- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 maja 2011, 21:14
29 maja 2011, 21:17
29 maja 2011, 21:31
29 maja 2011, 21:56
29 maja 2011, 21:57
29 maja 2011, 21:57
29 maja 2011, 23:12
29 maja 2011, 23:48
30 maja 2011, 11:20
Skladniki na 5 sztuk:
500 g maki ppDo duzego naczynia wsypac make, oliwe, sol, drozdze. Wlac wode i wyrobic ciasto. Wyrabiac przez 5 minut, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przykryc sciereczka i pozostawic w ciepłym miejscu do podwojenia objetości (około 2 godz).
Po tym czasie ciasto wyjac na oproszona maka powierzchnie, podzielic na 5 rownych kawalkow. Kazdy kawalek uformować w kulke/buleczke, nastepnie mokrym palcem zrobic w kulce otwor o szerokosci 3,5 cm (najpierw jednym palcem, krecimy ciasto wokoł palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).
W garnku
zagotowac 2 litry wody, do ktorej dodac 1 łyzke sody.
Doprowadzic do wrzenia. Klasc na wodzie bajgle,
gotować 1 minute z kazdej strony.
Przygotowac
blache do pieczenia, posmarowac olejem lub wyłozyc papierem. Klasc bajgle (mogą byc jeszcze cieple), posypać gruba sola i kmienkiem. Mozna tez uzyc maku lub sezamu.
Piec w temperaturze 200ºC przez 15-20 minut. Studzic na kratce.
Smacznego :)
30 maja 2011, 11:25