- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 maja 2011, 11:27
hej, pisałam już o tym wcześniej- o moich mufinkach bez grzechu. Jednak chciałam uzupełnić mój post gdyż piekłam je po raz drugi i zrobiłam zdięcia ciastek. Na jednym zdięciu (gdzie są 2 mufinki) widać wgniecenia, zrobiły się dlatego gdyż miałam tylko jedną formę i musiałam je szybko wyjąć aby upiec kolejną partię, a są bardzo delikatne i powinny trochę poczekać aby trochę odparowały.
Załączam przepis i zdięcia
Składniki:
szklanka mąki (graham/pełnoziarnistej)
dojrzały banan (tego owocu nie można zamienić-jest niezbędny)
2 jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki jagód (ewentułalnie truskawek, porzeczek lub innych owocków)
łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób:
Jajka miksujemy z jogurtem i dodajemy rozgniecionego banana.
Dodajemy mąke z sodą. Miksujemy
Jagody rozgniatamy, przenosimy na sitko by trochę obciekły (za dużo soku)
Dodajemy i miksujemy aż uzyskamy jednolitą mase.
Przelewamy do foremek (najlepiej teflonowych bez natłuszczania, od papierowych sie trudno odrywa) jeśli jednak nie mamy teflonowych to ryzykujemy, albo będzie trzeba trochę natłuścić.
Pieczemy ok 15-20 minut w 200 stopniach.
Te mufinki nie będą bardziej niezdrowe i kaloryczne niż chleb, właściwie mają nawet więcej witamin dzięki owocom. :)
1 czerwca 2011, 15:39
2 czerwca 2011, 15:57
2 czerwca 2011, 17:35
3 czerwca 2011, 22:58