- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 października 2023, 13:24
Ten wątek będzie nam służył do umieszczania naszych przepisów by nie tracić czasu na wyszukiwanie ich na naszym wątku głównym.
Zapraszam do wrzucania swoich inspiracji kulinarnych a do pogaduch zapraszam tutaj
30 października 2024, 13:09
SOS PAPRYKOWY
Składniki: na pół porcji
3 kg papryki 1,5 kg
1 szklanka oliwy 0,5 szklanki oleju
2 szklanki cukru 1 szklanka cukru
1 łyżeczka chili 0, 5 łyżeczki chili lub papryki ostrej
3 łyżki soli 1,5 łyżki soli
2 główki czosnku 1 główka czosnku (lub mniej- 3 ząbki)
3 słoiczki koncentratu pomid. 1,5 słoiczka konc. pom. (średniego)
0,5 szklanki soku cytrynowego ¼ szklanki soku z cytryny
3 liście laurowe 2 liście laurowe
1 łyżeczka bazylii 0,5 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
4 ziela angielskie 2 ziela angielskie
cynamon, imbir, pieprz – wg uznania
Wykonanie:
Surową paprykę zmielić, dodać olej, cukier, sól i gotować 25 minut.
Później dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet (sok cytrynowy) koncentrat pomidorowy, liście laurowe, bazylię, pieprz do smaku i gotować to jeszcze 10 minut.
Pasteryzować 5 minut.