- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 grudnia 2022, 21:51
Hej. Macie może jakiś dobry przepis na szarlotkę (czy tam "placek z jabłkami") bez użycia mleka/jogurtu? Jajka mogą być, masło też, więc to nie musi być wersja wege. Ważne, żeby bez mleka czy jogurtu.
9 grudnia 2022, 12:19
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiekam spód ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
słodkie jabłka do szarlotki ,o nieeee
szarlotke trudno zepusc ,jest milion przepisów.
9 grudnia 2022, 12:19
Robie taką z połówek jabłek. Jabłka muszą być słodkie, wtedy się nie rozleza. Kruche ciasto pół na pół mąka typ 405 i masło, troszkę cukru i cukier waniliowy,jedno żółtko. Na patelni karmelizuje łyżeczkę cukru pzyrumieniam masło (łyżkę ?) Nie wiem robię na oko na to kładę obrane połówki jabłek i duszę do miękkości. Podpiekam spód ciasta, układam jabłka i przykrywam ciastem z wierzchu. U mnie ciasto max pół centymetra grubości. Można też położyć połówki jabłek na podpieczonym spodzie. Jest pyszna i mało roboty.
słodkie jabłka do szarlotki ,o nieeee
szarlotke trudno zepusc ,jest milion przepisów.
9 grudnia 2022, 14:55
Ja mam taki przepis i zawsze wychodzi super. Na kruchym cieście.
40 dag mąki
20 dag masła
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
wyrabiam z tego ciasto malakserem, bo mi się nie chce wyrabiać ręcznie. Jakieś 2/3 lub 3/4 daję na blachę (na oko), na to dżem jabłkowy lub jabłka w kostkę jak mi się chce. Resztę ciasta ścieram na grubych oczkach aby przykryć z grubsza te jabłka (wcześniej daję to ciasto do zamrażarki na chwilę, to łatwiej idzie). Do piekarnika 30 min. w 180*. Jak robię makowiec to zamiast jabłek daję masę makową z puszki. Zawsze wychodzi zaebiste. Szybko się robi.