Temat: Montignac - przepisy zgodne z zasadami diety:)

Jako, ze w pogaduchach czesto gina przepisy, fajnie bedzie jesli tu bedziemy wrzucac tylko przepisy bez zadnych zbednych komentarzy:)
 Roladki z feta:

cukinia
plastry bekonu
ser feta

Umyc cukinie , odkroic konce, pokroic na cienkie plastry wzdluz cukini, najlepiej obierakiem do warzyw.
Na desce ulozyc plaster bekonu, na bekonie dwa, trzy plastry cukini a na to ser feta. Zwinac roladki. Obsmazyc z obu stron , przelozyc do naczynia zaroodpornego lub na blaszke. Piec w temp. 200st. przez 20-30min.














mozna nacisnac prawym i pokaz obraz :)

to sa skany z ksiazki "schudnij z montignackiem "
Pasek wagi
ser żółty weglowy

1 kg sera białego chudego
1 i 1/2 litra mleka 1.5%tł;
3 białka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (warzywko,vegeta,kucharek) dla bardziej restrykcyjnych 1/2 łyżeczki soli

Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.Zagotować mleko w garnku z grubym dnem lub takim który nie przypala.Wrzucić na gotujące się mleko zmielony ser i gotować na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowy",ciągnący.Wyłożyć cedzak czystą ściereczką,wylać ser i odstawić na około godzinę żeby odciekł.Kiedy ser odcieknie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu,dodać białka,sodę,przyprawę warzywną i miksować mikserem żeby się nie przypaliło i żeby zrobił się jednolity i gładki.Przełożyć do plastikowego pojemnika (ja mam taki od lodów),wyrównać powierzchnię i pozostawić do wystygnięcia.Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Ciasto czekoladowe z mikrofali

Składniki:

4 płaskie łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka fruktozy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao (można mniej, jeżeli ktoś nie lubi tak intensywnego smaku czekolady)
bialko z jednego jajka
3 –4 łyżki mleka lub jogurtu
Filiżanka do herbaty, w której będziemy piec nasze ciastko

Wykonanie:

Wsypać wszystkie suche składniki do filiżanki i wymieszać. Wbić bialko i rozetrzeć go z suchymi składnikami. Dolać mleko bądź jogurt i energicznie całość wymieszać. Masa powinna znajdować się do ¾ wysokości naczynia. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 4 min 850 Watt, lub 3 minuty w 1000 Watt.
MUFFINY BRZOSKWINIOWE 12 sztuk

Składniki mokre:
    2 białka
    1 szklanka maślanki
    1/4 szklanki mleka


Składniki suche:
    2 1/2 szklanki maki orkiszowej
    1 płaska łyżeczka sody
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki fruktozy

    3 brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w kostke, moga byc inne owoce, np. gruszki, maliny, truskawki, jagody.....


W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych wlać mokre, szybko wymieszać, ma być grudkowate. Dodać brzoskwinie i wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papierem. Piec 20-25 min w 180 stopni.
Chleb razowy mieszany
na zakwasie


Przed przystąpieniem do działania szykujemy sobie dwie miski z zamykaną pokrywką.
W jednej przygotujemy namaczankę a w drugiej zaczyn.

Namaczanka 370 g:
to namoczona dzień wcześniej mąka.

200g mąka pszenna razowa 1850 (lub orkiszowa typ 1850)
1/2 łyżeczki soli
170g mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu (ja zwykle robię mix)

wszystkie składniki ładnie ze sobą łączymy i zamykamy w pudełko nr 1, odstawiamy na 12-24 h.

Zaczyn 460g:

60 - 70g płynny, aktywny zakwas (tzn. nie prosto z lodówki, nakarmiony min. 8 h wcześniej)
200 g mąka żytnia 2000
200 g letniej przegotowanej wody

Składniki na zaczyn dokładnie ze sobą mieszamy i zamykamy w pudełko nr 2. Ja zwykle czekam ok. 18 - 24 h


Ciasto na chleb:


namaczanka
cały zaczyn
60 g mąka żytnia (ja sypię w zależności od tego jaki chcę chleb - czasem orkisz, czasem żytnią)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju

skłądniki dodatkowe - można dodac podduszoną cebulkę, paprykę
na II fazie super z podprażonymi ziarnami słonecznika + siemie lniane


W dniu wypieku (czyli 18-24 h po zamknięciu namaczanki i zaczynu w pudełkach) wszystko ze sobą połączyc (namaczankę, zaczyn i pozostałe składniki) i dokładnie wymieszac. Po krótkiej przerwie wymieszac jeszcze raz (przy drugim mieszaniu jest czas żeby dodac składniki dodatkowe.
Jeżeli zachodzi potrzeba można na tym etapie dodac odrobinę mąki lub wody. Pozostawic w przykrytym naczyniu na ok 1 h.
Po tym czasie ciasto przełożyc do fory wyłożonej papierem. Chleb wyrasta ok. 4-5 h.

Piekarnik nagrzac do 230 stopni. Po włożeniu chleba obniżyc temp. do 200 stopni i piec 45 min.
Ja zwykle wyciągam chleb z formy i wkładam z samym papierem do piekarnika jeszcze na jakieś 10-15 min w temp. 120 stopni.

Chlebek wychodzi pięknie wyrośnięty, ma mięciutki, lekko wilgotny miękisz. Skórka jest bardzo cieniutka i miękka.

POLECAM!

Sernik :

500gr. sera chudego
200gr. jogutru do 1.5%
4 lyzki fruktozy ( jesli lubicie bardziej slodkie mozna dodac wiecej)
20gr. zelatyny
1/2 szkl. wrzacej wody
aromat waniliowy

Zmiksowac ser na puszysta mase, dodac jogurt, fruktoze i aromat. Zmiksowac. Zelatyne rozpuscic we wrzatku, przestudzic dodac do sernika, zmiksowac.
Przelac do naczynia i wstawic do lodowki do zgestnienia.
Mozna do tego zrobic galaretke. Np. truskawki 250gr. zmiksowac z fruktoza , dodac rozpuszczoan w wodzie zelatyne okolo 7-8gr. Zmieszac z truskawkami. Wylac na sernik i wstawic do lodowki.
Bulki drozdzowe.
500gr. maki pp
330 ml. wody lub mleka do 1.5% ( mozna pol na pol)
lyzka oliwy
1 lyzeczka soli
10gr. drozdzy suchych
Wszystkie skladniki wymieszac, wyrobic ciasto , odstawic do wyrosniecia przykryte sciereczka na okolo 2godz. lub do podwojenia odjetosci. Ciasto wylozyc na oproszony maka blad, wyrobic jeszcze chwile, formowac buleczki . Odstawic na kolejne 20-30min. Po tym czasie wlozyc buleczki  do piekarnika na 20min. na 200stopni. 
Powidlo sliwkowe ( morelowe):

Nie bede podawac konkretnych proporcji
sliwki suszone
woda
sok z cytryny

Sliwki suszone wlozyc do miski, zalac woda tyle, zeby sliwki byly przykryte. mozna je ugotowac w mikrofali okolo 5-6min. lub w garnku na kuchence okolo 10-15min.
Nastepnie zblendowac jeszcze gorace, dodac sok  z cytryny. Przelozyc do pojemniczkow i przechowywac w lodowce.
Tak samo postepowac z morelami suszonymi.

CZEKOLADOWY CHLEB Z MASZYNY LUB Z PIECA:  ( z blogu " Strega gotuje")

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 600 g mąki pszennej 1850 (grahama)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyzki fruktozy
  • 10 czubatych łyżeczek kakao
  • 100 g bialego, chudego sera - dodać pokruszony
  • 20 g świeżych drożdzy

Wersja maszynowa

Wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności (w mojej maszynie najpierw ciekłe, potem te trochę gęstsze, na końcu mąka) wsypać do maszyny. Właczyć program normal.

Wersja dla nie posiadających maszyny do chleba

Z  2 łyżek ciepłego mleka, drożdzy, szczypty fruktozy i łyżeczki maki zrobic zaczyn. Odstawić na kwadrans. Mąkę połaczyć z kakao i solą.  Dodać wyrośniety zaczyn, pokruszony biały ser i powoli dolewać ciepłe mleko. Zagnieść ciasto (może byc lekko lepkie) odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Potem lekko odgazować, przełozyc do wysmarowanej oliwą małej keksówki i odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejce, żeby podrosło. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę.

Smacznego!

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.