Temat: Razem ku zdrowiu i kondycji - przepisy

Ten wątek będzie nam służył do umieszczania naszych przepisów by nie tracić czasu na wyszukiwanie ich na naszym wątku głównym.

Zapraszam do wrzucania swoich inspiracji kulinarnych a do pogaduch zapraszam tutaj

Pasek wagi

SOS PAPRYKOWY


Składniki:                                                               na pół porcji

3 kg papryki                                                            1,5 kg

1 szklanka oliwy                                                      0,5 szklanki oleju

2 szklanki cukru                                                      1 szklanka cukru

1 łyżeczka chili                                                       0, 5 łyżeczki chili lub papryki ostrej

3 łyżki soli                                                              1,5 łyżki soli

2 główki czosnku                                                     1 główka czosnku (lub mniej- 3 ząbki)

3 słoiczki koncentratu pomid.                                  1,5 słoiczka konc. pom. (średniego)

0,5 szklanki soku cytrynowego                                  ¼ szklanki soku z cytryny

3 liście laurowe                                                       2 liście laurowe

1 łyżeczka bazylii                                                    0,5 łyżeczki bazylii

1 łyżeczka ziół prowansalskich                                 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

4 ziela angielskie                                                     2 ziela angielskie

cynamon, imbir, pieprz – wg uznania

Wykonanie:

Surową paprykę zmielić, dodać olej, cukier, sól i gotować 25 minut.

Później dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet (sok cytrynowy) koncentrat pomidorowy, liście laurowe, bazylię, pieprz do smaku i gotować to jeszcze 10 minut.

Pasteryzować 5 minut.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.