Temat: Montignac - przepisy zgodne z zasadami diety:)

Jako, ze w pogaduchach czesto gina przepisy, fajnie bedzie jesli tu bedziemy wrzucac tylko przepisy bez zadnych zbednych komentarzy:)
wegetariańskie i nie tylko prz3episy vitalijek zebrane przezemnie do jednego pliku worda
http://www.wrzuc.to/RR0ljXBVzt.wt 
gdy się najedzie na spisie treści na szukaną pozycję i kliknie na nią trzymając ctrl to skoczy do przepisu:)
Rogaliki drozdzowe z kapusta i pieczarkami.

400 g maki PP
1 łyzeczka suszonych drozdzy
1 łyzka oliwy
1 łyzka fruktozy
1,5 łyzeczki soli
270 ml wody

Farsz
200gr. kapusty kiszonej
4-5 pieczrek
1 cebula

Make wymieszac z drozdzami i suchymi skladnikami, mieszajac powoli wlewac wodę i oliwe. Zagniesc ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętosci ciasta.
Na oproszonym maka blacie polozyc ciasto, rozpłaszczyc je na okrag o grubosci 1-2 cm.
Ostrym nozem zrobic w okregu 4 naciecia tak, by powstało 8 kawalkow ciasta.
Kapuste ugotowac, drobno posiekac. pieczarki i cebule drobno posiekac, zeszklic na kilku kroplach oliwy. Wymieszac z kapusta, doprawic.
Na kazdy kawalek nalozyc farsz i zwijac zaczynajac od dluzszego boku.
Blachę do pieczenia wylożyć papierem. Przelozyc na nia rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzac piekarnik do 190 st C.
Wyrosniete rogale posmarowac rozbeltanym bialkiem i posypac kminkiem (niekoniecznie)
Piec 20-30 minut.
.
Pasek wagi
.
Pasek wagi
.
Pasek wagi

SapereAude87 z kąd masz przepisy ? Bo nie wiem jak inni ale ja nie mam takiego rewelacyjnego wzroku żeby to przeczytać ;) A wyglądają tak pięknie... 

"ctrl" +  "+" powiększa widok 
Razowe bajgle:

Skladniki na 5 sztuk:

500 g maki pp
1 łyzeczka soli

1 lyzeczka oliwy
1 1/2 łyzeczki suchych drozdzy

340 ml wody
lub mleka do 1.5% ( mozna pol na pol)
kminek i gruba sol  do posypania 

Do duzego naczynia wsypac make, oliwe, sol, drozdze. Wlac wode i wyrobic ciasto. Wyrabiac przez 5 minut, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przykryc sciereczka i pozostawic w ciepłym miejscu do podwojenia objetości (około 2 godz).

Po tym czasie ciasto wyjac na oproszona maka powierzchnie, podzielic na 5 rownych kawalkow. Kazdy kawalek uformować w kulke/buleczke, nastepnie mokrym palcem zrobic w kulce otwor o szerokosci 3,5 cm (najpierw jednym palcem, krecimy ciasto wokoł palca, jak się rozszerzy - to dwoma palcami).

  W  garnku zagotowac 2 litry wody, do ktorej dodac 1 łyzke sody. Doprowadzic do wrzenia.   Klasc na wodzie bajgle, gotować 1 minute z kazdej strony.

Przygotowac blache do pieczenia, posmarowac olejem  lub wyłozyc  papierem. Klasc  bajgle (mogą byc jeszcze cieple), posypać gruba sola i kmienkiem. Mozna tez uzyc maku lub sezamu.

Piec w temperaturze 200ºC przez 15-20  minut. Studzic na kratce.

Smacznego :)


PIZZA

300gr. maki z pelnego przemialu

200 gr. wody
1 lyzeczka oliwy
1 lyzeczka soli
oregano

Wszystkie skladniki polaczyc, wyrobic ciasto i odstawic przykryte sciereczka w cieple miejsce na okolo 1godz. lub do podwojenia odjetosci. Przelozyc na stolnice, lekko wyrobic , Uformować spod na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Spod posmarowac sosem pomidorowym, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC), choć ja zazwyczaj piekę krócej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.