Temat: 1000kcal -Przepisy od dietetyczki

Witam. Rok temu chodzilam do dietetyczki (prywatnie, bo na nfz nie znalazlam) ktora bardzo mi pomogla.. Schudlam duzo ale niestety po zaprzestaniu chodzenia do niej (z powodu finansowych) po roku waga wrocila ;/ Teraz walcze sama. Chcialam sie z Wami podzielic dieta ktora wtedy przechodzilam. Moze sie wam wydawac ze 1000kcal to malo ale dietka byla zbilansowana i uwierzcie mi ze niemoglam i tak zjesc tego wszystkiego, tyle jedzenia bylo i nie chodzilam glodna :) Co jakis czas w miare mozliwosci bede zamieszczac tutaj kolejne przepisy.

Białko~ 60 g
Tłuszcze~ 40 g

Węglowodany~ 125 g

 

 Śniadanie ~ 230 kcal

II Śniadanie ~ 160 kcal

Przekąska ~ 80 kcal

Obiad ~ 350 kcal

Kolacja ~ 180 kcal



Mam nadzieje ze sie Wam przydadza :) Smacznego...
p.s. Dietka byla dopasowana do moich preferencji smakowych ale napewno kazda z Was cos dla siebie znajdzie :)
zeby bylo milo zjem pasek czekolady :)
Pozdrawiam, wszystkich odchudzajacych sie..i nie tylko :)
Wszystkiego NAJ NAJ NAJLEPSZEGO!!!!!
Aleksandra! Nalezy Ci sie! Sto lat))
Pasek wagi

OBIAD Filet z kurczaka w bananach

Pierś z indyka/ kurczaka    (Filet 100 g)
Banan    (Sztuka 200 g)
Cebula    (½ sztuki)
Koncentrat pomidorowy    (Łyżka)
Kostka rosołowa    (Do smaku)
Przyprawy wg upodobań (curry, papryka    Do smaku)
Olej rzepakowy    (3 łyżeczki -15 ml)
Woda mineralna z sokiem z cytryny    (Szklanka 200 ml)

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na łyżeczce oleju, zalać szklanką bulionu z kostki, przykryć, dusić na małym ogniu przez 10 minut. Na drugiej łyżeczce oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i przełożyć do mięsa. Na trzeciej łyżeczce oleju podsmażyć pokrojonego banana. Dusić na małym ogniu, mieszając. Gdy banan się rozgotuje dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, poddusić i przełożyć do mięsa. Popić wodą


Jak mowilam, wydaje sie dziwne i nie smaczne... ale ta potrawa jest wielkim zaskoczeniem :D Banan smakuje jak ziemniaczki :P
na pewno zrobię, brzmi ciekawie
naprawde warto :)

KOLACJA

Pomidory    (2 sztuki)
Dorsz wędzony    (lub tunczyk w sosie wlasnym) (1/4 sztuki (50 g)
Cebula    (Pół sztuki)
Oliwa z oliwek    (Łyżeczka (5 ml)
Szczypiorek    (Do smaku)
Przyprawy, czosnek    (Do smaku)
Jogurt naturalny bez cukru    (5 łyżek (50 g)
Herbata czerwona bez cukru    (Szklanka)

Przygotować sos czosnkowy: jogurt naturalny wymieszać ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, doprawić pieprzem i solą do smaku, schłodzić w lodowce. Pomidory umyć, ściąć czubki, miąższ wydrążyć łyżeczką. Czubki i miąższ pokroić w kostkę, cebulę pokroić drobno, podsmażyć na oleju, dodać obraną rybę (lub odsaczonego tunczyka z puszki), doprawić do smaku. Pomidory napełniać farszem. Polać sosem czosnkowym. Popić herbatą

Filet z bananem pyycha! Polecam spróbujcie :)
Moze niektorzy dopiero wstali to wstawiam śniadanko, takze pyszne :)

ŚNIADANIE
Twaróg półtłusty    (Pół kostki (125 g)
Mleko 1,5% tłuszczu/ kefir naturalny    (Do rozrobienia sera)
Pestki słonecznika    (2 łyżki (20 g)
Szczypiorek/ natka pietruszki    (Pół pęczka)
Sałata    (Kilka liści)
Szynka konserwowa    (3 plastry (30 g)
Kawa bez cukru    (Szklanka (200 ml)

Twaróg rozrobić z mlekiem do gęstej konsystencji, dodać pestki słonecznika, wymieszać, doprawić do smaku, dodać posiekaną zieleninę. Na każdym plasterku szynki położyć liść sałaty i twaróg ze słonecznikiem. Zwinąć w ruloniki. Popić kawą

Do tego śniadanka podsmażyłam slonecznik na suchej patelni żeby fajnie chrupał i dokroiłam kawałek świeżej papryczki - pychotka !

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.