- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 463
13 maja 2011, 14:47
mam szpinak i nie wiem jak go zrobic.
szpinak jest mrozony:) bpo chce zrobic z makaronem
mam 17 lat i nie znam sie na takich rzeczach i chce sie nauczy!:) błągam prosze o pomoc!:):)
to jest szpinak z mroznej krainy :) brykiet;)
- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 463
13 maja 2011, 15:08
to jak mam juz ten szpinak na gasie od 15 min to moge normalnie wbic jajko?
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 15:11
Jeżeli szpinak bulgocze to tak.
- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 463
13 maja 2011, 15:12
on mi wgl nie bulgocze ani nic
13 maja 2011, 15:13
ja do spzinaka zawsze dodaję czosnek i serek topiony, przyprawiam i wbijam jajko...i wychodzi bardzo dobry z makaronem
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
13 maja 2011, 15:16
Na przyszłość:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy poszatkowany czosnek, krótko obsmażamy i dodajemy rozmrożony szpinak, solimy, pieprzymy, i grzejemy co pewien czas mieszając, dobrze przykryć pokrywką. Gdy szpinak jest już gorący dodajemy:
wersja light jeśli lubimy takie eksperymenty - serek wiejski, posypujemy startą gałką i mieszamy dopóki cała potrawa nam się nie zagęści
wersja normalna - dodajemy ser feta lub inny solankowy, podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści i nie zrobi się smaczny sosik,
wersja full - dodajemy śmietanę, robimy sosik i przyprawiamy do smaku
gdy szpinak jest gotowy a nasz makaron ugotowany al dente (a nawet zdjęty nieco wcześniej niz opakowanie przewiduje) - mieszamy makaron ze szpinakiem i jeszcze moment podgrzewamy. Na talerzu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, możemy dodać parmezan lub inny starty ser jeśli lubimy.
wcinamy mniam mniam
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 15:18
Musi się szpinak zagotować, poczekaj jeszcze chwilę zanim wbijesz jajko.
- Dołączył: 2007-10-18
- Miasto: Tychy
- Liczba postów: 142
13 maja 2011, 15:24
Pomidorki koktajlowe smażysz na łyżce oliwy z oliwek dosypujesz łyżkę bazylii dodajesz dwa ząbki czosnku, pieprz, potem dodajesz szpinak ( ja kupuję świeże liście ) na koniec smażenia dodajesz plaster sera fety i smażysz tak długo aż sos zgęstnieje. Gotujesz makaron okiszowy 100gram i wszystko łączysz. Mniam ;)
Dzisiaj miałam taki obiadek.
Czas przygotowania 15 min.
13 maja 2011, 15:29
Ugotowany szpinak (ale nie "packa", tak raczej podgotowany) + podsmazony na oliwie czosnek + rodzynki + podsmazone orzeszki piniowe, albo migdaly, nasion slonecznika, orzechy wloskie, itp....
- Dołączył: 2011-04-12
- Miasto: Moze Kiedyś W Przyjemniejszym Klimacie
- Liczba postów: 2227
13 maja 2011, 15:29
dodatek cytryny polecam - bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem, szczególnie jak nie robimy go z dodatkiem kwaskowej śmietany czy jogurtu
- Dołączył: 2006-11-20
- Miasto: Nyc
- Liczba postów: 921
13 maja 2011, 15:31
rodzynki? hmm ciekawa propozycja