Temat: Przepis na rybę!

Kochane, nie mam teraz głowy do gotowania, a muszę zrobić obiad na jutro. Myślałam, o jakimś daniu z filetów rybnych, bo siostra jest wegetarianką, a właśnie takie zalegają w zamrażarce. Macie jakieś przepisy, żeby było zdrowo i smacznie? Może jakieś sosy słodko-kwaśne albo ostre, ważne żeby było wyraziście. Może jakieś zapiekanki, ogólnie najlepiej byłoby żeby uniknąć smażenia, może w tedy też bym się skusiła. Siostra rzadko u mnie bywa i chciałabym zrobić dobre wrażenie :D
Z góry dziękuję ;*
Ryba z duszonymi warzywami - zamiast oleju można podlać lekko wodą
http://vitalia.pl/index.php/mid/49/fid/341/diety/odchudzanie/du_id/919343/t_id/63752 
A tutaj mam takie coś jeszcze: dorsz z mozzarellą i pomidorami, ale nie wiem, czy o to Ci chodziło
http://twoja-dieta.pl/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=121983&catid=171 
dorsza z mozzarellą to chętnie bym zjadła:)
zrób marynatę z mleka/serka wiejskiego z pieprzem cytrynowym, sosem sojowym, koperkiem i zapiecz w niej rybę w piekarniku:)
wiem, ze nie na temat...ale...nie rozumiem takiego wegetarianizmu..jak sie zjada ryby...przeciez to tez zywe stworzenia..albo jesz mieso wszystkich zywych stworzen albo wcale...
Pasek wagi

najlatwiej oblozyc fileta plasterkami cytryny, swiezymi ziolami (szalwia, koperek, rozmary) mozna lekko podlac winem bialym, nastepnie w folie i do piekarnika!

-albo ugotowac takie fileciki w mleku, dodac ugotowane ziemniaki i zrobic placuszki rybne - ale to juz wymaga troche roboty!

miałam przygotowany (upieczony) filet z ryby,posmarowałam go odrobiną serka wiejskiego,wsadziłam na 30 sekund do mikrofalówki.po wyjęciu położyłam na rybę plasterki rzodkiewki,posypałam przyprawą do pomidorów(pomidorów nie dodawałam) i polałam ok.2 łyżkami jogurtu naturalnego.  połączenie składników może się wydawać dziwne,ale było bardzo smaczne(i znowu przepis mojego autorstwa,bo uwielbiam eksperymentować w kuchni)
Ja mam mało nowatorską, ale skuteczną metodę: do folii do pieczenia wrzucam dzwonka lub filety rybne, posypuję wegetą, pieprzem i co tam znajdę, zawiązuję worek, nakłuwam i wkładam do piekarnika nastawionego na 200 stopni. Wyciągam po pół godziny - polecam w ten sposób szczególnie łososia
ja robie tak, ze gotuje otręby na mleku i filet w żaroodpornym naczyniu zalewamtym,posypuje czosnkiem granulowanym,solą i bazylią.. na jakies 45 na 180, i wcinam z ketchupem
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.