Temat: Można zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Jak w temacie,bo robienie jajecznicy choćby na łyżce masła to już niestety dodatkowe kalorie...Próbowałyście bez? Da się w ogóle usmażyć jajka na jajecznicę bez tłuszczu? Choćby na teflonie?
Pasek wagi
jaki problem? najlepiej tak jak dziewczyna jakaś tu podała z mlekiem. ja robię tak, że mieszam w miseczce jajko, dolewam troszkę mleka (na oko), trochę soli. jajecznica wychodzi puszysta i żólciutka , jest pyszna:) możesz dodać do niej świeży szczypiorek. pycha:) albo smaż na odrobinie oliwy z oliwek :)
w sumie Agaszek ma rację, nie mozna zupelnie odciąć sie od łtuszczów bo dużo witamin rozpuszcza sie tylko w tłuszczach..
da się,na teflonie smaży się bez tłuszczu
Na teflonie:)
Od dawna robię jajecznicę na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, nic nie przywiera, gorzej z omletem, czasami trudno go odwrócić, rozwala się. W jakich proporcjach robicie omlet, z mąką czy bez mąki, z dodatkiem mleka, wody,czy z samych jaj, żeby się dobrze usmażył bez tłuszczu?
Ja na patelni GreenPan ( niby ekologiczna) zazwyczaj na wodzie, albo odrobinie tluszczu.
Do jajecznicy zawsze dodaje duza ilosc mleka, bo po prostu lubie :) .
Jak robie na teflonie to nic nie przywiera i jest ok.
Pasek wagi
tak, ja robiłam na patelnii teflonowej 0 masla 0oleju i czegokolwiek i powiem ci ze bardziej mi smakuje niz z tluszczem ;)
oczywiście że się da- tylko teflon
Ja nie pamiętam jak się robi jajecznicę na tłuszczu ... Od lat na patelni teflonowej, po prostu wylewam wymieszaną i doprawioną masę jajeczną. Zadnego problemu nie widzę.
Na marginesie - omlety tez bez mąki i bez tłuszczu :)
mi na teflonie bez tłuszczu wychodzi ,możesz śmiało spróbować

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.