Temat: Pizza dietetyczna:...

Witajcie Kochane :))

Mam pytanie, ponieważ mam ogromną ochotę na pizze postanowiłam, że będzie ona dziś moim obiadem i tu pytanie jakie dodatki??

Przepis na ciasto wzięłam z pamiętnika jednej z Was :)

Ciasto:

pół szklanki mąki pełnoziarnistej

pół łyżeczki oliwy

pół łyżeczki fruktozy ( i tu pytanie ponieważ takowej nie posiadam czym ją można zastąpić?? może być słodzik czy dać zwykły cukier??)

szczypta soli

drożdże ok 1/3 paczki

woda (ciepła)

Dodatki:

Czy Mozarella będzie dobrym zamiennikiem żółtego sera??

Chciałam dodać pieczarki, 3 plastry polędwicy z kurczaka lub tuńczyk z wody, przecier pomidorowy, troszkę czerwonej fasoli , może trochę szpinaku...

Nie wiem czy to dobry pomysł z tą pizza, doradźcie, druga już z normalnych czyt. niedietetycznych skl będzie dla rodzinki więc pewnie i tak bym się skusiła, wolę jednak uniknąć bomby kalorycznej :)

przecież tego cukru to się troszeczkę daje żeby wyrosły drożdże, już bez przesady..
Pasek wagi
wiem, że troszeczkę dlatego pytam czy jest sens zastępować go słodzikiem bo słyszałam że nie za bardzo nadaje się on do przeróbki cieplnej... czyli jednak radzicie wieśniaka :)
bo się roztapia tak samo jak ser a jest mniej kaloryczny :)
Pasek wagi
ja do pizzy dawalam jeszcze szklanke ugotowanych ziemniakow. ciasto bylo pulchniutkie jak brzegi pizzy z restauracji. 
ciekawe czy jak dodam do takiej pizzy te ziemniaczki to czy tak samo wydzie :P
ziemniaki?? pierwszy raz słysze :)
A ja słyszałam, że właśnie w pizzy hut dają ziemniaki, ale nie wiem czy to prawda. Jak dużo ziemniaków dajesz i w jakiej formie? Zmiksowane?

ej ludzie... a skąd bierzecie mąkę pełnoziarnistą albo makarony pełnoziarniste? ;S

 

z marketu (np make i makaron firmy Lubella) lub ze sklepow ze zdrowa żywnościa :)

szukałam w biedronce (mimo ze szykowałam sie ze nie znajde) i w kauflandzie. nie znalazłam. ;<

w miescie obok (bo mieszkam na wsi) nie ma zadnych sklepow ze zdrową żywnoscia.

W Tesco są i w Lidlu na pewno

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.