieszaj z majonezem, musztardą i
> przypraw.Smacznego.

uwielbiam tę sałatkę, aż sobie jutro zapodam bo własnie dziś zostało mi pół kalafiora;)

Pasek wagi

> Gotowanego kalafiora zmiksować i doprawić jak
> ciasto na placki ziemniaczane. Smażyć tak samo, ja
> to robię na teflonie bez tłuszczu...

a ja nie miksuję tylko rozdrabniam widelcem, dodaję jajko surowe, czosnek, pieprz i sól... i robię kotlety mielone;)

Pasek wagi

kotleciki z kalafiora

kalafior gotowany

zupa kalafiorowa

salatka warzywna - jakies brokuly, kalafior ;p

Pasek wagi
polecam bardzo dobrą sałatkę:
kalafior, starte jajka na twardo, również starte ogórki kiszone bądź w occie, ryż oraz duża ilość koperku z dodatkiem majonezu  i keczupu. Sałatkę najlepiej zrobić warstwowo:)
W wersji dietetycznej polecam zwykły ryż zastąpić brązowym a majonez jogurtem naturalnym :)
Pasek wagi
puree!
Zapiekanka: podgotowac kalafior oraz makaron, potem na to starty ser, obrane pomidory, szynke, przyprawy i do piekarnika;) enwtualnie jeszce sos beszamelowy.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.