- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 maja 2011, 21:14
31 maja 2011, 08:17
KONFITURA Z TRUSKAWEK: ( przepis z bloga " Strega gotuje")
Składniki:
Truskawki kroimy na ćwiartki lub połowki, z zależności od tego, jak są duże - osobiście zostawiłam kilka w całości, żeby mocniej czuć owoce w konfiturze. Do garnka wrzuciłam owoce, zasypałam fruktozą, wlałam 5 łyżek wody i zaczęłam gotować na malutkim ogniu. Co jakiś czas zbierałam pianę z powierzchni przyszłej konfitury. Kiedy truskawki zmniejszyły nieco swoją objętość, wlałam sok z cytryny. Prazyłam całość na małym ogniu, aż zrobiła się konfitura - wtedy wziełam mały talerzyk, kapnęłam ociupinke i sprawdziłam czy konfitura zgęstniała odpowiednio. Przełozyłam ją do słoików i pasteryzowałam.
Smacznego!
Edytowany przez Lusilka59 31 maja 2011, 08:20
31 maja 2011, 08:19
CZEKOLADOWA PASTA Z CIECIERZYCY (przepis z bloga "Strega gotuje")
Składniki:
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy na co najmniej 8 godzin zimną wodą, żeby zmiękła. Następnie wylewamy wodę, opłukujemy ciecierzycę i gotujemy ją około 45 - 60 minut w lekko osolonej wodzie (ja zapomniałam i posoliłam wodę dopiero po pół godzinie). Cieciorka ma być miękka, ale nie powinna przypominać paćki. Odcedzaamy ją i zostawiamy, by lekko przestygła. W tym czasie rozpuszczamy w wodzie kakao z fruktozą. Wsypujemy do głębszego naczynia naszą cieciorkę, wlewamy wodę z kakao i fruktozą i blendujemy na gładką masę. Jemy z chlebem, albo przekładamy ciasto, smarujemy nią muffinkę lub drożdżówkę... Idę, bo się rozmarzyłam.
Smacznego!
Edytowany przez Lusilka59 31 maja 2011, 08:23
31 maja 2011, 21:02
to i ja się dorzuce z przepisem na pycha jabłecznik :)
Składniki:
3 białka
1/2 szklanki fruktozy
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pp
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 - 4 jabłuszka pokrojone w 8 lub 16
1/2 łyżeczki cynamonu
Białka ubić z fruktozą. Dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. wylać ciasto do niedużej foremki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć jabłka i posypać cynamonem.
Piec ok 35 - 40 minut.
Smacznego:)