Temat: Kotlet schabowy - dietetyczny ?


Wiecie może jak przyrządzić kotleta schabowego w wersjo light ? Nie chcę go smażyć w panierce jak zawsze, chcę zrobić coś innego. Wiem że wołowina nie jest zbyt zdrowa no ale cóż, dzisiaj nie mam wyboru, muszę zjeść albo będę głodować.

Tak więc co proponujecie ?
na patelni grillowej - 2 łyżki oliwy/oleju żeby nie przywarło, rozgrzać patelnię, doprawione mięsko (wg uznania, sól, pieprz, zioła, czosnek) położyć na patelnię i smażyć. bez żadnych panierek, ja tak robię wszystko. zaczynając od piersi z kurczaka, przez schabowe, ryby, na cukinii skończywszy :) warto sobie sprawić taką patelnię
Pasek wagi
Ja zawsze jem duszonego :D 
Na diecie miałam schabowego w ziołach prowansalskich, tylko potem trzeba je zeskrobać zanim dasz na patelnię bo się lubią przypalać ale smaczne są. Wiadomo co kotlet w panierce to kotlet w panierce i ja zawse choć kąsek skubnę od męża ot tak dla poczucia smaku heh.
Pasek wagi
Na parze ;] tez smaczny, tylko wczesniej proponuję lekko nasolić, dać troszkę czosnku (jesli lubisz) :)A potem do tego surowka :D Mniam
> >Schab ? mięso pozyskiwane z
> tuszy świńskiej,>Wołowina należy do
> najwartościowszych mięs pod względem wartości
> odżywczych, o czym decyduje podstawowy skład
> chemiczny oraz zawartość składników egzogennych.

właśnie! i dobra, chuda ma kalorii tyle co mięso z piersi kurczaka czy indyka!

Panierka działa jak gąbka na tłuszcz.

Sam kotlet zawiera sporo tłuszczy nasyconych, osobiście proponuję przerzucenie się na drób, kurczak, indyk.

Ja przyprawiam i wrzucam na patelnię, koniec filozofii ;D Ważne żeby wrzucić na dobrze rozgrzaną, to się tak fajnie zesmaży. Świetnie też smakuje z oregano. Czasami jeszcze dosmażam cebulę z papryką- pycha :D
I polecam schab z Biedronki- zawsze cienko pokrojony ;)
proszę bardzo, program Rewolucja na Talerzu, wersje dietetyczne zwykłych dań, odcinek ze schabowym :D http://tvnplayer.pl/odcinek,rewolucja-na-talerzu,S01E02,2004.html
Pasek wagi
polecam bardzo dobry , i dietetyczny kotlet schabowy - kotlet rozbić i dobrze obsypać go ziołami prowansalskimi na patelnie dac minimalnie oleju / lub gdy jest to drób masełka , mmmm , palce lizać :))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.