- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 463
13 maja 2011, 14:47
mam szpinak i nie wiem jak go zrobic.
szpinak jest mrozony:) bpo chce zrobic z makaronem
mam 17 lat i nie znam sie na takich rzeczach i chce sie nauczy!:) błągam prosze o pomoc!:):)
to jest szpinak z mroznej krainy :) brykiet;)
- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 463
13 maja 2011, 14:49
prosze o pomoc;((
juz mi sie robi makaron;(
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 14:50
Wrzucasz szpinak na patelnię/do gara
Czekasz aż się rozmrozi - dodajesz dużo czosnku (3-4 ząbki), sól, pieprz, ew. troszkę vegety albo 1/4 kostki rosołowej
gotujesz 2-3 jaja na twardo
gotujesz makaron
mieszasz makaron ze szpinakiem, dodajesz pokrojone w kostkę jajo.
Posypujesz zwykłym serem żółtym lub parmezanem czy mozarellą.
Smacznego :)
- Dołączył: 2010-01-17
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 463
13 maja 2011, 14:51
;)) ile mniej wiecej czasu to zajmie??:)
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 14:52
żeby smak był bardziej wyrazisty możesz pokroić pół cebuli w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju/oliwy i dodać do szpinaku.
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 14:53
Hmmm...szpinak na patelni musi z 10-15 minut pochodzić aż się rozmrozi. Ale przygotowanie całego dania nie powinno Ci zająć więcej niż 20 min. Wrzuć od razu i jajka na kuchenkę i szpinak. Makaron najwyżej chwilę poczeka.
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 14:57
Ależ proszę. Smacznego! Aha, jeśli szpinak wyda Ci się nadal mdły możesz sypnąć jeszcze jakiejś ulubionej przyprawy, ja czasem dodaję pieprzu kajeńskiego.
- Dołączył: 2011-04-12
- Miasto: Moze Kiedyś W Przyjemniejszym Klimacie
- Liczba postów: 2227
13 maja 2011, 15:02
szpinak lubi też towarzystwo soku z cytryny i gałkę muszkatołową
ale podstawa, to jak pisała November, dodatek czosnku :) tym bardziej, ze z makaronem chcesz go jeść
Zamiast gotowanego jajka, można wbić surowe dla zageszczenia szpinaku
albo dodać trochę jogurtu nat. dla gładkości
- Dołączył: 2009-04-17
- Miasto: Rajska Wyspa
- Liczba postów: 2669
13 maja 2011, 15:05
Fakt, jogurt też czasem dodaję, czasem nawet wymieszany z odrobiną majonezu. Z cytryną nie próbowałam, a gałki nie trawię :/