Temat: pycha dietetyczne ciasto marchewkowe ;)

składniki :
4 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 spore marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzeczki cynamonu
słodzik

sposób przygotowania :

Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać słodzik w płynie, lub w pudrze w takiej ilośc jaka nam pasuje.
Do białek dodać zółtka, następnie 3 łyzki maki kukurydzianej, proszek do pieczenia cynamon i wszystko wymieszać. na koncu dodaś startą na drobnych oczkach marchew wymieszać i włożyc do formy keksówki. Wyłozonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 min w piekarniku na 180 stopni ;)

smacznego ;d



  1. tak wyglada po zrobieniu ;)

    tylko nie mam pojęcia ile ma kcal ..

Ojj w najbliższym czasie będe musiała wypróbować, jadłam je kiedyś ale niestety nie wzięłam przepisu :(
A tutaj jeszcze mniej kaloryczne pewnie niz tamto, super!:)
boskie ;) można dać fruktozę lub cukier zamiast słodziku? w jakiej ilości w ogóle wsypujesz, jedna łyżka?
Pasek wagi
też uwielbiam ciasto marchewkowe ale rowniez nie mialam dietetycznego przepisu! wlasnie jade na zakupy i zakupie potrzebne składniki :D pochwale się ciastem wieczorem :D dzieki :)
zrobiłam ciacho - wyszło pyszne! tylko trochę mi siadło, bo dałam za dużą temperature :( tylko dodałam więcej glukozy... powiedzcie mi czy glukoza to samo, co słodzik?
nie, glukoza to cukier prosty, ma tyle samo kalorii co zwykły cukier.
Dzięki za przepis, na pewno niebawem wypróbuję, zapewne będzie to w którąś sobotę, bo od czasu do czasu w sobotę lub niedziele robię sobie "czas wolny" od diety - oczywiście nie chodzi o obżarstwo, ale takie właśnie sięganie po ciasto. A pierwszy raz smak tego ciasta poznałem kilka dni temu w coffeheaven - mega miażdżący smak. Owszem, u nich jest z kremem, ale to i tak nic nie przeszkadza, jak się potem spali jakimś marszem lub innym ćwiczeniem :)
Ja osobiście zamierzam zastosować fruktozę. Myślę, że nie powinno być z tym problemów :)
kocham.te.ciasto
robiłam to ciasto i jest ohydne zupełnie nie smakuje jak prawdziwe ciasto bleee.... Ja robię ciasto marchewkowe z zwykłego przepisu tylko zamieniam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, dodaję trzy łyżeczki otrębów i ograniczam szklankę oleju na 1/4 i jest pyyyycha smakuje tak samo jak z przepisu który robi moja mama.
Pasek wagi
robiłam to ciasto i jest ohydne zupełnie nie smakuje jak prawdziwe ciasto bleee.... Ja robię ciasto marchewkowe z zwykłego przepisu tylko zamieniam mąkę pszenną na pełnoziarnistą, dodaję trzy łyżeczki otrębów i ograniczam szklankę oleju na 1/4 i jest pyyyycha smakuje tak samo jak z przepisu który robi moja mama.
Pasek wagi
kocham je

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.