Temat: Szarlotka bez mleka i pochodnych

Hej. Macie może jakiś dobry przepis na szarlotkę (czy tam "placek z jabłkami") bez użycia mleka/jogurtu? Jajka mogą być, masło też, więc to nie musi być wersja wege. Ważne, żeby bez mleka czy jogurtu. 

Pasek wagi

ja robię na kruchym cieście (żółtka, mąka, masło, cukier). Białka ubijam na bezę, która daję na wierzch albo jeśli mam dużo ciasta, to ubite dodaje do musi jabłkowego :)

Przecież kruche ciasto wymaga wyłącznie tłuszczu (i cukru). Albo, tzw szarlotka sypana, zerknij w internet, bo nie pamiętam proporcji. 

https://ervegan.com/2021/10/pr...

Pasek wagi

Polecam szarlotke z kasza manna sypana, np https://aniagotuje.pl/przepis/..., szybko, latwo i smacznie.

krolowamargot1 napisał(a):

Przecież kruche ciasto wymaga wyłącznie tłuszczu (i cukru). Albo, tzw szarlotka sypana, zerknij w internet, bo nie pamiętam proporcji. 

https://ervegan.com/2021/10/pr...

o widzisz. Szukałam i było, że trzeba jogurt. Babcia robiła też z jogurtem. Dzięki! 


Pasek wagi

Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiekam spód ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiwkam spud ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.

fajnie wygląda! Dzięki. 

Pasek wagi

LessLessLess napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiwkam spud ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.

fajnie wygląda! Dzięki. 

Nie wiem jakie masz doświadczenie z robieniem kruchego ciasta,ja nie potrafię zrobić ręcznie. Odkąd kupiłam lidlomiksa w nim robię kruche ciasto i rozpływa się w ustach. No a połączenie karmelizowanego cukru z rumieniowym masłem jest boskie. Zobacz przepis na tarta tatin, można zrobić z mrożonego ciasta francuskiego.

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

LessLessLess napisał(a):

Noir_Madame napisał(a):

Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiwkam spud ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.

fajnie wygląda! Dzięki. 

Nie wiem jakie masz doświadczenie z robieniem kruchego ciasta,ja nie potrafię zrobić ręcznie. Odkąd kupiłam lidlomiksa w nim robię kruche ciasto i rozpływa się w ustach. No a połączenie karmelizowanego cukru z rumieniowym masłem jest boskie. Zobacz przepis na tarta tatin, można zrobić z mrożonego ciasta francuskiego.

nie mam większego doświadczenia. Robiłam kiedyś, ale to było milion lat temu. Nie wiem, czy u nas w Chicago dostanę mrożone ciasto. Spróbuję w każdym razie, może się uda :D. Najwyżej będzie kamień :D

Pasek wagi

Noir_Madame napisał(a):

Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiekam spód ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.

Sprawdzilam jeszcze raz i proporcje są jednak trochę inne. Mąka np. 360g, masło,200 g, cukier 80 g. reszta bz.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.