- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 czerwca 2011, 11:26
Witajcie Kochane :))
Mam pytanie, ponieważ mam ogromną ochotę na pizze postanowiłam, że będzie ona dziś moim obiadem i tu pytanie jakie dodatki??
Przepis na ciasto wzięłam z pamiętnika jednej z Was :)
Ciasto:
pół szklanki mąki pełnoziarnistej
pół łyżeczki oliwy
pół łyżeczki fruktozy ( i tu pytanie ponieważ takowej nie posiadam czym ją można zastąpić?? może być słodzik czy dać zwykły cukier??)
szczypta soli
drożdże ok 1/3 paczki
woda (ciepła)
Dodatki:
Czy Mozarella będzie dobrym zamiennikiem żółtego sera??
Chciałam dodać pieczarki, 3 plastry polędwicy z kurczaka lub tuńczyk z wody, przecier pomidorowy, troszkę czerwonej fasoli , może trochę szpinaku...
Nie wiem czy to dobry pomysł z tą pizza, doradźcie, druga już z normalnych czyt. niedietetycznych skl będzie dla rodzinki więc pewnie i tak bym się skusiła, wolę jednak uniknąć bomby kalorycznej :)
14 czerwca 2011, 11:37
14 czerwca 2011, 11:43
14 czerwca 2011, 11:49
14 czerwca 2011, 11:50
Ja mam taki sprawdzony przepis na ciasto:
- 2,5 szkl mąki (może być pełnoziarnista, razowa, orkiszowa, można pomieszać różne)
- 50 g drożdży
- 4 lyżki oleju
- 0,5 szkl wody
- sól
Do mąki wkruszam drożdże, wlewam letnią wodę i zostawiam aż pojawią się na drożdżach pęcherzyki (ok. 0,5 godz). Następnie wlewam olej i trochę soli do smaku , mieszam i zostawiam do wyrośnięcia. Później po przełożeniu na blaszkę nakłuwam widelcem i nakładam farsz. Piekę ok 20-25 min 200st.
Ciasto nie jest grube, fajnie podpieczone i zawsze się udaje. Polecam!!!
14 czerwca 2011, 11:51
14 czerwca 2011, 11:57
14 czerwca 2011, 12:00