Temat: Razem ku zdrowiu i kondycji - przepisy

Ten wątek będzie nam służył do umieszczania naszych przepisów by nie tracić czasu na wyszukiwanie ich na naszym wątku głównym.

Zapraszam do wrzucania swoich inspiracji kulinarnych a do pogaduch zapraszam tutaj

Pasek wagi

Chleb:

- 300ml cieplej wody + 7g suchych drożdży + 2 łyżeczki cukru - mieszasz, odstawiasz aż pojawi się piana

- do miski wsypujesz 500g mąki np pszennej + łyżkę/ 1.5 łyżki soli + dodatki (czarnuszka, nasiona chia, słonecznik, sezam, mak itd itp) 

-wszystko mieszasz, wyrabiasz aż do uzyskania takiej konsystencji ciastoliny


-formujesz kule, odstawiasz do miski wysypanej mąka, przykrywasz albo folia spożywcza, albo szmatką, odstawiasz w ciepłe, ciemne miejsce - ja daje do piekarnika na minimum 2 godziny


-po tym czasie urosniete ciasto jeszcze raz wyrabiasz, formujesz i głęboko nacinasz np w kłosa


-wsadzasz do piekarnika, nastawiasz na 190 stopni gora dol bez termoobiegu, 50 minut i gotowe

Niezbyt kaloryczny ale pyszny przepis:

Składniki:

+ pieprz, papryka jak ktoś lubi

Makaron gotujemy al dente, brokuł bo zblanszowaniu gotujemy około 6 minut, ser trzemy.

W naczyniu żaroodpornym przekladamy warstwami (makaron, ser, brokul, torteloni, na sam wierzch śmietanka):

wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 

200 stopni gora dół

180 z termoobiegiem

na 20-25 min (aż się przyrumieni)

Wegański gulasz afrykański – SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule czerwone
  • 3 średnie marchewki (nie obieram ich ze skórki, zwłaszcza jeśli kupuję ekologiczne)
  • 2 papryki żółte lub czerwone
  • 4 duże pomidory (ze skórką)
  • 250 g pieczarek (ze skórką)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½–1 świeżej chili lub ½–1 łyżeczki chili w proszku (niekoniecznie)
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka garam masala lub curry w proszku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła orzechowego lub dokładnie zmielonych orzechów ziemnych (ja mielę orzechy)
  • 2–3 łyżki sezamu czarnego lub białego
  • 1 puszka fasoli czerwonej, białej lub czarnej lub puszka cieciorki – bez zalewy (niekoniecznie)

Wegański gulasz afrykański – WYKONANIE

  1. Na bardzo dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (lub do garnka z taką powłoką) wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się zagotuje wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Dorzucamy pokrojoną w słupki marchewkę i dusimy przez kolejnych kilka minut. Jeśli trzeba, dolewamy trochę wody. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną chili, kurkumę, garam masala oraz pieprz i mieszamy. Po minucie dorzucamy pokrojone paprykę, pomidory, pieczarki oraz koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko do miękkości. Warzywa puszczą sporo płynu.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy masło orzechowe, które zagęści sos, sól, sezam oraz ewentualnie fasolę. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę bez przykrycia.

Ze strony wegepedia, nieco zmodyfikowany. Ja dodaję jeszcze cukinię.

Pasek wagi

Zupa Z Cukinii Palce Lizać…


Składniki (dla 4 osób)

2 średniej wielkości cukinie
1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego
2-3 ząbki czosnku
garść natki pietruszki lub koperku
4 łyżeczki pestek dyni lub migdałów
1 litr wody
sól i pieprz do smaku
szczypta chilli

Wykonanie
Obrać czosnek i pokroić go na kawałki. Cukinię pokroić w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek i pokrojoną cukinię. Smażyć około 5 minut, aż cukinia lekko się przyrumieni. Zalać ugotowaną wodą z czajnika i gotować jeszcze kilka minut, aż cukinia będzie miękka.
Zdjąć zupę z ognia i zmiksować.

Ja lubię bardziej gęstą zupę, jeśli wolisz mniej gęstą, możesz dolać do zupy przegotowanej wody.
Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni prażymy migdały lub pestki dyni i posypujemy nimi zupę.

Migdały praży się krótko, ponieważ bardzo szybko się przypalają, są wtedy gorzkie. Pestki dyni kiedy są już gotowe zaczynają „strzelać” na patelni.
Na koniec siadamy do stołu i zajadamy się tymi pysznościami 😍

Pasek wagi

Piersi Danusi 😍


Składniki:

  • 1 duży por,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka wegety,
  • ½ łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 duży jogurt grecki,
        • 3 czubate łyżki majonezu,
        • 100g żółtego sera.

Sposób przygotowania
Pora umyć, pokroić w cienkie krążki i wyłożyć nim całe naczynie żaroodporne lub blaszkę (21cm x 28cm). Piersi z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki i poukładać na kawałkach pora. Każdy kawałek mięsa posypać wegetą i papryką oraz startym na grubych oczkach serem żółtym. W misce wymieszać dobrze jogurt grecki z majonezem, najlepiej za pomocą blendera. Piersi i kawałki pora "przykryć" sosem. Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Kilka moich podpowiedzi

  • Przygotowałam zgodnie z przepisem. Wcześniej tylko wysmarowałam naczynie do zapiekania masłem. Piersi z kurczaka pokroiłam, jak mówi przepis i w oddzielnej miseczce doprawiłam wegetą domowej roboty, solą, pieprzem i odrobiną świeżej ostrej papryki. Mięso powinno być doprawione dość zdecydowanie. Nawet można doprawić go na godzinę przed pieczeniem.
  • Pora po pokrojeniu w talarki i wyłożeniu do naczynia, lekko posoliłam.
  • Użyłam sera mozzarella, tego w bloku do pizzy, więcej niż w przepisie, zdecydowanie więcej, bo drugie tyle.
  • Jogurt grecki w kubeczku o wadze 340g i 3 łyżki majonezu, w sam raz na tę porcję.
  • Zapiekałam 30 minut. Jadłam bez żadnych dodatków. Na pewno powtórzę to danie! Bardzo polecam:)


przepis z neta ale wypróbowany wielokrotnie, polecam 😛

Pasek wagi

klaudiaa_edytaa napisał(a):

Niezbyt kaloryczny ale pyszny przepis:

Składniki:

+ pieprz, papryka jak ktoś lubi

Makaron gotujemy al dente, brokuł bo zblanszowaniu gotujemy około 6 minut, ser trzemy.

W naczyniu żaroodpornym przekladamy warstwami (makaron, ser, brokul, torteloni, na sam wierzch śmietanka):

wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 

200 stopni gora dół

180 z termoobiegiem

na 20-25 min (aż się przyrumieni)

miało być niezbyt kaloryczny czy bardzo kaloryczny?:) bo dla mnie to wygląda na bombę kaloryczna:) mam dość fit przepis na pyszny makaron z brokułami:)

sacria napisał(a):

klaudiaa_edytaa napisał(a):

Niezbyt kaloryczny ale pyszny przepis:

Składniki:

+ pieprz, papryka jak ktoś lubi

Makaron gotujemy al dente, brokuł bo zblanszowaniu gotujemy około 6 minut, ser trzemy.

W naczyniu żaroodpornym przekladamy warstwami (makaron, ser, brokul, torteloni, na sam wierzch śmietanka):

wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 

200 stopni gora dół

180 z termoobiegiem

na 20-25 min (aż się przyrumieni)

miało być niezbyt kaloryczny czy bardzo kaloryczny?:) bo dla mnie to wygląda na bombę kaloryczna:) mam dość fit przepis na pyszny makaron z brokułami:)

niezbyt kaloryczny - niezbyt wpisuje się w te grupę pod względem kalori

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

Szpinak rozmrozić i odcisnąć. Włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty aż całkowicie zmięknie. Dodać dużo czosnku + pieprzu.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na desce (jeśli nie jest cienko rozwałkowane, należy to zrobić). Pokroić na kwadraty.

Na ciasto wyłożyć szpinak z patelni i ser feta.

Zwinąć w kieszonki. Ułożyć na przygotowanej blaszce z papierem. Można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, przez ok. 30 minut.

klaudiaa_edytaa napisał(a):

sacria napisał(a):

klaudiaa_edytaa napisał(a):

Niezbyt kaloryczny ale pyszny przepis:

Składniki:

+ pieprz, papryka jak ktoś lubi

Makaron gotujemy al dente, brokuł bo zblanszowaniu gotujemy około 6 minut, ser trzemy.

W naczyniu żaroodpornym przekladamy warstwami (makaron, ser, brokul, torteloni, na sam wierzch śmietanka):

wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 

200 stopni gora dół

180 z termoobiegiem

na 20-25 min (aż się przyrumieni)

miało być niezbyt kaloryczny czy bardzo kaloryczny?:) bo dla mnie to wygląda na bombę kaloryczna:) mam dość fit przepis na pyszny makaron z brokułami:)

niezbyt kaloryczny - niezbyt wpisuje się w te grupę pod względem kalori

mi chodziło tylko o to że składniki wskazują na bombę kaloryczna i jak ktoś się odchudzać, to warto podkreślić że to nie jest przepis fit :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.