- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 grudnia 2022, 21:51
Hej. Macie może jakiś dobry przepis na szarlotkę (czy tam "placek z jabłkami") bez użycia mleka/jogurtu? Jajka mogą być, masło też, więc to nie musi być wersja wege. Ważne, żeby bez mleka czy jogurtu.
8 grudnia 2022, 22:02
ja robię na kruchym cieście (żółtka, mąka, masło, cukier). Białka ubijam na bezę, która daję na wierzch albo jeśli mam dużo ciasta, to ubite dodaje do musi jabłkowego :)
8 grudnia 2022, 22:07
Przecież kruche ciasto wymaga wyłącznie tłuszczu (i cukru). Albo, tzw szarlotka sypana, zerknij w internet, bo nie pamiętam proporcji.
Edytowany przez krolowamargot1 8 grudnia 2022, 22:09
8 grudnia 2022, 22:07
Polecam szarlotke z kasza manna sypana, np https://aniagotuje.pl/przepis/..., szybko, latwo i smacznie.
8 grudnia 2022, 22:14
Przecież kruche ciasto wymaga wyłącznie tłuszczu (i cukru). Albo, tzw szarlotka sypana, zerknij w internet, bo nie pamiętam proporcji.
https://ervegan.com/2021/10/pr...
o widzisz. Szukałam i było, że trzeba jogurt. Babcia robiła też z jogurtem. Dzięki!
9 grudnia 2022, 00:04
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiekam spód ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
Edytowany przez Noir_Madame 9 grudnia 2022, 00:43
9 grudnia 2022, 00:31
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiwkam spud ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
fajnie wygląda! Dzięki.
9 grudnia 2022, 00:36
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiwkam spud ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
fajnie wygląda! Dzięki.
Nie wiem jakie masz doświadczenie z robieniem kruchego ciasta,ja nie potrafię zrobić ręcznie. Odkąd kupiłam lidlomiksa w nim robię kruche ciasto i rozpływa się w ustach. No a połączenie karmelizowanego cukru z rumieniowym masłem jest boskie. Zobacz przepis na tarta tatin, można zrobić z mrożonego ciasta francuskiego.
9 grudnia 2022, 01:28
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiwkam spud ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
fajnie wygląda! Dzięki.
Nie wiem jakie masz doświadczenie z robieniem kruchego ciasta,ja nie potrafię zrobić ręcznie. Odkąd kupiłam lidlomiksa w nim robię kruche ciasto i rozpływa się w ustach. No a połączenie karmelizowanego cukru z rumieniowym masłem jest boskie. Zobacz przepis na tarta tatin, można zrobić z mrożonego ciasta francuskiego.
nie mam większego doświadczenia. Robiłam kiedyś, ale to było milion lat temu. Nie wiem, czy u nas w Chicago dostanę mrożone ciasto. Spróbuję w każdym razie, może się uda :D. Najwyżej będzie kamień :D
9 grudnia 2022, 08:14
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiekam spód ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
Sprawdzilam jeszcze raz i proporcje są jednak trochę inne. Mąka np. 360g, masło,200 g, cukier 80 g. reszta bz.