- Dołączył: 2011-04-20
- Miasto: Żary
- Liczba postów: 343
28 maja 2011, 15:44
składniki :
4 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 spore marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzeczki cynamonu
słodzik
sposób przygotowania :
Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać słodzik w płynie, lub w pudrze w takiej ilośc jaka nam pasuje.
Do białek dodać zółtka, następnie 3 łyzki maki kukurydzianej, proszek do pieczenia cynamon i wszystko wymieszać. na koncu dodaś startą na drobnych oczkach marchew wymieszać i włożyc do formy keksówki. Wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min w piekarniku na 180 stopni ;)
smacznego ;d
tak wyglada po zrobieniu ;)
tylko nie mam pojęcia ile ma kcal ..
Edytowany przez Raczkosia 28 maja 2011, 15:48
- Dołączył: 2011-05-27
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 118
29 maja 2011, 09:33
Ojj w najbliższym czasie będe musiała wypróbować, jadłam je kiedyś ale niestety nie wzięłam przepisu :(
A tutaj jeszcze mniej kaloryczne pewnie niz tamto, super!:)
- Dołączył: 2011-05-03
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 928
29 maja 2011, 12:09
boskie ;) można dać fruktozę lub cukier zamiast słodziku? w jakiej ilości w ogóle wsypujesz, jedna łyżka?
- Dołączył: 2010-03-02
- Miasto: Chatka Puchatka
- Liczba postów: 3309
29 maja 2011, 13:49
też uwielbiam ciasto marchewkowe ale rowniez nie mialam dietetycznego przepisu! wlasnie jade na zakupy i zakupie potrzebne składniki :D pochwale się ciastem wieczorem :D dzieki :)
- Dołączył: 2010-03-02
- Miasto: Chatka Puchatka
- Liczba postów: 3309
29 maja 2011, 22:26
zrobiłam ciacho - wyszło pyszne! tylko trochę mi siadło, bo dałam za dużą temperature :( tylko dodałam więcej glukozy... powiedzcie mi czy glukoza to samo, co słodzik?
- Dołączył: 2009-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 378
31 maja 2011, 14:39
nie, glukoza to cukier prosty, ma tyle samo kalorii co zwykły cukier.
- Dołączył: 2011-08-08
- Miasto: Skierniewice
- Liczba postów: 12
8 sierpnia 2011, 21:40
Dzięki za przepis, na pewno niebawem wypróbuję, zapewne będzie to w którąś sobotę, bo od czasu do czasu w sobotę lub niedziele robię sobie "czas wolny" od diety - oczywiście nie chodzi o obżarstwo, ale takie właśnie sięganie po ciasto. A pierwszy raz smak tego ciasta poznałem kilka dni temu w coffeheaven - mega miażdżący smak. Owszem, u nich jest z kremem, ale to i tak nic nie przeszkadza, jak się potem spali jakimś marszem lub innym ćwiczeniem :)
Ja osobiście zamierzam zastosować fruktozę. Myślę, że nie powinno być z tym problemów :)
- Dołączył: 2008-05-04
- Miasto: Ciechanów
- Liczba postów: 4
10 września 2011, 07:45
robiłam to ciasto i jest ohydne zupełnie nie smakuje jak prawdziwe ciasto bleee.... Ja robię ciasto marchewkowe z zwykłego przepisu tylko zamieniam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, dodaję trzy łyżeczki otrębów i ograniczam szklankę oleju na 1/4 i jest pyyyycha smakuje tak samo jak z przepisu który robi moja mama.
- Dołączył: 2008-05-04
- Miasto: Ciechanów
- Liczba postów: 4
10 września 2011, 07:47
robiłam to ciasto i jest ohydne zupełnie nie smakuje jak prawdziwe
ciasto bleee.... Ja robię ciasto marchewkowe z zwykłego przepisu tylko
zamieniam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, dodaję trzy łyżeczki otrębów i
ograniczam szklankę oleju na 1/4 i jest pyyyycha smakuje tak samo jak z
przepisu który robi moja mama.