Temat: szpinak ;) jak zrobic ?? bardzo szybko prosze o odp;(

mam szpinak i nie wiem jak go zrobic.

szpinak jest mrozony:) bpo chce zrobic z makaronem

mam 17 lat i nie znam sie na takich rzeczach i chce sie nauczy!:) błągam prosze o pomoc!:):)

to jest szpinak z mroznej krainy :) brykiet;)
to jak mam juz ten szpinak na gasie od 15 min to moge normalnie wbic jajko?

Jeżeli szpinak bulgocze to tak.
Pasek wagi
on mi wgl nie bulgocze ani nic

ja do spzinaka zawsze dodaję czosnek i serek topiony, przyprawiam i wbijam jajko...i wychodzi bardzo dobry z makaronem
Na przyszłość:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy poszatkowany czosnek, krótko obsmażamy i dodajemy rozmrożony szpinak, solimy, pieprzymy, i grzejemy co pewien czas mieszając, dobrze przykryć pokrywką. Gdy szpinak jest już gorący dodajemy: 

wersja light jeśli lubimy takie eksperymenty - serek wiejski, posypujemy startą gałką i mieszamy dopóki cała potrawa nam się nie zagęści
wersja normalna - dodajemy ser feta lub inny solankowy, podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści i nie zrobi się smaczny sosik,
wersja full - dodajemy śmietanę, robimy sosik i przyprawiamy do smaku

gdy szpinak jest gotowy a nasz makaron ugotowany al dente (a nawet zdjęty nieco wcześniej niz opakowanie przewiduje) - mieszamy makaron ze szpinakiem i jeszcze moment podgrzewamy. Na talerzu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, możemy dodać parmezan lub inny starty ser jeśli lubimy.

wcinamy mniam mniam 




Musi się szpinak zagotować, poczekaj jeszcze chwilę zanim wbijesz jajko.
Pasek wagi
Pomidorki koktajlowe smażysz na łyżce oliwy z oliwek dosypujesz łyżkę bazylii  dodajesz dwa ząbki czosnku, pieprz, potem dodajesz szpinak ( ja kupuję świeże liście ) na koniec smażenia dodajesz plaster sera fety i smażysz tak długo aż sos zgęstnieje. Gotujesz makaron okiszowy 100gram i wszystko łączysz. Mniam ;)
Dzisiaj miałam taki obiadek.
Czas przygotowania 15 min.
Ugotowany szpinak (ale nie "packa", tak raczej podgotowany) + podsmazony na oliwie czosnek + rodzynki + podsmazone orzeszki piniowe, albo migdaly, nasion slonecznika, orzechy wloskie, itp....
dodatek cytryny polecam - bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem, szczególnie jak nie robimy go z dodatkiem kwaskowej śmietany czy jogurtu
rodzynki? hmm ciekawa propozycja

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.