- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 maja 2011, 11:40
Śniadanie ~ 230 kcal
II Śniadanie ~ 160 kcal
Przekąska ~ 80 kcal
Obiad ~ 350 kcal
Kolacja ~ 180 kcal
5 czerwca 2011, 21:37
6 czerwca 2011, 10:08
6 czerwca 2011, 15:57
Suuuper! Coraz więcej przepisów! Naprawdę można przeżyć na 1000!
Pozdrawiam :)
6 czerwca 2011, 21:45
6 czerwca 2011, 22:58
Dobry Wieczr)) ja znalazlam takie cos
Na obiad>>
1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię,
marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min.
dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z
kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
6 czerwca 2011, 23:00
Przykład: dieta 1000 kcal
I śniadanie - 250 kcal:
Do wyboru
1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2
cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego,
wkroić mandarynkę.
3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i
posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag
malin.
4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty,
plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką
lub pomidorem, papryką.
5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag
twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub
szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z
kromką chleba z pełnego przemiału.
7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.
II śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal:
Do wyboru
1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.
2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.
3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.
5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.
8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej.
9. 4 cienkie plasterki mortadeli.
10. Plasterek szynki gotowanej.
11. 6 plasterków polędwicy drobiowej.
12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.
15. Mały banan.
16. Grejpfrut.
17. 2 brzoskwinie.
18. 2 jabłka.
19. 2 delicje.
20. 5 kostek czekolady.
21. 3 kulki lodów owocowych.
Obiad - 350 kcal:
Do wyboru
1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię,
marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min.
dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z
kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka,
pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora,
brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na
łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami,
solą i pieprzem.
4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować
małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno
pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka
i 2 łyżkami twarożku.
6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić
do tego szklankę maślanki lub kefiru.
7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek
czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę
oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza,
flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.
7 czerwca 2011, 10:50