Temat: Montignac - przepisy zgodne z zasadami diety:)

Jako, ze w pogaduchach czesto gina przepisy, fajnie bedzie jesli tu bedziemy wrzucac tylko przepisy bez zadnych zbednych komentarzy:)

KONFITURA Z TRUSKAWEK:        ( przepis z bloga " Strega gotuje")

Składniki:

  • 1,5 - 1,8 kg truskawek, umytych i pozbawionych szypułek
  • 3/4 szklanki fruktozy
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżki wody

 

Truskawki kroimy na ćwiartki lub połowki, z zależności od tego, jak są duże - osobiście zostawiłam kilka w całości, żeby mocniej czuć owoce w konfiturze. Do garnka wrzuciłam owoce, zasypałam fruktozą, wlałam 5 łyżek wody i zaczęłam gotować na malutkim ogniu. Co jakiś czas zbierałam pianę z powierzchni przyszłej konfitury. Kiedy truskawki  zmniejszyły nieco swoją objętość, wlałam sok z cytryny.  Prazyłam całość na małym ogniu, aż zrobiła się konfitura - wtedy wziełam mały talerzyk, kapnęłam ociupinke i sprawdziłam czy konfitura zgęstniała odpowiednio. Przełozyłam ją do słoików i pasteryzowałam.

Smacznego!

 CZEKOLADOWA PASTA Z CIECIERZYCY    (przepis z bloga "Strega gotuje")

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyzki fruktozy (jak ktoś lubi słodkie, może dać więcej)
  • 1 szklanka letniej wody.

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy na co najmniej 8 godzin zimną wodą, żeby zmiękła. Następnie wylewamy wodę, opłukujemy ciecierzycę i gotujemy ją około 45 - 60 minut w lekko osolonej wodzie (ja zapomniałam i posoliłam wodę dopiero po pół godzinie). Cieciorka ma być miękka, ale nie powinna przypominać paćki. Odcedzaamy ją i zostawiamy, by lekko przestygła. W tym czasie rozpuszczamy w wodzie kakao z fruktozą. Wsypujemy do głębszego naczynia naszą cieciorkę, wlewamy wodę z kakao i fruktozą i blendujemy na gładką masę. Jemy z chlebem, albo przekładamy ciasto, smarujemy nią muffinkę lub drożdżówkę... Idę, bo się rozmarzyłam.

Smacznego!

to i ja się dorzuce z przepisem na pycha jabłecznik :)

Składniki:
3 białka
1/2 szklanki fruktozy

1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pp
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 - 4 jabłuszka pokrojone w 8 lub 16
1/2 łyżeczki cynamonu


Białka ubić z fruktozą. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. wylać ciasto do niedużej foremki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka i posypać cynamonem.
Piec ok 35 - 40 minut.

Smacznego:)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.