Temat: 1000kcal -Przepisy od dietetyczki

Witam. Rok temu chodzilam do dietetyczki (prywatnie, bo na nfz nie znalazlam) ktora bardzo mi pomogla.. Schudlam duzo ale niestety po zaprzestaniu chodzenia do niej (z powodu finansowych) po roku waga wrocila ;/ Teraz walcze sama. Chcialam sie z Wami podzielic dieta ktora wtedy przechodzilam. Moze sie wam wydawac ze 1000kcal to malo ale dietka byla zbilansowana i uwierzcie mi ze niemoglam i tak zjesc tego wszystkiego, tyle jedzenia bylo i nie chodzilam glodna :) Co jakis czas w miare mozliwosci bede zamieszczac tutaj kolejne przepisy.

Białko~ 60 g
Tłuszcze~ 40 g

Węglowodany~ 125 g

 

 Śniadanie ~ 230 kcal

II Śniadanie ~ 160 kcal

Przekąska ~ 80 kcal

Obiad ~ 350 kcal

Kolacja ~ 180 kcal



Mam nadzieje ze sie Wam przydadza :) Smacznego...
p.s. Dietka byla dopasowana do moich preferencji smakowych ale napewno kazda z Was cos dla siebie znajdzie :)

bierdonka0 napisał(a):

OBIAD :)Pstrąg tuszka    Sztuka (200 g)Pęczek koperku    PęczekMasło extra/ margaryna miękka    1 łyżeczkaSurówka z kapusty kwaszonej: kapusta kwaszona, marchewka, papryka czerwona, oliwa z oliwek    Miseczka (300 g)Woda mineralna niegazowana    SzklankaPrzygotować surówkę: pokroić kapustę kwaszoną, oraz paprykę, na tarce zetrzeć marchewkę, dodać łyżkę oliwy z oliwek. Pstrąga oczyścić, natrzeć wnętrze sokiem z cytryny, przyprawić ziołami, włożyć do środka pęczek koperku i łyżeczkę masła. Rybę owinąć w folie aluminiową i zapiekać, pod koniec uchylić folię, aby ryba się zrumieniła. Popić wodą

bierdonka0 napisał(a):

Witam. Rok temu chodzilam do dietetyczki (prywatnie, bo na nfz nie znalazlam) ktora bardzo mi pomogla.. Schudlam duzo ale niestety po zaprzestaniu chodzenia do niej (z powodu finansowych) po roku waga wrocila ;/ Teraz walcze sama. Chcialam sie z Wami podzielic dieta ktora wtedy przechodzilam. Moze sie wam wydawac ze 1000kcal to malo ale dietka byla zbilansowana i uwierzcie mi ze niemoglam i tak zjesc tego wszystkiego, tyle jedzenia bylo i nie chodzilam glodna :) Co jakis czas w miare mozliwosci bede zamieszczac tutaj kolejne przepisy. Białko~ 60 g Tłuszcze~ 40 g Węglowodany~ 125 g    Śniadanie ~ 230 kcal II Śniadanie ~ 160 kcal Przekąska ~ 80 kcal Obiad ~ 350 kcal Kolacja ~ 180 kcal Mam nadzieje ze sie Wam przydadza :) Smacznego...p.s. Dietka byla dopasowana do moich preferencji smakowych ale napewno kazda z Was cos dla siebie znajdzie :)

mariasek napisał(a):

>>> Dobry Wieczr)) ja znalazlam takie cosNa obiad>>> 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka,> małą zieloną lub żółtą cukinię,> marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju,> dodać warzywa i jeszcze 5 min.> dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą> chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z> kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi> ziemniakami.>

bierdonka0 napisał(a):

OBIAD Filet z kurczaka w bananachPierś z indyka/ kurczaka    (Filet 100 g)Banan    (Sztuka 200 g)Cebula    (? sztuki)Koncentrat pomidorowy    (Łyżka)Kostka rosołowa    (Do smaku)Przyprawy wg upodobań (curry, papryka    Do smaku)Olej rzepakowy    (3 łyżeczki -15 ml) Woda mineralna z sokiem z cytryny    (Szklanka 200 ml)Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na łyżeczce oleju, zalać szklanką bulionu z kostki, przykryć, dusić na małym ogniu przez 10 minut. Na drugiej łyżeczce oleju podsmażyć pokrojoną cebulę i przełożyć do mięsa. Na trzeciej łyżeczce oleju podsmażyć pokrojonego banana. Dusić na małym ogniu, mieszając. Gdy banan się rozgotuje dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, poddusić i przełożyć do mięsa. Popić wodąJak mowilam, wydaje sie dziwne i nie smaczne... ale ta potrawa jest wielkim zaskoczeniem :D Banan smakuje jak ziemniaczki :P

bierdonka0 napisał(a):

Moze niektorzy dopiero wstali to wstawiam śniadanko, takze pyszne :) ŚNIADANIETwaróg półtłusty    (Pół kostki (125 g)Mleko 1,5% tłuszczu/ kefir naturalny    (Do rozrobienia sera)Pestki słonecznika    (2 łyżki (20 g)Szczypiorek/ natka pietruszki    (Pół pęczka)Sałata    (Kilka liści)Szynka konserwowa    (3 plastry (30 g)Kawa bez cukru    (Szklanka (200 ml)Twaróg rozrobić z mlekiem do gęstej konsystencji, dodać pestki słonecznika, wymieszać, doprawić do smaku, dodać posiekaną zieleninę. Na każdym plasterku szynki położyć liść sałaty i twaróg ze słonecznikiem. Zwinąć w ruloniki. Popić kawą

bierdonka0 napisał(a):

II ŚNIADANIEMandarynki    (5 małych sztuk/ 3 duże -200 g)Herbata czerwona bez cukru    (Szklanka)PRZEKĄSKA Orzechy laskowe/ włoskie    (Garść 30 g)

bierdonka0 napisał(a):

ŚNIADANIEChleb graham    (Kromka 40 g)Sałata    (Kilka liści)Szynka z kurczaka    (4 plastry 30 g)Ser pleśniowy Brie    (Plaster 15 g)Ogórek zielony    (Sztuka)Szczypiorek    (Do smaku)Jogurt naturalny bez cukru    (3 łyżki)Kawa bez cukru    (Szklanka 200 ml)Chleb obłożyć sałatą, szynką, serem. Zrobić mizerię z ogórka: ogórek zielony pokroić w plastry, dodać jogurt, szczypiorek, przyprawić do smaku.

Marekkk napisał(a):

Dobry Wieczr)) ja znalazlam takie cosNa obiad>> 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.

Marekkk napisał(a):

Przykład: dieta 1000 kcal I śniadanie - 250 kcal: Do wyboru 1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. 2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę. 3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin. 4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału. 7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu. II śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal: Do wyboru 1. Kromka chleba z masłem i pomidorem. 2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem. 3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. 4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. 5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem. 6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym. 7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem. 8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej. 9. 4 cienkie plasterki mortadeli. 10. Plasterek szynki gotowanej. 11. 6 plasterków polędwicy drobiowej. 12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek. 13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem. 14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa. 15. Mały banan. 16. Grejpfrut. 17. 2 brzoskwinie. 18. 2 jabłka. 19. 2 delicje. 20. 5 kostek czekolady. 21. 3 kulki lodów owocowych. Obiad - 350 kcal: Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami. 2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem. 3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. 4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. 5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku. 6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru. 7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. Kolacja - 200 kcal: Do wyboru 1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego. 2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g). 3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora. 4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora. 5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego. 6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa 7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

Monik1970 napisał(a):

Witam. mój zestaw 1000kcl.Śniadanie: jajko na miękko, 1 kromka chlebka razowego,1/2 łyżeczki Ramy(do pieczywa), 1 pomidor, kubek gorzkiej herbaty - razem 211 kclII Śniadanie: 2 sztuki pieczywa chrupkiego, 1 mały kubek jogurtu naturalnego 2%- razem 128 kclObiad: filet z dorsza (150 g)pieczony w foli , ziemniaki puree( 2 sztuki małe), fasolka szparagowa z wody(100g), surówka: kapusta kiszona( 50g), marchew(25 g), jabłko(50 g) mała cebulka, oliwa- razem 355 kclPodwieczorek: 2 biszkopty, 1 średnie kiwi, 1 filiżanka kawy- razem 108 kcl.Kolacja ; 1/2 grahamki, 1/2 ramy(do pieczywa), 1-2 plasterki camemberta, 1/2 średniej papryki, 1/2 grejpfruta, herbata gorzka- razem192 kcl.Może Wam się przyda to menu. Też było układane przez dietetyczkę. Jeśli Wam się spodoba to "wrzucę" na cały tydzień.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.